01 Юли 2022петък16:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

На снимката: Валери Белчев

Предлагат 9% ДДС за ресторантьорите и за догодина

Разширяват обхвата на стоките с данъчни преференции

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 15

Срокът за прилагане на намалената ставка от 9 на сто на ДДС за някои стоки и услуги да бъде удължен през 2022 г. до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка в страната. Това предлага Министерството на финансите с промени в закона за ДДС, публикувани за обществено обсъждане чрез промени в три данъчни закона. От юли 2020 г. с 9% ДДС са ресторантьорските и кетъринг услугите, бебешките храни и пелени, книгите и туроператорската дейност. С по-ниската ставка тогавашното правителство реши да компенсира ресторантьорския бранш за това, че заведенията бяха затворени по време на извънредното положение. Първоначално 9% ДДС бе за консумацията на място на храна, безалкохолни напитки, кафе, вино и бира. По-късно към тях бе включена и доставката на храна за дома. Данъчното намаление засяга един немалък сектор - на заведенията и ресторантите. Той беше един от най-засегнатите от мерките бизнеси и вероятно ще продължи да търпи ограничения и при следващи вълни. От друга страна, заведенията са и един от най-рисковите откъм укриване на обороти сектори и това многократно е адресирано като проблем от Националната агенция за приходите (НАП). Всъщност заради тях преди кризата бяха въведени и спорните промени около т.нар. СУПТО в Наредба Н-18, която е свързана с отчитането на оборотите при продажби на крайни клиенти.
Министерството на финансите предлага обхватът на храните за бебета и малки деца, за които се прилага ставка 9% на ДДС, да бъде разширен, като се добавят специализираните млека за деца с алергии и диетичните храни за специални медицински цели, предназначени за кърмачета. За да стане факт, промяната в закона трябва да бъде гласувана до края на годината от Народното събрание, което ще се формира след изборите на 14 ноември.
Освен Закона за ДДС от ведомството на Валери Белчев са публикувани промени в други два закона. Промените в Закона за акцизите и данъчните складове целят повишаване на правната сигурност за икономическите оператори и се поясняват разпоредбите, свързани с режима за освобождаванията на денатуриран алкохол. Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане са за транспонирането на разпоредбата на чл. 9а от Директива (ЕС) 2016/1164 на Съвета от 12 юли 2016 г. за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар. С въвеждането на предлаганите изменения и допълнения се очаква ограничаване на възможностите за злоупотреби и отклонение от данъчно облагане и прецизиране на действащи разпоредби. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предвидени промени и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

 

 

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 30

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 48

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 126

Китайци пият "Кукери"

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ