05 Октомври 2022сряда21:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Pro domo sua

Предконгресно откровение

Социалистическата партия се нуждае от доверието на повече хора

/ брой: 93

автор:Васил Савов

visibility 2409

Ще бъде ли предстоящият конгрес на БСП съдбовен? Пред такъв въпрос партията е била изправяна неведнъж в многолетната си история. Редица анализатори й предричат превръщане във второстепенна политическа сила, а според някои води борба за оцеляване. Прибързано и тенденциозно. Тя няма да изчезне от политическата сцена поради своето историческо развитие, а най-вече поради дълбоките корени в народната снага, които я крепят. Докато те са живи и подмладяват, тя ще оцелява.
През т.нар. преход, белязан с объркано неолиберално развитие на страната, БСП прояви позитиви и негативи. По обективни и субективни причини през последните години тя бележи низходящо развитие. Да се отрича това е неуместно. Заедно с БСП заден ход дадоха всички леви сили в България.

Състояние на левицата

Левите сили у нас сега са организационно разделени, идейно разнообразни, политически обезкървени. Обект са на опити за притискане в ъгъла от страна на националния капитал и чуждестранната агресивна олигархия. В условията на наложения напоследък управленски модел на ляво-десен центризъм в редица европейски страни коалиционното правителство на ГЕРБ се мъчи да удържи дясната му модификация. Но зад нея безшумно надига глава крайната десница.
Ходът на събитията през изтеклите години потвърди извода, че въпреки рязкото влошаване на положението в страната, което е обективна основа за социална съпротива, липсва субективният фактор, влиятелната политическа сила, която да обърне този ход. Това могат да направят само левите сили, ако са сплотени. Обективните условия изискват създаване на по-широка левица, въпреки идейните и политически различия. Целта е смяна на статуквото. Главният резултат от изминалия преход е социално-икономически упадък, идейно-политически и морален срив, пословична бедност, растяща престъпност, всеобхватна корупция. Докато други страни извършват индустриализация, автоматизация и бележат информационен прогрес, България се деиндустриализира.

БСП при новите условия

Едва ли е нужно да доказваме каква е ролята на БСП за изхода от това положение. Приспособяването й към новата обстановка след ноември 1989 г., преминаването от просоциалистическа система към капитализъм свърши. Независимо от неблагоприятните вътрешни и външни условия, тя оцеля. В партията се внедри социаллиберализмът, забележимият уклон надясно. Настъпи брожение сред ръководните среди. Започнаха компромиси в полза на неолибералната система. Компромиси, които разколебаха значителна част от нейните членове и привърженици. Партийните структури се разпаднаха. Низовите организации оредяха, попълненията бяха оскъдни.
Независимо дали бе на власт или в опозиция, влиянието на БСП започна да спада. Партийните ръководства се оживяваха главно по време на избори. От масово-парламентарна, БСП се наклони само към парламентарна. Бяха възприети методи и практики от десните партии. Разликата между ляво и дясно започна да се стопява. Спадът на влиянието се ускори. Резултатите са известни.
Преходът нанесе небивали поражения на БСП. Той прекъсна нормалния ход на развитие на кадрите. Старото поколение вече гасне, младото е безразлично. Надеждата сега е в средното поколение, което помни предишната система и вижда сегашната. На него се пада да поеме тежкия кръст да привлича младежта. Тя е бъдещето на партията.
Най-нелицеприятни събития бяха разцепленията в БСП. Разногласия и разцепление има и в други партии, включително в десните. Процесът на разделение в една партия е признак на загниване и предвестник на упадък. А ако започне и да се рои, застрашена е от разпад. Ако за десните партии този процес е закономерен поради сблъсък на интереси и корист, стремеж към богатства и власт, за ръководителите на партия с високохуманни идеи е присъща всеотдайност в служба на интересите на обикновените трудови хора. Обяснение за процесите в БСП трябва да се търси в обидата, прекалената чувствителност, личните амбиции, властолюбието, себелюбието.
Партията се нуждае от промени - идейно-политически, организационни, кадрови. За да се изправи и набере сили и влияние, са необходими неимоверни усилия, преодоляване на обективни и субективни трудности. Няма да е леко, нито краткотрайно.
Пред БСП стоят няколко основни въпроса. В общи линии те се съдържат в публикувания проект за Политическа декларация на 49-ия конгрес. На него ще бъдат направени анализ и оценка на сегашните социално-икономически дадености, съотношението на политическите сили в страната и извън нея, настроенията и политическата нагласа на хората. Народът е объркан, станал е обезверен, безразличен, вкопчен в своето оцеляване, с отслабено социално чувство. А ножицата между бедни и богати непрекъснато се разтваря. Националното богатство се обсебва от финансово-икономически групировки - наши и чужди. Държавата непрекъснато се обезсилва.

Неотложни императиви

Отговорен момент е изборът на партийно ръководство. Рибата най-напред се вмирисва от главата. Сега е моментът за озониране. Изборът на хомогенен екип е от голямо значение. Но на какви принципи? Неизбежни са различни мнения и дискусии, но след взето от мнозинството решение следва единодействие, а не разнодействие.
Изборът на ръководител на партията е от важно значение. Отговорността е максимална. Публикувани бяха имената на предложени кандидати, някои от които напомнят за народната мъдрост "Те го не искат в селото, той пита за поповата къща". Има кандидати, които необуздано се стремят към върха на партийната пирамида. Но не всеки има достатъчно партиен опит, организаторски качества, теоретична подготовка, мъдрост, такт и усет за справедливост.
Екипният принцип има положителни и отрицателни страни. Той улеснява единството на ръководството, но е лишен от критичен коректив. Създава условия за главозамайване, за авторитарни забежки. Може да се помисли за консултативен екип от опитни партийни дейци.
Сегашната вътрешнополитическа обстановка налага известни промени в стратегическите задачи. Борбата за власт не е от първа необходимост. Сега се нуждаем от доверието на повече хора в и извън партията. Обективните условия са благоприятни.
В редица европейски страни се утвърди практиката на коалиционните правителства. Нашият опит досега разкри редица неуспехи. БСП няма стратегически съюзник. Стигнахме до положение да се коалираме само с етническата партия ДПС, което ни струва скъпо. Сложната политическа обстановка налага умна, гъвкава, задълбочена работа за установяване на сътрудничества с другите леви сили на взаимно приемлива основа. Не виждам сериозни основания против съвместни действия в определени случаи с "Атака", въпреки някои предубеждения. С нея имаме допирни точки по актуални проблеми на вътрешната и външната политика.

Международни предизвикателства

Страната ни се намира в сложна регионална и геополитическа обстановка. Поетите от предишни правителства ангажименти и зависимости от чужбина вече не съответстват на динамичното развитие в света. Партията е призвана да търси и настоява за изход от неизгодния "капан". Положението в Европа бързо се мени. Вече се очерта разделението на скорости според степента на икономическо и политическо развитие. Ярко се очертаха различията между държавите от Западна, Средна и Източна Европа. Мигрантските потоци ги подсилиха. Сега накъде?
Влизането в НАТО ни лиши от суверенитет и предопредели геополитическата ни ориентация. Настъпилият социално-икономически упадък и растящите безработица и бедност ни тласнаха към примамливия Запад. Но вместо догонваща, страната ни се оказа изоставаща. Присъединяването ни към ЕС стана решаващо за бъдещото ни развитие. В България нахлу чуждестранният капитал, който не ни насочи към производство и икономически напредък, а към търговия и услуги. Парите на чуждите банки и молове наводниха страната, а българските безработни поеха на Запад.
Държавите от Средна Европа се обединиха във Вишеградската четворка и приеха политика на въздържане от изпълнение на решения от Брюксел, когато те са в разрез с националните им интереси. България и други източноевропейски страни изпълняват чинно дадените директиви, въпреки неизгодните последици, като санкциите против Русия и допълнителни тежести във военната област.
Назряват обаче условия за по-гъвкава, обоснована геополитика, влияеща положително на стремежа ни към мир и прогрес. БСП е партията, която може да съчетава миролюбива международна солидарност с горещ патриотизъм. Неизбежни са промените в характера и дейността на ръководството на ЕС. Европа не я очакват светли дни, докато не скъса пъпната връв между двата бряга на Атлантика.
БСП е призвана да задълбочи солидарността и съвместните действия между левите сили на континента. Неизбежно е взаимодействието със зараждащите се нови политически партии с леви тенденции, на които, въпреки някои колебания и грешки, принадлежи бъдещето.

Според доклад: Европа е изправена пред риск от недостиг на газ

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 192

България осма в ЕС по поскъпване на хляба

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 192

Традиционните изложения за храни ще са от 5 до 8 октомври

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 192

Грешна логика

автор:Евгени Гаврилов

visibility 299

/ брой: 192

Нови посредници, нови проблеми

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 192

Проф. Димитър Денков: Вече няма единен български народ

автор:Нора Стоичкова

visibility 355

/ брой: 192

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ