25 Октомври 2021понеделник14:02 ч.

Позиция

Предрешен избор

Некоректно решение на Българския антифашистки съюз

/ брой: 143

автор:Велко Вълканов

visibility 2333

На 20 юни се състоя редовният конгрес на Българския антифашистки съюз. Освен решения за подобряване работата на организацията, трябваше да се изберат и новите органи - Управителен и Контролен съвет.
Първата част от конгреса протече нормално. Председателят на БАС Чавдар Стоименов прочете основни моменти от доклада за дейността на БАС, делегатите бяха поздравени от председателя на БСП Михаил Миков, след което започнаха разискванията. Дадена бе общо взето положителна оценка на свършената от ръководството на БАС работа. Когато обаче трябваше да се изберат новите ръководни органи на съюза, възникнаха неприятни проблеми.
Предложенията за новите органи на БАС трябваше да се обсъдят от нарочно избрана комисия, ръководена от Боян Черешаров. Тази комисия нямаше правото да предрешава нито един от въпросите, които имаше да решава. Тя трябваше да обсъди всички предложени за членове на Управителния съвет, без нито да приема, нито да отхвърля някои от тях. Тя имаше естествено право на собствена позиция, но тази своя позиция тя трябваше да докладва на пленарното заседание. Това не стана.
На пленарното заседание комисията докладва своя собствена кандидатска листа, без да посочи кои от предложените й преди това кандидати за членове на УС тя предлага да отпаднат и кои нови имена предлага да се включат в листата. Докладвайки на пленарното заседание имената на кандидатите за членове на УС, Боян Черешаров не спомена имената на двама души, които предварително бяха предложени за членове на Управителния съвет - едното беше Кольо Георгиев (голямо име не само в антифашистката съпротива - човек със смъртна присъда от фашисткия съд, но и в нашата литература), а другото - на младия народен представител от БСП Стоян Мирчев, чийто дядо по майчина линия е бил партизанин. Трябваше категорично да се намеся, за да се изправи това неприемливо опущение.
Така или иначе, новият УС бе избран и той се събра на първо пленарно заседание, за да избере председател, заместник-председатели и пр.
И тук бяха извършени

недопустими грешки

Председателят Боян Черешаров не успя да осигури спокойна, другарска атмосфера при обсъждането на предложените за съответните ръководни позиции кандидати. Още в самото начало възникна остър конфликт, което превърна заседанието в махленска свада. По същество нямаше никакво обсъждане на предложените за председател на БАС имена. Набързо се реши да има тайно гласуване, при което изненадващо бе използвано непознатото в нашата практика и в закона гласуване чрез пълномощно. Лъчезар Еленков предложи той да гласува за двама души, които му дали за целта и съответно пълномощно. Но, пита се, откъде тези двама души са знаели, че ще бъдат избрани в УС, та да дадат и пълномощно как да гласуват по предложените имена за нов председател на БАС? Тайното гласуване доведе до избирането на Симеон Игнатов за председател на Българския антифашистки съюз.
Мисля обаче, че най-тежкото нарушение бе извършено в подхода при решаването на въпроса дали трябва да се извърши предлаганата промяна на председателя на БАС. В БАС няма свещени крави и всеки ръководен деец може да бъде заменен с друг. Но една смяна на ръководен деец се извършва не заради самата смяна, а само доколкото са налице съответно основания за това.
Онези, които поискаха Чавдар Стоименов да бъде заменен със Симеон Игнатов, трябва да изложат своите основания за това. Да посочат допуснати от Чавдар грешки, слабости, недостатъци, които се отразяват зле върху цялостната дейност на БАС. Никой с нито една дума не даде да се разбере защо иска смяната на Стоименов.
Работя с Чавдар Стоименов вече 15 години. Той не е самото съвършенство. Чавдар не е атрактивен, той не държи пламенни речи, които да завладеят масите. За успеха на нашето дело той работи упорито, без много шум и себеизтъкване. Чавдар е безкрайно

предан на нашата кауза

човек. Той е израснал и възпитан в семейството на големия участник в антифашистката съпротива Стоян Стоименов - човекът, който преди Девети септември бе издателят и книжарят на партийната литература. Чавдар е безусловно честен човек, той не се занимава с интриги, със заговори, с удари под кръста или в гърба. Той е открит и ясен. Чавдар се радва и на значително международно признание. Той е член на ръководството на ФИР - международната организация на антифашистите. Познат е на антифашистите от много държави и се радва на добро име сред тях.
Цялата тази характеристика на Чавдар Стоименов остана извън вниманието на членовете на УС. Познавам повечето от тях и не мога да повярвам, че като отказаха да подкрепят кандидатурата на Чавдар Стоименов за председател на БАС, те са гласували по вътрешно убеждение. Очевидно в случая са действали други фактори, други сили, други подходи.
Не приемам в никакъв случай и поведението на Симеон Игнатов. Познавам го добре, защото някога, когато бях председател на БАС, аз го вкарах в ръководните органи на Българския антифашистки съюз. Но няма сега със закъсняла дата да му правя характеристика. Не мога все пак да не кажа, че намирам неговото поведение за крайно осъдително. Както и да погледнем на въпроса, остава истината, че той заби нож в гърба на своя председател.
Този подход не обещава добри дни за организацията ни. Казвам това с болка в душата.
 

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 212

Медици: Който е против мерките, е против обществото

автор:Дума

visibility 171

COVID-19: Минахме пиковите стойности на третата вълна

автор:Дума

visibility 237

България може да поеме нов дълг от 500 млн. лева

автор:Дума

visibility 137

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 204

Как се тестват учениците в Европа?

автор:Дума

visibility 9

СЗО: Пандемията ще свърши, когато светът пожелае

автор:Дума

visibility 151

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 318

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 284

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 76

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 54

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ