29 Май 2023понеделник03:05 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

Предприемачи искат центрове за подкрепа на малкия бизнес

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 14

"Проблемите на малкия и среден бизнес нараснаха заради  пандемията. Сред тях е междуфирмената задлъжнялост.  Очаквам новото правителство да създаде система от бизнес-центрове за подкрепа на място на малкия и среден бизнес и изработване на механизъм за бърз достъп до свеж финансов ресурс - създаване на фондове за микрокредитиране, създаване на фондове за рисков капитал". Това каза Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес. Тя съобщи, че има случаи, когато Българската банка за развитие е отказвала да кредитира малък бизнес. Към ББР има микрофонд за малко кредитиране до 50 хиляди лева и една от моите фирми получи отказ, тъй като според банката бизнесът на фирмата няма достатъчна ефективност, каза тя. Според Негулова проблемът е  сериозен, защото самата банка няма клонове в страната.
ББР е необходима като фонд за инвестиции в държавни проекти, заяви по БНР финансисът Емил Хърсев. "Имаше проекти, които изискваха по-голямо финансиране. Тук по-скоро трябва да водим спор дали Българската банка за развитие е предназначена да кредитира малък и среден бизнес. Тя очевидно не е правена по начин, по който може да изпълни тази функция", заяви финансистът. "В мен не буди тревога или любопитство изказаното от служебния министър на икономиката Кирил Петков, защото някои процеси в икономиката са естествени. Като тези с лихвите - фирмите масово рефинансираха старите си заеми, които са сключени в друга обстановка, когато икономиката работеше преди пандемията. Тя растеше, тогава лихвите бяха по-високи, след това лихвите паднаха, в момента в целия свят лихвите са отрицателни, естествено е те да намаляват", обясни финансистът.

Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

автор:Дума

visibility 1019

/ брой: 99

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 852

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1210

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ