08 Април 2020сряда11:29 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Предизборни решения

/ брой: 166

автор:Мая Йовановска

visibility 609

Регистрираните земеделски производители ще бъдат изключени от обхвата на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Става въпрос за добилия популярност като закон за горивата. Страстите около този нормативен документ, който бе приет, преработван и отлаган, вървят обаче повече от две години.

Основният мотив за внасянето му бе, че законът се създава за изсветляване на бизнеса с горива. Текстовете обаче предизвикаха масово недоволство от различни браншове, срещу него дори беше внесена жалба в Конституционния съд от омбудсмана Мая Манолова. 

Още първият му вариант доведе до протести в началото на 2018 г. на зърнопроизводителите и други земеделски стопани, които имат собствени складове за зареждане с гориво на земеделските машини. След преработка някои от финансовите и административни тежести за агропроизводители отпаднаха. Напрежението и недоволството сред тях обаче останаха, а и отново нараснаха с наближаването на 1 юли, когато нормативният акт трябваше да влезе в сила след последното отлагане. Вчера стана известно, че предстои нова преработка и земеделците се изключат от обхвата му, освен тези, които съхраняват горива в по-големи резервоари с вместимост над 50 куб. метра. Предложението на министъра на икономиката Емил Караниколов е производителите, които временно съхраняват гориво за земеделски нужди, да не подлежат на рестрикциите в закона. Което е и логично, защото земеделците не са търговци, а крайни потребители на горива и са си платили акциза и ДДС-то. Другото е проблем на слаб контрол. Въпросът е, че всичко това не е нещо неизвестно. Беше ясно още в началото. И въпросът е защо още тогава проблемът не бе решен. Но явно предвид наближаващите местни избори на властта никак не биха й се харесали поредни протести на зърнопроизводителите и намериха решение. 

Борисов нареди смяна на ръководството на ББР

автор:Дума

visibility 275

16 нови случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 131

Президентът: Сити решават, а много българи са гладни

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 67

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 183

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ