02 Декември 2021четвъртък03:07 ч.

Няколко думи

Предмандатно-кримска превъзбуда

/ брой: 163

автор:Георги Георгиев

visibility 1282

Удивително е до какви дерета вече трябва да се стига, за да се извади вода за антипрезидентската мелница. Последният засега повод дойде оня ден от Киев, където нашата страна, заедно с целия ЕС, цялото НАТО и други страни от "западния свят" участва в едно куртоазно мероприятие наречено "Кримска платформа" (вж. статията "Украйна блокира достъпа до 12 руски медии"). На него бе приета декларация, в която Русия е наречена "окупатор" на полустров Крим. 

И като се почна. "България нарече Русия окупатор", ужас и кошмар, недопустимо, оставка, "какъв е тоя външен министър", Радев?!?, Радев, няма за гласувам за теб и т.н., и пр.

Цялата тая сцена вече я гледахме покрай визитата на руския патриарх Кирил, "шпионските" скандали, международни участия на държавния глава, където е присъствала темата за Русия, Триморието. Винаги едно и също, винаги един и същ почерк. Целта е уж от русофилски, което в българския случай е и от ляво, да се атакува Румен Радев, че е предал някакви позиции, които се очаквало да защитава, а всъщност става дума за банални провокации и интрижки, които обаче покълват в превъзбуденото ни общество. 

Всъщност България не е направила нищо по-различно и няма по-особена, по-крайна позиция от тази, която е имала от 2014 г. до днес.

България и досега, включително в Общото събрание на ООН, е гласувала в подкрепа на резолюции, в които се осъжда руската "окупация" на Крим, а Русия се посочва като "окупационна сила" и се призовава да се прекрати "временната окупация" на Крим. Например това са резолюциите на ОС на ООН от декември 2019 г. и декември 2020 г. 

Всяко българско правителство би изпратило свой представител на подобен форум и той би гласувал подобна декларация. Тези, които обясняват как няма да го направят, просто нямат шансове да дойдат на власт и поради това им е широко около врата. Това е цената, която плащаме за доброволно ограничения от членството ни в ЕС и НАТО суверенитет. 

Що се отнася собствено до "Кримска платформа", то това е събитие безсмислено, безплодно и безперспективно. Всеки един от 47-те участници в "Кримска платформа" (включително и домакинът) знае, че Крим няма да се върне в състава на Украйна, защото де факто е част от Русия, и нито един от тези участници няма да признае юридически фактическото положение, докато не се променят геополитическите условия. В същото време много от тях ще продължават да говорят на украинците това, което те искат да чуят, и заедно с това ще си гонят интересите в Русия по начин, който отговаря на добруването на техните народи, а не на украинския народ.

Трябва да се отнасяме много по-спокойно към подобни случаи. Световната политика е в състояние на декаданс и ако вземаме насериозно всичко, което ни говорят, без да го вярват, може и да откачим.

Тук е моментът да си припомним няколко реда от знаменитата повест "Кучешко сърце" на яркия изобличител на украинския национализъм, великия Михаил Булгаков: "Ако държите да имате добро храносмилане, моят съвет е: не говорете по време на обед за болшевизма и за медицината. И, опазил ви Господ, не четете преди ядене съветски вестници."

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 179

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 215

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 211

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 214

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ