01 Декември 2021сряда02:08 ч.

Ана Петрович

Предстои осмото издание на "ДА фест"

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 1040

Осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства "ДА фест" ще се състои от 26 до 30 октомври в София. Фестивалът се организира от Националната художествена академия и фондация "Да лаб". Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова. Фестивалната програма събира заедно изтъкнати творци от международната художествена сцена и млади автори. Много от чуждестранните участници идват за първи път в България, което дава уникален шанс на публиката да се срещне отблизо с тяхното изкуство. 

Събитията в "ДА фест 8" включват изложби, аудио-визуални, театрални и танцови пърформанси, видеоарт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните изкуства. 

Селекцията на "ДА фест 8" включва над 30 творци от различни държави и дисциплини, сред които Морис Бенаюн (Франция/Хонконг), Йохем Хендрикс (Германия), Андреас Мюлер-Поле (Германия), Дмитрий Морозов (Русия), Кен Риналдо (САЩ), Ана Петрович (Хърватия), Карло Зани (Италия), Нико Ангиули (Италия), Клаус Обермайер (Австрия) и дуото Varvara & Mar (Естония). Сред българските участници в програмата са младите артисти Аксиния Пейчева, Владислав Илиев (Phormatik), Марина Генова, Вероника Табакова и Яна Меламед, Ивелина Иванова и Мартин Луканов, чиито проекти, представени във фестивала, бяха продуцирани по-рано тази година от фондация "ДА лаб" в рамките на проекта "Стойност/Ценност".

Фестивалната програма ще разкрие различни аспекти от богатия спектър на този род изкуства - дигитално видео и фотография, интерактивeн пърформанс и инсталация, аудио-визуалeн пърформанс, виртуална реалност, стрийминг, триизмерно картографиране, мрежово изкуство, звуково изкуство, биотехнологии, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми.

Събитията от фестивалната програма отново ще наситят софийската сцена, като обхванат следните локации: галериите "Академия", "ONE", "Credo Bonum", "Сердика" и галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика към РИМ-София, Френския институт, Гьоте институт, Чешкия център и други пространства за изкуства и култура в столицата.

Осмото издание на "ДА фест" е част от Календарa на културни събития на Столичната община и се реализира с подкрепата на Министерството на културата, Националната художествена академия, Европейската платформа за медийни изкуства (EMAP), съфинансирана от "Креативна Европа", Френския институт, Чешкия център, "Kontrax" и други.

"ДА фест" е международен фестивал, който среща българската публика с новите артистични практики и значими постижения в сферата на дигиталните изкуства. Фестивалът започва през 2009 г. като инициатива на магистърската програма "Дигитални изкуства" на Националната художествена академия в София.

Благодарение на многогодишните усилия и натрупване "ДА фест" се утвърди като най-мащабния и единствен по рода си фестивал за дигиталните изкуства в България, които представят тенденции в най-динамично развиващата се сфера на съвременните изкуства - дигиталните.

Кен Риналдо


Клаус Обермайер

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ