18 Септември 2021събота22:26 ч.

Животописи

Позорно

/ брой: 67

автор:Тодор Коруев

visibility 4098

Страшно е да береш чужд срам, иде ти да потънеш в земята, но когато в унизителното положение са те поставили депутатите, хората, които са изпратени с народните гласове със заръката да служат на истината и справедливостта, обидата е стократно по-голяма, тъй като тя хвърля позорно петно върху целия народ. Не е ли повече от срамно, дори престъпно, че България не е сред 25 държави, които досега официално са признали и осъдили арменския геноцид. Страната, чийто народ прие "изгнаниците клети" като свои братя, даде им хляб и подслон, и геният на Яворов възпя баладично подвига на "винаги храбър народ мъченик", над който "тиранин беснеещ, кръвник безпощаден, върху им издигна за всякога меч..."! Тези разтърсващи стихове ще прозвучат отново на 24 април, когато българските арменци ще се съберат на бдение със свещи и факли пред Арменския дом и ще се помолят за душите на милион и половина избити след 1915 г. от младотурското правителство. Иска ни се в този ден вече да я няма горчивината, че България не е осъдила "извършения през годините на Първата световна война в Османската империя геноцид над арменците". Иска ни се да се освободим от срама, да заличим позора!
Затуй в навечерието на 100-годишнината от арменския геноцид сто известни дейци на културата, изкуството и науката се обърнаха към президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов с призив за официална подкрепа: "Ако искаме да станем реално част от цивилизована Европа, сме длъжни да изразим своята морална подкрепа към една справедлива кауза, да покажем, че сме съпричастни към трагедията на арменския народ!" Сред тия сто души са най-известните лица на България, много от които - доказани интелектуалци. Имам честта и аз да сложа подписа си, и не съм "присъединилият се Шепилов", защото не от вчера перото ми е наострено на тази тема. Преди то се гневеше на писанията във вестника на ДПС - "Права и свободи", който се опитваше да реабилитира варварщината на азиатския поробител, но обявяваше "арменския геноцид за измислица, превърната в доста неприятна шумотевица, дразнеща вече години наред слуха им." Какво по-чудовищно от това е да обявиш за измислица и за врели-некипели изтреблението на милион и половина човеци. И то планирано престъпление, станало по секретен план за депортиране: "Унищожаването на арменците да започне повсеместно по едно и също време, за да им не се даде възможност за самоотбрана.". "Докато е жив дори и един арменец, полумесецът няма да се сдобие с победа" - такъв бил девизът на триумвирата от паши палачи Талаат, Енвер и Джамал, устроили ада за арменския народ. Не ми дава мира и друго - защо предложенията да се осъди от Народното събрание геноцидът над арменците в парламента удрят на камък. "Парламентът не е БАН, за да оценява спорни исторически факти", реагираха през 2006 г. от партията, която прикрива нечистоплътността си зад ценности като "права и свободи". От движението като че ли не знаят, че Европарламентът не само осъди арменския геноцид, но се обърна към днешното правителство на Турция да признае извършеното престъпление срещу човечеството през 1915-1916 г. А час по час се бият в гърдите, че са най-европейската партия у нас. Да ги видим сега! Ако изреченото от Лютви Местан само подсказва това, което всички знаем: топлата връзка на движението с Анкара, позицията на БСП, изразена тогава от Атанас Мерджанов: "би било крайно неприемлив и опасен акт", направо ме попари с вряла вода. Мина ми през ума да изпратя на червените депутати статиите на Димитър Благоев  "Ужасните кланета на арменци". На "Позитано" 20 май не четат класиците. Но сега ще трябва да го направят, след като умът на нацията ги призовава да изчистят позора от своето лице. Напомням, че за първи и последен път през 1995 г. в нашия парламент депутатите станаха на крака, за да почетат паметта на избитите арменци.
Този животопис се превърна в лично обяснение и ще продължа в този дух. В детството си в Момчилград от прозореца виждах костницата-мавзолей, на която са изписани 14 имена на опълченци доброволци в Балканската война - до Иван, Куно, Начо, Илия, Атанас стоят имената на Агоп, Арменак, Бохос, Глаус, Михрам, Олхнес, Гарнир... Там е изтекла тяхната кръв, там лежат костите им. Тръгнали са да умрат - за нас, за мен! И още нещо не мога да забравя - генералната репетиция за варварството над арменците бе през 1913 г. - това е геноцидът над тракийските българи. Обидно, той също не е осъден от българския парламент.
Дано известните хора на изкуството, науката, перото и спорта със своя призив да събудят най-сетне съвестта, морала и доблестта на народните представители. И да изчистим позора, който вече десетилетия е наш национален срам!

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 145

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 170

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1035

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 273

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 162

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1309

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 840

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 627

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ