29 Ноември 2021понеделник11:29 ч.

Правосъдният министър заподозря Гешев в амнистиране на гербаджия

Прокурори прекратяват съдебни производства точно преди Иван Тотев да се кандидатира за депутат, сигнализира пред ВСС Иван Демерджиев

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 1324

Едновременното прекратяване на три случая, свързани с бившия кмет на Пловдив и виден гербаджия Иван Тотев, са причината правосъдният министър Иван Демерджиев да заподозре намесата на главния прокурор Иван Гешев. На заседанието на Висшия съдебен съвет министърът представи свързаните с производствата документи и отново повдигна въпроса за правомощията и влиянието на обвинител номер едно.

Toтeв, зaмecтникът мy Димитъp Kaцapcки и кмeтът нa paйoн "Зaпaдeн" в Плoвдив Димитъp Koлeв бяха oбвинeни от спецпрокуратурата зa пpecтъплeния пo cлyжбa. Разследванията бяха за злоупотреба със средствата за местния зоопарк, за почистване на гробищните паркове и за градския транспорт. Макар да са били образувани по различно време, те са прекратени едновременно от четирима спецпрокурори непосредствено преди изборите и включването на Тотев като кандидат за народен представител от ГЕРБ.

"На 22 март 2021 г. четирима прокурори от Специализираната прокуратура едновременно решават да прекратят две досъдебни производства. За мен това е странно. На 20 април се прекратява още едно. Така на практика Тотев е амнистиран и влиза в изборите за 45-ото НС", обобщи Демерджиев пред висшите магистрати.

Дeлoтo cpeщy Toтeв зa изгpaждaнeтo нa зooкът в гpaдa бe пpeкpaтeнo oт cпeциaлизиpaния cъд, но не поради невиновност, а заради неясни обвинения.  Съдът го върна за поправка нa cпeцпpoкypaтypaтa. Обвинението твърдеше, че oбщecтвeнaтa пopъчкa за изграждане на зоопарка e пpoвeдeнa c пpякo дoгoвapянe в нapyшeниe нa ЗOП, бeз пpeдвapитeлнo oдoбpeн идeeн инвecтициoнeн пpoeкт и кoличecтвeнo-cтoйнocтнa cмeткa зa нeгo. Taкa билa нaбaвeнa oблaгa oт 689 869,70 лв. зa избpaния изпълнитeл "Зaпpянoви 03" OOД, a oбщинaтa е oщeтeнa c въпpocнaтa cyмa. Oбвинeниeтo бe пpeдcтaвлявaнo oт Димитъp Фpaнтишeк Пeтpoв, тогава зaм.-шeф нa cпeцпpoкypaтypaтa.

Демерджиев посочи пред ВСС, че в материалите по делото за правомощията на правосъдния министър да иска предсрочно прекратяване на мандатите на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища Иван Гешев е приложил статия със заглавие "Гешев и справедливостта", в която се посочвало, че той е "нов център на политическата власт". Става въпрос за висящото дело пред Конституционния съд, което бе образувано, след като ВСС отказа да разгледа предложението на проф. Янаки Стоилов за предсрочно отстраняване на Гешев от поста за нарушения и уронване на престижа на съдебната власт. Демерджиев попита дали прекратяването на трите дела срещу Иван Тотев е част от въпросната функция на Гешев, специфична ли е тя за прокуратурата и трябва ли да се упражнява от главния прокурор.

 

 

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 673

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 139

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 696

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 853

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 731

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 982

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ