20 Октомври 2019неделя22:59 ч.

Правила за употреба на климатиците, или безопасното охлаждане на въздуха

Преди настъпването на летните жеги специалисти препоръчват да се извърши основно почистване на тези уреди

/ брой: 129

автор:Альона Нейкова

visibility 1411

В очакване сме лятото да се завърне и максималното използване на климатици отново ще стане свръх актуално. При правилна употреба охлаждащото въздуха в стаите устройство, което за няколко десетки години влезе почти във всеки дом или офис, ще е полезно за дълго време и ще подобри всекидневния начин на живот за цялото семейство и колеги, делящи една стая поне по 8 часа дневно 5 пъти седмично. Неспазването на някои основни правила обаче може да доведе до риск от настинка или по-сериозно заболяване. Добре проектираните климатици са снабдени с комплексни филтриращи системи, които отстраняват алергените, болестотворните вируси и бактерии.

Специалистите изтъкват важната роля на редовната и професионална поддръжка на климатиците. Преди настъпването на летните жеги се препоръчва да се извърши основно почистване на уредите, тъй като дълго използваното и съответно мръсното устройство може да представлява голяма опасност за здравето на хората.
Всъщност климатикът е създаден като технология, чиято основна функция не просто да създаде оптимално добра температура в стаята, но и да се грижи за нормалното функциониране на организма като цяло. Вградените във вътрешното тяло филтриращи системи имат за цел да подобрят качеството на въздуха в дома и в службата. Най-добрите модели дори са направени така, че да не пропускат не само алергени, но и вредните за здравето ни вируси и бактерии. Тези филтри трябва да бъдат почиствани и сменяни, но също от време на време е необходимо да се извършва и пълен преглед на външните и вътрешните тела. Не бива редовната поддръжка да се спестява, тъй като тя има пряко значение за енергийната ефективност, безопасното функциониране и дългия живот на вашия уред, съветват експерти по климатична техника.
Колкото и странно да изглежда, често тя е смятана за източник на легионерска болест (легионелоза). Най-усъвършенстваните и фокусирани върху потребителите климатични инсталации са способни да филтрират заразата чрез автоматично превключване към режим на изсушаване след изключване на вътрешното тяло и по този начин предотвратяват натрупването на кондензация. Специалистите смятат, че уредът по-скоро ускорява и помага на здравословния начин на живот, а опасност от зарази може да възникне само при нередовна или неправилно извършена поддръжка, както и при уреди, използвани не толкова често и не разполагащи с качествена система за отвеждане на кондензираната вода. Такива се срещат рядко у нас, поради което е по-вероятно досегът с тези бактерии да се осъществи по време на почивка в горещи региони и места, където няма добре поддържани климатици.
Важно е да се знае, че те не изпускат свеж въздух в помещението, а само охлаждат или затоплят чрез циркулация наличния в помещението. Затова е изключително важно редовното проветряване на стаята, в която се намира устройството, като е препоръчително това да става през по-хладните часове (през нощта или рано сутрин), но само ако усетите, че въздухът в помещението е твърде застоял, недейте да чакате дори навън да е горещо.
Важно правило е кабинетът да не се охлажда прекалено много. Човешкият организъм е способен да понесе без риск за здравето разлика от най-много 8 градуса между вътрешната и външната температура. Което означава (елементарна математика), че при 35 градуса по Целзий на улицата в стаята не бива да е по-хладно от 27 градуса. Но дори през по-студените дни вътрешната температура не е добре да спада под 23 градуса.
Още при монтирането на охладителната система трябва разположението да се планира така, че да няма пряк контакт между местата за работа или за отдих на хората и студената струя въздух, идваща от климатика. Препоръчва се нейното директно въздействие да се избягва, както и да не се застава на пътя й, тъй като дори при обикновено течение човешкият организъм е изложен на риск от настинка. Експертите и здравните власти съветват да се поддържа 50% относителна влажност на въздуха, тъй като твърде сухият може да доведе до изсъхване на кожата и дихателни оплаквания.
Твърде шумните климатици също не се отразяват добре на общото състояние на организма, затова си струва да се помисли за най-подходящото решение, което би удовлетворило всички членове на семейството, ако уредът е предназначен за дома, и колегите в стаята за работа.
За хола на вилата или всекидневната много хора предпочитат мобилни климатици, но за спалните помещения те в никакъв случай не са подходящи, категорични са експертите. Преносимите уреди от този тип имат два големи недостатъка: изключително високо се чуват, когато са включени, и харчат много енергия. Такива устройства са два-три пъти по-шумни от вътрешното тяло на сплит климатик, тъй като компресорът се намира вътре в жилището. Имат и ниска енергийна ефективност. В сравнение със сплит климатик с еднаква мощност, мобилните харчат поне 150% повече електроенергия. Ако това не е достатъчно, за да ви убеди, помислете за онзи 15-сантиметров отвор, който трябва да се изреже в стената или прозореца, за да може затопленият въздух да се отвежда извън жилището.


200 години в 6 факта

* За първи път за климатик се заговаря през 1815 г., когато французинът Жан Шабанес патентова метода за поддържането и управлението на температурата в жилища и други помещения.
* Първият индустриален уред за охлаждане на въздуха е създаден през 1902 г. от изобретателя Уилис Кериър, който прави специалния си апарат за един от полиграфическите комбинати на Бруклин. Устройството му обаче цели по-скоро да повлияе върху влажността в сградата, която лошо влияе на качеството на печата.
* Първата голяма система, подобна на днешния климатик, се монтира в Нюйоркската фондова борса през 1903 г.
* Домашни апарати за регулиране на стайната температура в горещините започват да се произвеждат през 1929 г. Но тъй като в устройството се използва амоняк (чиито изпарения са вредни за човешкото здраве), експертите решават да изнесат компресора и кондензатора навън. Любопитното е, че доста съвременни сплит системи са създадени на същия принцип.
* Безопасният за хората фреон е синтезиран през 1931 г., което допринася за производството на първите климатици, позиционирани на прозорците, тъй като необходимите компоненти са събрани в един общ корпус.
* До началото на 60-те години на миналия век американските компании заемат лидерска позиция в сферата на най-новите устройства за вентилация на въздуха. После първото място е завоювано от японски фирми, които вече над половин век определят посоката на развитието на съвременната индустрия на климатиците.


Една от основните цели на устройството е да осигури комфорт на хората


Разликите между температурата в стаята и навън не бива да превишават 8 градуса


Управляват се лесно с дистанционно


 

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 134

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 87

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 77

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ