02 Декември 2021четвъртък03:26 ч.

Предприятия работят на загуба заради скъпия ток

Индустрията готова на протести срещу бездействието на държавата

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 1307

От началото на годната средната цена на тока на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е 52 евро за мегаватчас. За сравнение, в Германия е била 32 евро, а във Франция - 35 евро. А този уикенд разликата достигна фрапиращи нива - 2 евро в Германия, 14 евро във Франция и 63 евро в България при сегмент "ден напред".

"Имаше случаи, при които купувахме на 130 евро. И това не са единични случаи на такива пикове. Умишлено или не, тази несигурност и непрогнозируемост убива индустрията в страната. Независимо дали са малки и семейни фирми, или големи промишлени предприятия, всички са негативно засегнати", коментира пред "Нова телевизия" Славин Янакиев, изпълнителен директор на старозагорското индустриално предприятие "Прогрес".

"Умишлено или не, тези високи цени, тази несигурност и непрогнозируемост убиват останала индустрия в страната. Не става дума дали са малки семейни фирми или големи производствени фабрики, като нашата", обясни Янакиев. Има и сделки над 300 лв. (над 150 евро), каза той. Янакиев обясни, че при цена на тока над 40 евро за мегаватчас предприятието вече работи на загуба. "Вече втори месец работим на загуба, защото цената е над 52 евро. А сме длъжни да купуваме, защото производственият ни процес е постоянен. Хората напускат българските фирми, искат възнаграждения като в Западна Европа, а ние се опитваме да им ги даваме. Но цената е два пъти по-висока у нас, отколкото е в Германия, а понякога, както този уикенд - 40 пъти по-висока", каза Янакиев.

Според него движението на цените на българската енергийна борса не подлежат на здрава логика, поради което той не изключва да има протести срещу бездействието на държавата. Вместо да работим, ще трябва да изкарваме хората, за да се даде гласност на проблема, за да може този пазар да стъпи на здрава логика и да работим спокойно, да знаем каква ще е цената на тока и да е съизмерима със съседните страни и на Западна Европа, заяви той.

По-късно вчера четирите национално представителни организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, поискаха незабавни оставки на ръководствата на БЕХ, на ТЕЦ "Марица Изток 2" и на Българска независима енергийна борса.

Междувременно енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че повишаването на цените на тока се дължи на увеличеното търсене на българската борса от страна на търговци на еленергия от Румъния и Унгария. Конкурентоспособността на българския бизнес е една от нашите най-важни задачи и приоритети, коментира още Петкова, като се присъедини към твърдението на българската индустрия, че цената на електрическата енергия е един от основните компоненти, който формира себестойността на произвежданата продукция.

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 179

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 215

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 211

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 214

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ