20 Юни 2019четвъртък08:02 ч.

След първата копка двамата премиери положиха подписи в памет на началото на проекта, българският обаче вероятно е объркал годината, което става ясно от поправката, която е нанесъл

Предизборно удариха първа копка на газовата връзка с Гърция

Това се случва с голямо забавяне, в КЗК обжалват избора на доставчик за тръбите

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 519

Близо десет години след като интерконекторът с Гърция стана актуален заради газовата криза през 2009 г. и след като бе взето общоевропейско решение за свързване на газопреносните системи, властта у нас най-после направи шумно и предизборно първа копка на обекта край ГКПП Маказа. Проектът IGB (интерконектор Гърция - България) върви от 2010 г. На първата копка освен премиера Бойко Борисов бе дошъл и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Началото на строителните дейности обаче тръгна паралелно с поредната жалба срещу проекта, подадена от българската фирма "Топливо-2", която отпадна от надпреварата за доставката на тръбите за газопровода. Въпреки че казусът тепърва ще се разглежда от Комисията за защита на конкуренцията и след това от Върховния административен съд, изграждането на интерконектора няма да спира.

По време на церемонията за първа копка на забавения проект, който по първоначален план трябваше да бъде завършен през 2013 г., Борисов каза, че властта е "поработила тихичко" и "без самохвалство". Според Алексис Ципрас газовата връзка може да бъде разширена към Сърбия и Румъния, с което и тези страни ще могат да диверсифицират своите доставки на "синьо гориво".

Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. В началото на април ЕК одобри отпускането на 33 млн. евро за изграждането на връзката. Средствата ще послужат за строителството на газопровод с дължина 182 км между Комотини и Стара Загора.

Очаква се капацитетът на газопровода IGB да е до 3 млрд. куб. метра/година в посока Гърция - България. В зависимост от пазарния интерес той може да се увеличи до 5 млрд. куб. метра/година и да позволява обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция.

Интерконекторът ще позволи на страната ни да получава договорените с Азербайджан 1 млрд. куб. метра газ, които ще се добиват от находището "Шах Дениз 2". Тази отсечка се предвижда да бъде свързана с Трансадриатическия газопровод, който ще транспортира природен газ до европейските пазари, достигайки територията на Италия. Проектът се финансира от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.", като общата му стойност е 470 млн. лв. (240,2 млн. евро), а отпуснатите безвъзмездни средства са 76,2 млн. лева. 

Православната църква почита паметта на Св. Наум

автор:Дума

visibility 0

До 34 градуса в четвъртък

автор:Дума

visibility 44

Земетресение от 6.5 по Рихтер в провинция Папуа

автор:Дума

visibility 520

Пеевски прегъна ГЕРБ за субсидиите

автор:Юлия Кулинска

visibility 241

/ брой: 116

Георги Гьоков: С намаляване на ДДС ще падне цената на хляба

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 116

Едрият бизнес свали шефа на НЕК

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 116

Дончев праща шпиони в администрацията

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 116

Турция иска да намали зависимостта си от долара

visibility 148

/ брой: 116

Техеран се държи твърдо в битките си с Тръмп

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 116

Тръмп иска втори мандат

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 116

Испанка оглави групата на социалистите в Европарламента

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 116

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 217

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 132

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 135

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ