06 Август 2020четвъртък22:35 ч.

Представиха пернишката "Културна палитра 5"

/ брой: 258

автор:Константин Еленков

visibility 1267

С упоритостта на едновремешните "библиотеки" излиза и тази пернишка "Културна палитра". В рамките само на две години (2012-2013) този алманах направи пет броя от по 320 страници всеки! Последният за годината беше представен - както и предишните впрочем, в гостоприемната зала на Славянското дружество на ул. "Славянска" 6 в София.
Основателката и главна редакторка Първолета Маджарска успя и този път да събере внушително количество автори от Перник и страната, да ги убеди в необходимостта от подобно творческо общуване. Трудно ми е да систематизирам такова огромно количество автори и теми! От ветерани като Елена Огнянова, която навърши 85 г., и наскоро отишлата си от нас Лиана Даскалова, до четвъртокласничката Виктория Николова. Тук има много перничани, естествено, но и гости - Атанас Капралов, Валентина Йотова, Николай Милчев, Димитър Васин от Севлиево и Димитър Горсов от Габрово, Мария Гюзелева от Елхово.
Но трябва непременно да изтъкна и факта, че настоящият брой е в някакъв смисъл символично-юбилеен - 100 години от времето, когато Свети Иван Рилски е обявен за покровител на миньорите и град Перник.
Във встъпителното приветствие кметицата на града Росица Янакиева изтъква факта, че изданието продължава традициите на алманасите "Струма" и "Перник" и че е събитие не само в културния живот на Перник, но е и "пъстра дъга в небето на българската литература".
 

Фарсът с оставката трая само един ден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 150

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 728

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ