19 Юли 2024петък09:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Първан Симеонов

ПП са гръмоотводът в "сглобката"

И ГЕРБ, и ДПС, и Демократична България имат интерес да ги избутват ПП напред и те да се изхабяват, казва социологът

/ брой: 181

visibility 1286

Интервю на Таня Джоева, Епицентър

- Г-н Симеонов, освен че правителството нямаше 100 дни толеранс, с какво друго ще запомним първите малко над три месеца на новата власт?
- Тя не получи толеранс от своите опоненти, но нямаше толеранс и от обществото. Всяко ново правителство започва със запас на доверие, независимо дали това е леко или е мощно повишаване, ако начело е отчетлив харизматик.
Този път ръст нямаше, което означава, че правителството е прието без ентусиазъм.
В същото време обаче то е прието с известно облекчение, което се  вижда през преобладаващото нежелание за предсрочни избори или нови правителство. Облекчение, че все пак нещо се състави. То прилича на вид служебно правителство. Драмата обаче е, че то претендира да се държи като неслужебно, да прави фундаментални промени.
Мнозина ще кажат, че анонсираните конституционни промени са необходими. Не съм убеден обаче, че край сухото няма да гори и суровото.
Ако тръгнат да пипат Конституцията на тема "съдебна реформа", биха могли да променят текстове, за които няма обществена поръчка. Нещо повече - по-мъдрите политици би трябвало да са наясно, че има теми, които могат да станат и по-лоши, ако пипаш по тях.
Три години едно правителство не успяхме да съставим, а смятаме, че можем да си преучредим държавността през рестарт на Конституцията! Не съм убеден в жизнените сили на българската политическа прослойка в този момент.
- Но ПП-ДБ обещаха промени в Конституцията и сега даването на заден ход вероятно ще подкопае още повече доверието към тях. Това е възможно обяснение за упоритостта, с която се движат в тази посока. Или?
- Това, в което голяма част от тях бяха упорити, беше демонизация на Прокуратурата. Тежка демонизация! До степен, че постигнаха обратния ефект. След тази демонизация на държавното обвинение и бонификация на съда те трябваше да оправдаят "сглобката".
Но ако демонизацията беше грешка, сега се прави още по-голяма, защото се налива вода в мелницата на насрещните радикали, на русофилските сили, което е опасна поляризация.
- През 100-те дни много ясно се вижда втвърдяването на политиката ни по отношение на Русия. Идеята за смяна на националния празник, при това да се вкара в Конституцията, е най-яркият пример в тази посока. При липсата на запас от доверие защо тръгнаха точно натам?
- Първо, защото това са техните убеждения. Второ, защото, предполагам, трябва да се изчистват от "Магнитски". Трето, защото правителството има подкрепата на Запада. Няма защо да се лъжем: намираме се във война. Но случаят с 24 май е показателен за тезата колко обратен ефект ще получат.
Находчива е идеята 24 май да бъде национален празник, но самото пипане е проблем, защото ще произведе повече проблеми, отколкото досега сме имали. Трети март е Санстефанският идеал и това е важно. И най-важното, което подсказва, че инициаторите за смяната не са на висотата на темите, които претендират да пипат - 24 май носи още повече русофилия! Нали не забравяме, че през Възраждането този празник е мислен като панславистки, което в българската история винаги означава русофилски.
Това е показателен пример колко недодялани действия предприемат политиците ни понякога. Това ще предизвика обратен ответ и той ще намери израз не в протести, а в урните.
- След шума, който се вдигна, и след допитванията до общественото мнение, включително на вашата агенция "Галъп", вероятно некоалицията ще се откаже от идеята за смяна на националния празник?
- Може би, но има и други идеи. Например, вписването в Конституцията на нашето членство в НАТО и ЕС. Те се канят да обявят за противоконституционно да мислим отвъд ЕС и НАТО ли?! Разбира се, чудесно е, че България е член на ЕС и НАТО. Прекрасно е, че страната ни е в западния блок.
Но България има свои приоритети. Утре може да се окаже, че имаме интерес, който не е интерес на Австрия или Нидерландия, например. Да погледнем Полша, която последните години беше едно от лошите деца на Европейския съюз, но заради войната на Путин в Украйна всичко й се прощава. Полша признава, че дори Европейската комисия да каже нещо, ние ще кажем обратното, ако е против нашия интерес.
Понякога преиграваме по пътя на добрите намерения.
- "Сглобката" скърца, но работи. Докога?
- Докогато ГЕРБ и ДПС имат интерес. Сглобката поставя ПП в неприятно менгеме. И ГЕРБ, и ДПС, и Демократична България имат интерес да избутват ПП напред и те да се изхабяват. Този ефект вече се получава. ПП са гръмоотводът в "сглобката".
- Как си обяснявате тренда надолу за ПП-ДБ? И има ли разлика в отлива за двете формации, ако ги разграничим една от друга? Свикнахме да мерим доверието към тях като към обща коалиция, но, изглежда, ПП са големият губещ. Защо?
- Да, ПП са губещите. Първо, те са най-видими. Второ, ДБ са по-опитни и имат по-дълбоки корени. ПП са донякъде облачна партия. Факт е, че ДБ все още е по-малката формация, но е по-прагматична и пригодна за политическия живот.
- ПП-ДБ разчитат да спечелят изборите в столицата. Какви са шансовете за победа на коалицията около ПП-ДБ в София? Защо се бави кандидатурата на ГЕРБ, ако пренебрегнем обяснението за ретроградния Меркурий?
- Шансовете за победа на ПП-ДБ са добри. Би било тежка загуба, ако ги пропилеят.
А кандидатурата на ГЕРБ се бави, защото според мен нямат шеметна кандидатура. Председателят на СОС – Георги Георгиев, е изключително подготвен, млад, енергичен. ГЕРБ, разбира се, имат и други хитри опции, защото те винаги измислят нещо хитро. Но е факт, че те не са домакини в София. В столицата сините са домакини. Колкото и неудачна да е тяхната кандидатура, мачът се играе на техния терен. Възможно е ГЕРБ да имат и някаква разговори в рамките на „сглобката“, така че това, което смятат за потенциална загуба да се опитат да го изтъргуват по някакъв начин. Това бе било добра сделка за тях, защото ще изтъргуват нещо, което не е тяхно, а именно потенциалната победа в София. Разбира се, ГЕРБ никога не бива да бъде отписван. Винаги може да има изненада накрая. Още повече, че има несполуки при представянето на кандидатурата на Васил Терзиев, които няма как да не се отразят върху неговите шансове.
- При балотаж, изглежда, че шансовете му за победа съвсем изтъняват?
- Интересното при тези избори е, че до балотажи могат да стигнат партии от една и съща "сглобка". Това донякъде е бонификация за кандидата, който излезе пръв на балотажа.
Ако насреща му застане опонент, той може да събере антивот. А ако насреща му е един вид съотборник, той няма да може да стане.  
Стигне ли се до балотаж при тези избори ми се струва логично крайният успех да е за претендента, който на първи тур е събрал повече гласове.
По-интересни ще са градове, където на балотажа ще излезе кандидат, който е извън "сглобката". Това ще е показателно за мащаба на антивота, който може да бъде събран.
Това е спецификата на тези избори. Много хора казват, че резултатите от регионалния вот могат по някакъв начин да преформулират "сглобката". Аз казвам обратното - "сглобката" може би в момента се опитва да формулира резултата от тези избори.
- След вота, тоест, картата няма да е синя, както досега, при пълната доминация на ГЕРБ?
- Е, те и ГЕРБ са сини и това не е само игра на думи. В момента имаме ранното СДС, където и либералите, и народното дясно, и основната партия на турската група са събрани в единия лагер. Това много прилича на 90-те и оттогава насам не се е случвало – на едната страна да са трите елемента: средният градски българин, жълтопаветните хора и турската група.
И насреща, точно както през 90-те, имаме източно консервативни движения. На има една важна разлика, опасна за тези, които пренавиват пружината със символите с оплюването на пилона, със смяната на националния празник и т.н.
- Каква е разликата?
- Разликата е, че отсреща нямаме виновни хора, както беше възприемана БКП/БСП навремето. Имаме амбициозни хора като президента Радев и Костадин Костадинов. Те ще дадат битка.
Спасението на България от пагубната поляризация е, че страната прилича на известната схема 4:4:2. 40 на сто са източно-носталгични, 40 на сто са някаква среда и 20 на сто са прозападните либерали прогресивисти. Тази въздушна възглавница от 40 на сто в средата няма да позволи голяма радикализация. Радикализацията ще остане само по крилата, докато икономиката е добре. Ако започне рязко обедняване, радикализацията ще се засили и ще обхване по-широки дялове.
- Правителството, за да оправдае политическите компромиси при неговото създаване, се нуждае от външно-политически успех – например приемането ни в Шенген, но успехът не идва и не идва. Защо?
- Западните ни партньори също грешат. Някои от тях също не са особено талантливи. Лесните времена създават слаби лидери, а сега, когато дойдоха трудните времена, се виждат резултатите. С извинение, но Европа е в менюто.
Суперсилите, дори и Русия при чудовищната грешка, която направи, ще извлекат полза от войната. Европа няма да извлече полза.
Европа се занимава с глупости и ще ви кажа каква е глупостта. Ако Нидерландия и Австрия продължават абсолютно безпричинно да спъват България за Шенген, това само ще създаде нови антиевропейски настроения в България.
Доверието на българските граждани в Европейския съюз е едно от най-високите в сравнение с другите страни-членки, но спада. Има локални политически актьори, които вече говорят антиевропейски. Лицемерието на Запада ще стане тема за българските граждани.
- Битката за службите може да ли да разклати властта?
- Битката за службите би трябвало да се ползва с попътен вятър от партньорските страни и не би трябвало да разклати правителството.
Но аз не разбирам защо трябва цивилното и военното разузнаване да се сливат, и не съм убеден, че това трябва да се случи. Войната в Украйна показа, че тези служби имат различен тип задачи. Идеята не е нова, но аз дълбоко не мога да я разбера. Тя, според мен, е конюнктурно обусловена. Службите са тема, която не ни е дадена да разбираме, но ме притеснява факта, че тази битка може да подкопае допълнително доверието и там. А дали ще подкопае "сглобката"? Ако тази "сглобка" е на глинени крака, всеки въпрос може да я подкопае.


2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 866

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 892

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 900

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 892

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 899

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 931

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 1024

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 973

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 984

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 929

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ