29 Май 2020петък18:14 ч.

Предприятия работят на загуба заради скъпия ток

Индустрията готова на протести срещу бездействието на държавата

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 980

От началото на годната средната цена на тока на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е 52 евро за мегаватчас. За сравнение, в Германия е била 32 евро, а във Франция - 35 евро. А този уикенд разликата достигна фрапиращи нива - 2 евро в Германия, 14 евро във Франция и 63 евро в България при сегмент "ден напред".

"Имаше случаи, при които купувахме на 130 евро. И това не са единични случаи на такива пикове. Умишлено или не, тази несигурност и непрогнозируемост убива индустрията в страната. Независимо дали са малки и семейни фирми, или големи промишлени предприятия, всички са негативно засегнати", коментира пред "Нова телевизия" Славин Янакиев, изпълнителен директор на старозагорското индустриално предприятие "Прогрес".

"Умишлено или не, тези високи цени, тази несигурност и непрогнозируемост убиват останала индустрия в страната. Не става дума дали са малки семейни фирми или големи производствени фабрики, като нашата", обясни Янакиев. Има и сделки над 300 лв. (над 150 евро), каза той. Янакиев обясни, че при цена на тока над 40 евро за мегаватчас предприятието вече работи на загуба. "Вече втори месец работим на загуба, защото цената е над 52 евро. А сме длъжни да купуваме, защото производственият ни процес е постоянен. Хората напускат българските фирми, искат възнаграждения като в Западна Европа, а ние се опитваме да им ги даваме. Но цената е два пъти по-висока у нас, отколкото е в Германия, а понякога, както този уикенд - 40 пъти по-висока", каза Янакиев.

Според него движението на цените на българската енергийна борса не подлежат на здрава логика, поради което той не изключва да има протести срещу бездействието на държавата. Вместо да работим, ще трябва да изкарваме хората, за да се даде гласност на проблема, за да може този пазар да стъпи на здрава логика и да работим спокойно, да знаем каква ще е цената на тока и да е съизмерима със съседните страни и на Западна Европа, заяви той.

По-късно вчера четирите национално представителни организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, поискаха незабавни оставки на ръководствата на БЕХ, на ТЕЦ "Марица Изток 2" и на Българска независима енергийна борса.

Междувременно енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че повишаването на цените на тока се дължи на увеличеното търсене на българската борса от страна на търговци на еленергия от Румъния и Унгария. Конкурентоспособността на българския бизнес е една от нашите най-важни задачи и приоритети, коментира още Петкова, като се присъедини към твърдението на българската индустрия, че цената на електрическата енергия е един от основните компоненти, който формира себестойността на произвежданата продукция.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 720

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 364

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1326

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 413

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ