30 Септември 2020сряда11:54 ч.

Правната комисия поиска от НС нов избор на конституционен съдия

Парламентът е поставен в унизителната ситуация да събира гилзите след престрелката между институциите, заяви Мая Манолова

/ брой: 268

автор:Юлия Кулинска

visibility 1142

Парламентарната комисия по правни въпроси предложи вчера да бъде открита нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. След заседанието Искра Фидосова заяви, че консултациите с представители на всички групи в НС са започнали, веднага след като Венета Марковска не положи клетва. Тя призна, че в разговорите не е участвала Екатерина Михайлова от Синята коалиция, както и депутати от БСП, но решението на правната комисия е съгласувано с проф. Любен Корнезов и Мая Манолова. Фидосова уточни, че е била упълномощена от независимия депутат Петър Хлебаров да изрази неговата позиция в подкрепа на становището. Предстои да уточним датата за провеждането на новия избор, за да може Конституционният съд да работи нормално, посочи Фидосова.
Неполагането на клетва означава, че конституционният съдия, който е избран, не може да встъпи в длъжност, заяви по-рано Янаки Стоилов от БСП. Той бе категоричен, че единственият изход от ситуацията е парламентът да отмени своето решение за избор на Венета Марковска и да насрочи нов избор. Прецедентът с неполагането на клетвата потвърждава необходимостта страната ни да прилага най-високите професионални стандарти за почтеност при избор на високи длъжности, каквито са членовете на КС, подчерта депутатът.
Коментарите по прецедента с Марковска не стихнаха и вчера в Народното събрание. След всичко, което се случи до настоящия момент, след грандиозния скандал, в който управляващите успяха да забъркат и други институции, и като цяло страната, единствено възможният ход е НС да насрочи нов избор за член на КС, подчерта по-късно Мая Манолова пред журналисти минути преди да стане ясна позицията на правната комисия. Ние изказваме съжаление, че парламентът отново беше поставен в унизителната ситуация и е поставен в положение да събере гилзите след престрелката между властите, коментира тя. 
"Под паравана на законност и право у нас се налага жесток авторитаризъм, който по пътя на утвърждаване на своята еднолична власт не се спира нито пред морала, нито пред истината, нито пред закона. Смятам, че "чудовището" не е самата Венета Марковска, а политическото явление ГЕРБ", коментира депутатът от БСП Георги Божинов. По думите му управляващите могат да направят от калта гении и за броени часове от човека - нищо.
"Това, че Искра Фидосова сама ще намери решение на казуса с Марковска, не е сериозно. Каквито решения можа, предложи, писа писма. Доверие у нея едва ли има откъдето и да било, даже и от средите на ГЕРБ", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Интересът на обществото е да не се разрази институционална криза и НС трябва да даде своя принос тя да бъде преодоляна, категоричен е колегата му Веселин Методиев.
 

ЕК ще наблюдава внимателно избора на главен прокурор

Европейската комисия ще проследи внимателно избора на главен прокурор в България. Това заяви вчера говорителят на ЕК Марк Грей, който е представил официалната позиция на ЕК. От думите му стана ясно, че ЕК обелязва развитието от четвъртък в България по време на клетвата в Конституционния съд.
"Отбелязваме важния вътрешен дебат, който се провежда в България по този въпрос. ЕК отново подчертава важността, която отдава на общия принцип за прозрачност и на това на високи длъжности да бъдат избирани личности, които изпълняват всички критерии за необходимите качества и за почтеност", каза още говорителят на ЕК. Грей припомни, че това е казвано многократно и в различните мониторингови доклади на ЕК. ЕК се надява, че тези принципи ще бъдат спазвани изцяло до финализирането на този процес.
 

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 377

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 196

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 212

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 180

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ