03 Декември 2020четвъртък03:43 ч.

Позиция

Предрешен избор

Некоректно решение на Българския антифашистки съюз

/ брой: 143

автор:Велко Вълканов

visibility 2267

На 20 юни се състоя редовният конгрес на Българския антифашистки съюз. Освен решения за подобряване работата на организацията, трябваше да се изберат и новите органи - Управителен и Контролен съвет.
Първата част от конгреса протече нормално. Председателят на БАС Чавдар Стоименов прочете основни моменти от доклада за дейността на БАС, делегатите бяха поздравени от председателя на БСП Михаил Миков, след което започнаха разискванията. Дадена бе общо взето положителна оценка на свършената от ръководството на БАС работа. Когато обаче трябваше да се изберат новите ръководни органи на съюза, възникнаха неприятни проблеми.
Предложенията за новите органи на БАС трябваше да се обсъдят от нарочно избрана комисия, ръководена от Боян Черешаров. Тази комисия нямаше правото да предрешава нито един от въпросите, които имаше да решава. Тя трябваше да обсъди всички предложени за членове на Управителния съвет, без нито да приема, нито да отхвърля някои от тях. Тя имаше естествено право на собствена позиция, но тази своя позиция тя трябваше да докладва на пленарното заседание. Това не стана.
На пленарното заседание комисията докладва своя собствена кандидатска листа, без да посочи кои от предложените й преди това кандидати за членове на УС тя предлага да отпаднат и кои нови имена предлага да се включат в листата. Докладвайки на пленарното заседание имената на кандидатите за членове на УС, Боян Черешаров не спомена имената на двама души, които предварително бяха предложени за членове на Управителния съвет - едното беше Кольо Георгиев (голямо име не само в антифашистката съпротива - човек със смъртна присъда от фашисткия съд, но и в нашата литература), а другото - на младия народен представител от БСП Стоян Мирчев, чийто дядо по майчина линия е бил партизанин. Трябваше категорично да се намеся, за да се изправи това неприемливо опущение.
Така или иначе, новият УС бе избран и той се събра на първо пленарно заседание, за да избере председател, заместник-председатели и пр.
И тук бяха извършени

недопустими грешки

Председателят Боян Черешаров не успя да осигури спокойна, другарска атмосфера при обсъждането на предложените за съответните ръководни позиции кандидати. Още в самото начало възникна остър конфликт, което превърна заседанието в махленска свада. По същество нямаше никакво обсъждане на предложените за председател на БАС имена. Набързо се реши да има тайно гласуване, при което изненадващо бе използвано непознатото в нашата практика и в закона гласуване чрез пълномощно. Лъчезар Еленков предложи той да гласува за двама души, които му дали за целта и съответно пълномощно. Но, пита се, откъде тези двама души са знаели, че ще бъдат избрани в УС, та да дадат и пълномощно как да гласуват по предложените имена за нов председател на БАС? Тайното гласуване доведе до избирането на Симеон Игнатов за председател на Българския антифашистки съюз.
Мисля обаче, че най-тежкото нарушение бе извършено в подхода при решаването на въпроса дали трябва да се извърши предлаганата промяна на председателя на БАС. В БАС няма свещени крави и всеки ръководен деец може да бъде заменен с друг. Но една смяна на ръководен деец се извършва не заради самата смяна, а само доколкото са налице съответно основания за това.
Онези, които поискаха Чавдар Стоименов да бъде заменен със Симеон Игнатов, трябва да изложат своите основания за това. Да посочат допуснати от Чавдар грешки, слабости, недостатъци, които се отразяват зле върху цялостната дейност на БАС. Никой с нито една дума не даде да се разбере защо иска смяната на Стоименов.
Работя с Чавдар Стоименов вече 15 години. Той не е самото съвършенство. Чавдар не е атрактивен, той не държи пламенни речи, които да завладеят масите. За успеха на нашето дело той работи упорито, без много шум и себеизтъкване. Чавдар е безкрайно

предан на нашата кауза

човек. Той е израснал и възпитан в семейството на големия участник в антифашистката съпротива Стоян Стоименов - човекът, който преди Девети септември бе издателят и книжарят на партийната литература. Чавдар е безусловно честен човек, той не се занимава с интриги, със заговори, с удари под кръста или в гърба. Той е открит и ясен. Чавдар се радва и на значително международно признание. Той е член на ръководството на ФИР - международната организация на антифашистите. Познат е на антифашистите от много държави и се радва на добро име сред тях.
Цялата тази характеристика на Чавдар Стоименов остана извън вниманието на членовете на УС. Познавам повечето от тях и не мога да повярвам, че като отказаха да подкрепят кандидатурата на Чавдар Стоименов за председател на БАС, те са гласували по вътрешно убеждение. Очевидно в случая са действали други фактори, други сили, други подходи.
Не приемам в никакъв случай и поведението на Симеон Игнатов. Познавам го добре, защото някога, когато бях председател на БАС, аз го вкарах в ръководните органи на Българския антифашистки съюз. Но няма сега със закъсняла дата да му правя характеристика. Не мога все пак да не кажа, че намирам неговото поведение за крайно осъдително. Както и да погледнем на въпроса, остава истината, че той заби нож в гърба на своя председател.
Този подход не обещава добри дни за организацията ни. Казвам това с болка в душата.
 

68% от бизнеса не одобряват антикризисните мерки

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Сред първенците сме по дял на харчовете за храна

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 231

ГЕРБ с лобистки поправки в енергетиката

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 231

Карантината в Германия ще продължи до 10 януари

автор:Дума

visibility 84

Великобритания одобри ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 231

Скопие: Обсъждаме "пътна карта" със София

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 231

Байдън ще действа внимателно с Китай и Иран

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 231

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 185

/ брой: 231

Иван Таков: Парите за чистота растат, София остава мръсна

автор:Деси Велева

visibility 146

/ брой: 231

Неглижирането на учените вреди на образованието и науката

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ