15 Юли 2020сряда01:50 ч.

Прагматизмът сътвори чудо край Висла

Бляскавото бъдеще се базира на важни геополитически обстоятелства и особености на полската икономика

/ брой: 216

автор:Петър Бочуков

visibility 2211

В известния си политически бестселър "Следващите 100 години. Геополитическа прогноза за XXI век" Джордж Фридман - директор на американския институт за анализи "Стратфор" пише, че през този век Полша, Турция, Япония и Мексико ще са новите велики сили, а Китай, разпокъсван от вътрешни противоречия, ще е само регионален фактор. Бляскавото бъдеще, което  очертава за Полша Фридман, обяснява с очаквания икономически и демографски спад на Германия и Русия, подкрепата на САЩ за Варшава и гравитиращите към Полша прибалтийски и някои източноевропейски държави като Унгария и Румъния. "Регионалната мощ на Полша ще бъде посрещната с адмирации в Източна Европа. Коалицията около Полша с влияние в Беларус и Украйна ще бъде схващана като стабилизиращ икономически фактор", заключава Фридман.
Прогнозата е базирана на няколко важни геополитически обстоятелства и особености на полската икономика. Впечатляващ е фактът, че Полша устоя на финансовите катаклизми през миналата година. Според американски анализатори тя ще постигне най-значимия стопански растеж в Европа за тази година - около 3.5 процента. Докато съседите й затъваха в рецесията, Полша единствена от Европейския съюз отбеляза растеж от 1.7 процента през кризисната 2009 г.
Със своите близо 40 милиона жители Полша е шестият по големина вътрешен пазар в Евросъюза, в който многобройни търговски центрове привличат потребители. Това окриля цялата икономика. Частното потребление формира 60 на сто от БВП на страната. А делът на външната търговия е сравнително малък. Тъкмо поради това обстоятелство Полша не бе засегната от световната стопанска криза толкова остро, както съседна Германия например. След влизането в ЕС преди шест години нейната икономика се развиваше умерено, без да бъде раздувана с кредити отвън. Много важна предпоставка за полското икономическо чудо е опрощаването през 1992 г. на 50 процента от нейния външен дълг, който се стопи от 30 на 15 милиарда долара. Мотивите несъмнено бяха политически. От най-голямата централноеврапейска държава САЩ искаха да направят пример за Украйна и Беларус.
Икономистите от Европейската Комисия потвърждават със свои анализи казаното от американските анализатори, че тази година Полша ще бъде единствената страна в ЕС с растеж на БВП. Те изтъкват факта, че показателите за полската икономика през първото полугодие на тази година са били по-добри от очакванията. Заглавието на  доклада на Комисията за състоянието на полската икономика е "Strong resilience in a difficult environment" (Голямата устойчивост при тежки условия). Европейските икономисти хвалят голямата стопанска активност на полските фирми, относително малката зависимост от вноса, което се дължи на вътрешното производство, както и на вътрешното потребление.
Само допреди четвърт век Полша минаваше в Източния блок за страната с най-мизерното снабдяване. Понятието "полска икономика" бе синоним на една нефункционираща система. Днес потреблението е движещата сила за икономическото чудо край Висла. Основната част на полския износ към ЕС са продукти на обработващата промишленост. Забележителен е делът на раздела "машини, оборудване и транспортни средства", който бележи постоянен растеж през последните години и достига почти 40 процента от общия износ за страните от ЕС. Делът и значението на промишлените стоки нараства необикновено бързо в процеса на европейската интеграция на страната. 
Пример за прагматизъм е пенсионната реформа в Полша, която започва през 1999 г. С нея се промени начинът на изчисляване на пенсиите. Създадени бяха три "стълба" - един доброволен и два задължителни. Вторият "стълб" е основният отличителен белег на реформата. Той е доброволен и се състои от пенсионни фондове от отворен тип. Макар че са част от държавната пенсионна система, те се управляват от частни компании. Основният източник на финансиране на системата са осигурителните вноски. Системата е частично субсидирана от държавата, но целта е в бъдеще да се финансира само от вноски на данъкоплатците. Пенсионната възраст при жените е 60 години, а при мъжете - 65 годни. Минималната пенсия е 675 злоти (173 евро), а средната - към 385 евро, като  средното трудово възнаграждение е 845 евро.
Инетересен е още един ъгъл, потвърждаващ прагматизма на поляците. Историята винаги е тежала на Полша. На Западния "фронт" в последно време се наблюдава полско-германско помирение и може да се каже, че по този път може да бъде преодоляно трупаното от векове недоверие. Товарът на историята и на Изток е не по-малък, независимо от общия славянски корен. Във Варшава много често гледат назад към безспорно болезнени събития от миналото, свързани с политиката на руската империя. Но напоследък Полша прави сериозни корекции, залагайки отново на деловитостта. Така тя твори сигурно своето забележително икономическо чудо.

Съюзът на съдиите застана срещу Гешев

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 133

ЕК подкрепя мирния протест

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 133

Божков пак атакува в социалните мрежи

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 133

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 399

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ