27 Септември 2020неделя13:06 ч.

Акцент

1 МАЙ

Празник на ДУМА и на левия печат

/ брой: 82

автор:Велиана Христова

visibility 2033

Преди 27 години, през 1993 г., по инициатива на Стефан Продев 1 май стана и Празник на ДУМА - по подобие на фестивалите на левите издания във Франция и Германия. След това денят се превърна в Празник на ДУМА и на левия печат.

Така се роди уникална за страната ни традиция - всяка година след първомайското шествие Борисовата градина се изпълваше с десетки хиляди хора. Старо и младо, цели фамилии - от най-възрастните до невръстните, приятели, синдикалисти, журналисти от всички леви медии, народни представители, известни учени, артисти, почти целите творчески съюзи, се превръщаха в огромно семейство, в многохилядна слънчева усмивка. Даже лицата на конните полицаи охранители бяха слънчеви.

Градината бе Мястото, където всички си определяха среща с постоянното: "Ще се видим на празника". Множеството се струпваше край масите на левите печатни издания и на левите издателства, отрупани с най-стойностните книги на света. Всички знаеха, че край щандовете могат да получат автограф от знаменити български писатели, които неизменно участваха в празника. Люлки, пързалки, колелета, автомобилчета привличаха децата; възрастните сядаха на по бира; песни, хора, естрадата празна не оставаше. Само хора с чисти сърца могат да празнуват и да се веселят така.   

Никакъв коварен вирус не може да спре този устрем и този празник. Днес пак си го честитим и винаги ще го честваме. Защото "короните" на властта и днес нехаят за бедността, и днес се опитват да сложат намордник на свободното ляво слово - най-свободното в България.

ДУМА е вестникът на мечтателите, на интелекта, на всички, които търсят истината, на почтеността. Защото е закърмена с вярата, че "свободата на словото е майка на всички свободи". Тази свобода не идва даром, напротив - за нея се воюва. Нека и днес, макар и в домовете си, да сме заедно!

Горе сърцата!

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 621

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1293

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 623

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ