04 Август 2021сряда21:50 ч.

Правната комисия: Да има прокурор, който да разследва главния

Законопроектът противопостави прокуратурата и правосъдното министерство

/ брой: 241

автор:Юлия Кулинска

visibility 513

Да се създаде длъжността на прокурор, който да разследва главния прокурор, реши правната комисия в НС с 12 гласа "за" и 9 въздържали се. Против нямаше. Предложението за промени в НПК и Закона за съдебната власт е на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Управляващите предлагат минимум 6 членове на прокурорската колегия на ВСС да могат да го предлагат. Окончателен глас за избор ще има пленумът на ВСС. За поста се изискват минимум 12 г. магистратски стаж, а през последните години кандидатът не трябва да е получавал дисциплинарно наказание. 

Депутатите от БСП в комисията твърдо се противопоставиха на законопроекта. Филип Попов предупреди, че с него ще настъпи пълна каша, защото няма как главният прокурор да не влияе върху решенията на държавните обвинители и да се меси в правомощията им. Попов припомни становище на КС, че всяка прокуратура може да разследва главния прокурор. Според него контрол трябва да има върху актовете на държавното обвинение, а не върху главния прокурор. Крум Зарков коментира, че след като три години и половина мнозинството в НС се е бавило с въпроса, накрая е стигнало до "гениалната" идея да има прокурор, който да наблюдава главния прокурор. Той попита вносителите какви са сроковете за приемането на закона, този нов прокурор сам ли ще работи и разследва сигналите и настоя за пример в коя друга държава има подобна институция. Не вярвам, че това НС има мнозинството, доверието и качеството да взима подобно решение, смята той. По думите на Явор Нотев законопроектът е ненужен, защото не е ясно този наблюдаващ прокурор по-главен прокурор ли ще е или супервайзер на главния прокурор.

Предложението на мнозинството получи подкрепата на правосъдното министерство, макар ден по-рано от прокуратурата да обявиха законопроекта за ненужен, позовавайки се на КС, който постанови, че всеки прокурор може да разследва началника си. Правосъдното министерство смята, че законът ще допринесе за ефективен и съобразен с действащата конституционна уредба модел, гарантиращ разследванията срещу главния прокурор и директния достъп до него. 

Срещу предложението на ГЕРБ и ОП се обяви и БХК. Фигурата на прокурор по разследването, макар и избиран от пленума на ВСС, отново е институционално и йерархично подчинена на главния прокурор, тъй като кандидатурите се предлагат единствено от членовете на прокурорската колегия, смятат правозащитниците. 

Почти по същото време прокурорската колегия на ВСС гласува правилата за подбор на българските делегирани представители в Европрокуратурата. За длъжността ще могат да кандидатстват действащи съдии, прокурори и следователи с минимум 8 години юридически стаж към датата на откриването на процедурата. Те трябва да са на не повече от 58 години и да владеят английски на работно ниво.

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 149

Предлагат и пенсионери да почиват на държавна издръжка

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 89

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 98

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 89

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ