17 Септември 2019вторник22:07 ч.

След първата копка двамата премиери положиха подписи в памет на началото на проекта, българският обаче вероятно е объркал годината, което става ясно от поправката, която е нанесъл

Предизборно удариха първа копка на газовата връзка с Гърция

Това се случва с голямо забавяне, в КЗК обжалват избора на доставчик за тръбите

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 923

Близо десет години след като интерконекторът с Гърция стана актуален заради газовата криза през 2009 г. и след като бе взето общоевропейско решение за свързване на газопреносните системи, властта у нас най-после направи шумно и предизборно първа копка на обекта край ГКПП Маказа. Проектът IGB (интерконектор Гърция - България) върви от 2010 г. На първата копка освен премиера Бойко Борисов бе дошъл и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Началото на строителните дейности обаче тръгна паралелно с поредната жалба срещу проекта, подадена от българската фирма "Топливо-2", която отпадна от надпреварата за доставката на тръбите за газопровода. Въпреки че казусът тепърва ще се разглежда от Комисията за защита на конкуренцията и след това от Върховния административен съд, изграждането на интерконектора няма да спира.

По време на церемонията за първа копка на забавения проект, който по първоначален план трябваше да бъде завършен през 2013 г., Борисов каза, че властта е "поработила тихичко" и "без самохвалство". Според Алексис Ципрас газовата връзка може да бъде разширена към Сърбия и Румъния, с което и тези страни ще могат да диверсифицират своите доставки на "синьо гориво".

Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. В началото на април ЕК одобри отпускането на 33 млн. евро за изграждането на връзката. Средствата ще послужат за строителството на газопровод с дължина 182 км между Комотини и Стара Загора.

Очаква се капацитетът на газопровода IGB да е до 3 млрд. куб. метра/година в посока Гърция - България. В зависимост от пазарния интерес той може да се увеличи до 5 млрд. куб. метра/година и да позволява обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция.

Интерконекторът ще позволи на страната ни да получава договорените с Азербайджан 1 млрд. куб. метра газ, които ще се добиват от находището "Шах Дениз 2". Тази отсечка се предвижда да бъде свързана с Трансадриатическия газопровод, който ще транспортира природен газ до европейските пазари, достигайки територията на Италия. Проектът се финансира от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.", като общата му стойност е 470 млн. лв. (240,2 млн. евро), а отпуснатите безвъзмездни средства са 76,2 млн. лева. 

Борисов обвини "глупавите специалисти" за пробива в НАП

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 179

КС даде ход на делото за партийните дарения

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 179

Набедиха технически директор за спирането на "Хоризонт"

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 179

Горивата повличат цените нагоре

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 179

Екоминистърът не знае кой замърсява въздуха

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 179

Отпадна пречката пред "Турски поток"

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 179

Външна търговия

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 179

Тръмп вече не иска да се бие с Техеран

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 179

Путин предложи руски ракети на саудитците

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 179

Унгария не пусна Киев на натовска среща

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 179

Кратки новини

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 179

Незапочнатите и незавършени концесии на София

автор:Деси Велева

visibility 4

/ брой: 179

България е застрашена, но не от Малинов и Русия

автор:Юри Михалков

visibility 3

/ брой: 179

Как го правят другите?

автор:Зорница Илиева

visibility 2

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ