02 Декември 2022петък01:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Пречки по пътя към Шенген

Предизборната обстановка в Румъния се очертава много напрегната

/ брой: 43

автор:Васил Савов

visibility 2083

Нашата северна съседка, както и ние, сме обект на особено внимание от представители на Европейския съюз по подготовката за приемането ни в системата на Шенген. Но за разлика от нас, които трябваше само да измажем една сграда на турската граница, румънските власти обявиха, че са готови през март. След това се отказаха поради усложнения и ще трябва да влезем в "светая светих" заедно. Кога? Никой не се наема да каже.
В Румъния се разгърна кампания против корупцията по границите на страната. Започна мащабно разследване, при което бяха арестувани значителен брой гранични полицаи и митнически служители. Още няма пълни сведения от разследването, но отделни случаи дават представа за мащабите на корупционната практика. Не липсват пикантни случаи за атмосферата на граничните пунктове. На митницата в Моравица и Найдеш скрити камери за наблюдение констатират как митничари вземат подкуп, а в същото време техни колеги се развличат с порно филми в продължение на часове. Имало е и състезание за вицове - който спечели, получава 50 евро от другите участници.
Приемането на Румъния в Шенген се посреща сред граничните служители (митничари и полицаи) с недоволство и разочарование. Те признават, че след приемането на страната в "обетованата земя" контрабандата на цигари ще се увеличи. Законодателните промени, които сега се обсъждат в парламента, ще доведат до възникването на нови групировки за контрабанда поради нарастване на безработицата. По сведения на печата контролните органи разкриват едва 30% от контрабандната стока, което носи на държавния бюджет загуба от 900 млн. до 1 млрд. евро. Директорът на компанията-производител на цигари "Romanian British-American Tobacco" Адриан Попа сочи, че контрабандата на цигари представлява 3% от БВП на страната. Директорът на фирмата "Филип Морис" смята Румъния за една от челните европейски страни в контрабандата на цигари. В края на 2010 г. равнището на контрабандата с цигари в Румъния е било 27% след Латвия (43%), Литва (42%), България (34%).
Апелативният съд в Букурещ отбелязва в решение при ареста на заподозрени в корупция на митницата Моравица, че преди забраната на търговията с цигари в магазините "Duty free" митничарите са взимали хиляди евро подкуп, а полицаите до 100 хил. евро на ден. Контрабандата се е извършвала на източната и западната граница, но пробойна има и на юг. През октомври 2010 г. на митницата в Гюргево са били разкрити 900 хил. пакета цигари, идващи от Гърция, но са преминали 2 български граници.
И докато контрабандистите споделят мисли на разочарование, печатът и населението изразяват възмущение и недоверие. "След като се изляха толкова приказки по телевизиите и се изнесоха афери в печата, пита в. "Романия либера", какво следва?" Вестникът прибягва към алегория от рибния свят. "Полицаите и митничарите са само дребни риби, а големите акули остават незасегнати. Не е справедливо малките рибки да плащат, а големите грабители да бъдат ненаказани." Изреждат се влиятелни личности поименно, които остават в сянка.

Финансово-икономически главоболия

В разгара на антикорупционната кампания румънското правителство имаше в началото на февруари преговори с комисия от представители на МВФ, Световната банка и Еврокомисията по изпълнение на стенд-бай споразумението през последното тримесечие на м.г. От тях ще зависи подписването на ново споразумение. Чуждестранните представители са помолили за обяснение на икономическото изоставане на страната за разлика от другите страни от Централна и Източна Европа, включително Полша и Турция, смятани за мотор на възстановяването в региона. Те са изтъкнали същевременно някои положителни признаци в икономическото развитие.
Румънското правителство е поело задължението да поддържа и през т.г. политиката на свиване на разходите, да не се увеличават заплатите, по-малки компенсации за гражданите от държавата в цените на лекарства, повишаване на цените в транспорта и пр. В областта на здравеопазването се обещава съкращаване на 5700 болнични легла. За въздушнотранспортната компания ТАРОМ се предвижда търсене на "стратегически инвеститор" и последваща приватизация. Приватизацията се препоръчва като една от основните насоки на икономическото развитие.
От 1 февруари започна изплащането на лихвите по заема от МВФ, възлизащ на 13 млрд. евро. До края на годината трябва да бъдат изплатени лихви в размер на 303,6 млн. евро. Представителите на фонда са изразили увереност, че страната "ще изпълни финансовите задължения към фонда в предвидения срок".
Румънски икономисти излагат свои разчети по бюджетната политика на правителството и специално бюджетния дефицит за 2011 г. По прогноза на "Уникредит Циряк банк" БВП на Румъния ще нарасне през годината с 1,7% след спадането му през м.г. с 2,5%. Бюджетният дефицит се очаква да бъде 5% след миналогодишните 6,5%. Предвижда се инфлацията да достигне 4-4,5%.
Официално се дават уверения, че стойността на бюджетния дефицит и на инфлацията няма да застрашат икономическото развитие. Обществеността обаче изразява тревога във връзка с нарастващите цени на стоки от първа необходимост. "Защо поскъпна хлябът?" - пита в заглавие в. "Адевърул". През м.г. Румъния е изнесла 1,7 млн. тона пшеница при средна цена от 180 евро за тон, а след това е внесла около 600 хил. тона пшеница на цена 280 евро за тон. Вестникът пита защо е изнасяно румънско жито на по-ниска цена и при очертаваща се продоволствена криза и растящи цени на международния пазар. Сега се очаква цената на хляба да се повиши най-малко с 15 на сто. Картофите вече поскъпнаха с 40%, олиото - с 30%, млякото и месото - с 5 на сто.
Описаната, макар и бегло, финансово-икономическа панорама ще даде отражение върху социалното положение. Не се изключват масови протести през пролетта, които ще повлияят на политическата конюнктура. Тази година предстоят президентски избори. Изтича вторият мандат на президента Бъсеску и предизборната обстановка се очертава много напрегната. Вече има признаци за разногласия в управляващата Демократическо-либерална партия, която се ползва с президентската подкрепа. Опозицията в лицето на Социал-демократическата и Либерал-демократическата партия се готвят да заемат в парламентарните избори мнозинството от депутатските кресла.


Профсъюзите организираха протеста на работниците в завода "Дачиа-Рено". Масовите съкращения са един от поводите за възмущението и недоверието на ръмънците
 


Недоволните от управляващите в страната подканиха властите и президента Бъсеску да си тръгват


Предвид факта, че вторият мандат на президента Бъсеску изтича, предизборната обстановка се очертава много напрегната
Снимки БГНЕС

Tesla изтегля от китайския пазар над 435 000 електромобила

автор:Дума

visibility 1215

„Булгаргаз” поиска по-висока цена на газа за декември

автор:Дума

visibility 319

БНБ определи основен лихвен процент за декември от 1,3%

автор:Дума

visibility 357

И при пълна либерализация КЕВР ще определя цената за бедните

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 234

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 230

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 246

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 406

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ