22 Септември 2021сряда23:04 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Тази мобилна инсталация е достатъчна, за да задоволи всекидневните нужди от вода на едно семейство

Пречистват водата за пиене с велосипед

Мобилната инсталация, създадена от експерти на Виенския технически университет, работи изцяло без електричество

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 158

Специалисти от Виенския технически университет използваха велосипед, за да създадат алтернатива на промишленото пречистване на водата. Мобилната система за обезсоляване на водата е евтин и щадящ околната среда и природните ресурси начин за пречистване и получаване на питейна вода от солена, категорични са експертите. 

Водата е предпоставка за живот и следователно за упражняването на всички човешки права. Над 2 милиарда души нямат достъп до безопасна питейна вода, която остава сериозно предизвикателство в много части на света. Всяка година над 361 хиляди деца на възраст под пет години умират от стомашно-чревни разстройства, дължащи се на лоши санитарни условия, неприемлива хигиена или опасна питейна вода. Климатичните промени все повече влияят върху наличието на вода и достъпа до нея. Качеството на ресурсите се влошава и заплахата от недостиг на вода нараства, макар че в райони с малко сладководни ресурси солената вода вече се пречиства в промишлени предприятия. Но този процес е изключително скъп и едва малка част от хората, които нямат достъп до питейна вода, могат да се възползват от тази технология.

Тъй като ресурсите от естествени пресни води са ограничени, морската вода започва да играе все по-важна роля като източник на питейна вода. Солената вода, която покрива 71% от Земята, може да се намери навсякъде по повърхността на планетата, в океаните, в реките и във водоемите.

За да се направи пречистването на солената и солено-сладката вода по-ефективно, професорите от Виенския технически университет Маргит Гфьолер и Михаел Харасек са създали мобилна инсталация за обезсоляване на водата, която работи изцяло без електричество. За този процес специалистите използват принципа на обратната осмоза, което означава, че налягането на естествената осмоза се обръща и солта се отстранява от солената вода. В комбинация с бутална помпа, която се задвижва с педал на велосипед, и използвайки енергията от налягането, морската вода може да бъде пречистена. Разходите за поддръжка на инсталацията са много ниски и не натоварват финансово потребителите, уточниха от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на община Виена.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ