20 Октомври 2019неделя20:05 ч.

Празникът на левия печат във Виена

/ брой: 204

автор:Иван Аладжов

visibility 1354

Празникът на "Народен глас" (Volksstimme) във Виена е традиционно, ежегодно честване на едноименното издание на комунистическата партия и на левия печат като цяло в Австрия. Той се организира по примера на големите празнествата на вестника на френските комунисти "Юманите" в Париж.
Първата проява се състои още през далечната 1946 г. на стадиона, а след това на "Поляната на йезуитите" в стария виенски парк "Пратер", известен още с прочутото "Виенско колело". Там празникът се провежда и до днес, най-често в края на август или началото на септември. Организатор е Комунистическата партия на Австрия (с резултати до 20% КРО е най-силна в Грац) и нейният вестник, който до 1991 г. е ежедневник, от 1993 г. по финансови причини излиза като седмичник, а от 2004 г. като месечно списание.
Разположените в парка щандове с кулинарни изкушения от цял свят, с книги на леви автори и произведения на изкуството, музикалните изпълнения от няколко естради, представленията на артисти от "лявото пространство" и изящни предмети в павилионите за художествени занаяти, всичко това потопено в атмосферата на златната есен, превръщат празника в любимо преживяване за всеки виенчанин. И независимо, че столицата на Алпийската република в политическо отношение не е "тъмно червена", жителите на "царицата на синия Дунав" масово празнуват празника на левия печат освободени и без всякакви политически предразсъдъци към компартията.
До 1989 г. в празненството участват известни спортисти и артисти от социалистическите страни. Кулминация тогава са спортните изяви, на които атлети от СССР поставят редица нови рекорди, състезанията с легендарни боксьори от Куба, шахматните турнири с участие на световни шампиони като Анатолий Карпов и още много други атракции от "реалния" и желания социализъм. Спортните надпревари са се запазили и до днес, а особенно впечатляващи си остават празненствата на най-посещавания щанд - този на Куба. Силно представителство имаха още немската "Левица" и Германската компартия, какато и левите ежедневници "Нова Германия", "Млад свят" и "Нашето време".
В галерията на изкуствата "Червената точка" зрителите можеха да се наслаждават на изявите на артисти, привържнеци на лявата идея. От 1974 г. се провеждат и литературни четения под надслов "Лявото слово", както и дискусии за "елитарното" и "масовото изкуство на критичния реализъм". Тук правят първите си стъпки известни немскоговорящи писатели като Петер Турини, Хелмут Ценкер и Елфриде Йелинек. А "Улицата на инициативите" е място за среща и обмен на мисли между социално ангажирани хора от най-различни леви политически формации, от анархисти през троцкисти до независими ултралеви. От 2010 г. в празненството официално участва и "Австрийското сдружение на профсъюзите" (ОеGВ). Европейската Лява партия и Община Виена подпомагат събитието финансово, макар и с не особенно големи суми.
Тазгодишното 65-то издание на празника се състоя на 3 и 4 септември под мотото "Европеизирането на Балканите и балканизирането на Европа". В дискусията взеха участие Маргарита Милева - съпредседател на "Българската левица", говорителят на Австрийската компартия и издател на "Народен глас" Мирко Меснер и още много гости. Друг акцент на мероприятието бе дискусията "ЕС на ръба на пропастта?", както и обмен на идеи по актуални проблеми на трудовия свят, организиран от "Левия синдикален съюз" (GLB). Прогресивни интелектуалци и представители на различни леви формации обсъждаха "Концепции против кризата", както и общи действия против господството на неолибералната идеология и капитализма. Дискутираха се още въпроси, доколко "левите" правилно са разположили силите си, какви трябва да бъдат общите действия за борба с кризата и против системата, срещу икономическото неравенство, за данъчна справедливост и методи за спечелване на идейната доминация в обществото.

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 21

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 28

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 19

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 20

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ