16 Октомври 2021събота08:49 ч.

"Право" вече ще се изучава само редовно

В четири висши училища студентите ще се обучават в пет нови професионални направления

/ брой: 81

автор:Мария Нинова

visibility 2326

Специалността "Право" вече ще се изучава само редовно от следващата учебна 2018-2019 г. Това съобщи говорителката на правителството Ирина Белчева след заседание на Министерския съвет вчера. Промяната е записана в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист", която беше приета от министрите.
В наредбата са набелязани редица мерки за подобряване на юридическата квалификация и професионалната подготовка на бъдещите юристи. "Те са предложени от междуведомствена работна група, която изготви анализ на юридическото образование у нас", заяви Белчева. Проучването констатирало морално остарял модел, неоправдано завишен прием на студенти и липса на адекватна подготовка по "Право на Европейския съюз". Регламентирането на изучаване на специалността "Право" единствено в редовна форма се налага заради съществено различие между общото равнище на подготовка на студентите от редовна и от задочна форма на обучение, посочи говорителката на МС. Предвижда се въвеждане на възможност за специализирано обучение по чужд език с юридическа насоченост.
Правителство утвърди и приема във висшите училища и научните организации за учебната 2017-2018 г. В четири висши училища студентите ще се обучават в пет нови професионални направления. Ще има прием в направление "Здравни грижи" с нерегулирана специалност "Медицински козметик" в Медицинския университет в Плевен; "Биотехнологии" и "Изобразително изкуство" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", "Изобразително изкуство" и "Музикално и танцово изкуство" в СУ "Св. Климент Охридски" и "История и археология" в УНИБИТ в София.
През следващата година държавните университети ще могат да приемат 45 584 студенти, от които 38 555 първокурсници - степен "бакалавър". С решението се утвърждава приемът на студенти срещу заплащане в държавните вузове. За учебната 2017-2018 г. са предвидени 12 104 места, от които 7079 са след средно образование. В частни университети ще имат шанс да влязат 16 159 студенти. Новите докторанти ще бъдат със 169 повече от планираните миналата година, или общо 2763. За държавните вузове се отпускат 2321 места, за частните - 137, а за научните организации - 305. Определени са 1000 места за българи от чужбина. Местата за докторанти са 20.
Средно с 13,6% ще се увеличат таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища. В 20 университета и в БАН таксите за обучение на докторанти се запазват.

София монтира слънчеви панели върху общински сгради

автор:Дума

visibility 234

Мечка тормози село в Ардино

автор:Дума

visibility 213

БСП проведе среща с Национален синдикат "Защита"

автор:Дума

visibility 260

България изпрати Плана за възстановяване в Брюксел

автор:Дума

visibility 267

Стефан Янев иска плавен преход към зелена енергия

автор:Дума

visibility 266

„Булгаргаз“ увери, че няма да има недостиг на газ

автор:Дума

visibility 292

Столичното парно е заплашено от спиране на газа

автор:Деси Велева

visibility 502

/ брой: 198

Токът ще удари шоково цените на колбасите

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 198

Във Франция тестовете на неваксинирани ще се плащат

автор:Дума

visibility 195

Полша иска промяна в основния договор на ЕС

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 198

Путин: САЩ сами подкопават долара

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 198

Тирана одобри свободната търговия със Сърбия и РСМ

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 198

Теле под вола

автор:Валентин Георгиев

visibility 711

/ брой: 198

След тока и парното бензинът ще ни довърши

автор:Евгени Гаврилов

visibility 714

/ брой: 198

Ще закриваме ли училището?

автор:Деси Велева

visibility 705

/ брой: 198

"Греховната" Русия

автор:Юри Михалков

visibility 484

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ