04 Август 2020вторник06:20 ч.

Позната картинка

/ брой: 130

автор:Евгени Гаврилов

visibility 554

Щом започне лятото, до болка познатата картинка по улиците на София се завръща - разбити прокопани улици и изгнили тръби, извадени от земята. Започнали са ремонтите, които задължително прави "Топлофикация София". И тази година не прави изключение. В момента централната част е блокирана за близо два месеца. Преди това същото щеше да стане с други четири квартала, но след протест на студентите ремонтът, който щеше да ги остави без вода, бе отложен. Стигна се дотам омбудсманът Диана Ковачева да праща специално писмо до Асоциацията на топлофикационните дружества с настояване да спрат ремонтите по време на пандемията. Аргументът бе, че за да се предпазят от заразата, хората трябва да пазят висока лична хигиена, което без топла вода е невъзможно. Но не би. 

Безспорно, рехабилитацията на топлопреносната мрежа е необходима, защото тя е достатъчно амортизирана. Усещането обаче е, че този процес се осъществява хаотично. Сега оправданията на "Топлофикация София" са, че има едни европейски пари, които трябва да се изхарчат, за да не бъдат загубени. За сигурността на потребителите изобщо не става дума. Те някак свикнаха, че през лятото задължително им спират топлата вода, и се примираха. А в страните, с които уж се сравняваме, подобно понятие като "рехабилитация" не съществува.

По правило парите за тези ремонти влизат в перото за инвестиционни разходи. А тези разходи са сред основните аргументи на топлофикационните дружества, когато искат от КЕВР парното и топлата вода да поскъпнат. И там вече следата се губи. Кой колко иска, кой колко дава - никой не може да разбере. Примери и от това лято колкото щеш. Въпреки колосалното поевтиняване на основното гориво - природния газ, топлофикациите предлагаха няколко пъти умопомрачително високи цени за следващия сезон. Логично те не минаха, но усещането, че ни цакат все с една и съща картинка, остава.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ