31 Май 2020неделя11:22 ч.

Правят болници за бедни и за богати

20 млн. лв. от еврофондовете за раково болни стоят неползвани

/ брой: 238

автор:Аида Паникян

visibility 1024

"Буди безпокойство, че вие за първи път лансирате идеята в България да се създадат болници за бедни и за по-богати граждани", заяви Мая Манолова от Коалиция за България (КБ) на здравния министър д-р Стефан Константинов по време на парламентарния контрол. Единият от въпросите на депутатката към министъра бе свързан с идеите му за доплащане. В отговора си Константинов поясни, че идеята му е на първо време да бъде въведено доплащане в доболничната помощ, ако някой иска да иде на специалист като "прескочи" джипито. По отношение на болниците идеята му била те да бъдат разделение на такива с национално структуроопределящо значение. Те да получават "приоритетно финансиране за осигуряване на качествено лечение и да се гарантира на всеки пациент безпрепятствен достъп. Да се избират на базата на обективни критерии - капациетет, апаратура, техника, специалисти, местоположение, но собствеността да не е опрделяща. В тях доплащане не би следвало да се допуска".  Останалите болници да са на намалено заплащане от НЗОК, но в тях ще се регламентира доплащането и в тях ще се насочват хората, които предпочитат да си платят и не могат да чакат. Тези лечебни заведения ще могат на пазарен принцип да намерят своето място в националната здравна система, смята д-р Константинов. Но в репликата си Манолова бе категорична, че с този си отговор министърът не е успял да резсее притесненията й. "Очевидно се готвите да лансирате идеята за доплащане в доболничната и болничната помощ и определено по някакъв критерий ще делите болниците в едни, в които няма да доплащат, и в други, в които ще плащат. Което, както и да го наричаме, ще раздели българските граждани по един признак - тези, които могат да си плащат, и тези, които не могат".
На раковите заболявания бяха посветени 1/3 от въпросите към министъра. Докъде е стигнало осъществяването на проекта със средства от еврофондовете за скрининг на рака, попита депутатката от ДПС д-р Нигяр Джафер. Тя припомни, че по проекта скрининговите прегледи за рак на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво трябваше да започват в средата на октомври т.г. Редица проблеми били забавили навременното изпълняване на проекта, като един от тях е и многократните смени на министър, обясни д-р Константинов. Той добави, че "битката с бюрокрацията е неравна", но той вече бил започнал войната. Д-р Джафер припомни, че от 20-те млн. лв. досега са изхарчени близо 60 хил. лв. за информиране, за диплянки и пр. Тя е категорична, че не може при това безпаричие, в което е здравеопазването, да се отнасят с нехайство към готови пари. Още повече че, докато в развитите страни намалява смъртността от рак, в България тя се увеличава.
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1238

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 652

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1823

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ