04 Юли 2020събота13:24 ч.

Предизвестен провал

/ брой: 108

автор:Юри Михалков

visibility 1061

Евросъюзът отхвърли мигрантския план на текущата европредседателка България, което в никакъв случай не е изненада. Това е двоен провал - колкото за ЕС, толкова и за "дежурната по час", както може да се сравни ротационното председателство в общността.
Провал е за ЕС, защото при толкова противоречия и противоположни позиции на съставляващите го части просто няма как да се стигне да приемливо съгласие. По разбираеми причини фронтовите държави като Гърция и Италия ги тегли в една посока, вътрешните държави като Вишеградската четворка - към друга, а страните лидерки - към трета. ЕС е направо като орел, рак и щука по реформата на миграцията. Едва ли ще се справи с предизвикателството и следващата "дежурна по час" Австрия. Недай си боже да се надигне нова мигрантска вълна, каквито предупреждения вече има, и общността ни ще бъде запратена кой знай къде.
В този смисъл усилията на България да изработи въпросния план, приличаха на събиране на вода в предоставено й корито без дъно. Това обаче не притъпява нейния провал. От началото на година у нас ехтяха какви ли не фанфари за това европредседателство, то не бяха срещи, интервюта, формати, изказвания, снимки - небето над столицата ни се бе озарило от фойерверките на "дежурния по час". Слугуващата медийна машина едва ли не всеки час бълваше продукция за евроуспеха на София.
И сега изведнъж - провал. Научавайки за него, обществеността ни си глътна езика и зяпна като пред чудо невиждано. Трудно й бе да преглътне мисълта, че страната ни е работила по такъв план, че в него се говори за фронтови държави, за "обуздаване на вторичното движение". Провалът на правителството на европредседателката е, че държа на тъмно собственото си население, което, впрочем, е засегнато от проблема. На "дежурния по час" така и не му бе светнало, че няма да му лепнат двойка или да му намалят поведението, ако открито бе казал пред класа с българи, че едва ли ще изведе магическата формула за мигрантското регулиране.        

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 123

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 182

Облекчават още мерките във Великобритания

автор:Дума

visibility 112

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 543

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 559

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1149

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ