17 Август 2022сряда00:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Позиция на Младежкото обединение в БСП относно затварянето на Тараклийския университет в Молдова

автор:Дума

visibility 616

Обществото се съставя от минали, настоящи и бъдещи поколения, обединени по силата на традицията, общия начин на живот и културата. Основен стожер на една нация е нейното образование. Именно то е в опасност да бъде разрушено за българското бесарабско общество в Молдова.

Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“, където получават образованието си част от 75-те хиляди бесарабски българи, живеещи в Молдова, е принуден от молдовското Министерство на образованието да затвори вратите си и да се слее с Държавния педагогически университет „Ион Крянгъ“. До момента тази институция винаги е обединявала академичните общности на България и Молдова. Тараклийският държавен университет дава правото на стотици студенти да обменят знания и опит с различни университети в България.

 Ние от Младежкото обединение в БСП не можем да останем безучастни свидетели на този опит да се скъсат нишките, свързващи българските ни общности извън граница. Младите бесарабски българи имат нужда от качествено българско образование. Към настоящия момент българската държава участва в издръжката на университета, предоставяйки 300 хиляди евро годишно за образованието на бесарабските българи в Молдова. Тази година в новия бюджет са предвидени допълнителни 1 милион евро за ремонтирането на сградата му, за да може университетът да продължава да предоставя на своите студенти качествено и високостойностно образование.

Русенският университет „Ангел Кънчев“ също застава срещу затварянето на университета, предлагайки Тараклийският университет в Молдова да се превърне във филиал на Русенския университет в България. По този начин дипломите на студентите от Тераклийския университет ще бъдат български и респективно ще имат тежестта на дипломи от Европейския съюз.

Бесарабските българи в Молдова също са застанали зад каузата ни и искат университетът да продължи своето съществуване или като самостоятелно учебно заведение, или като филиал на Русенския университет. Подобно затваряне на Тараклийския университвет нарушава междудържавните спогодби между България и Молдова, заради това както ние, така и бесарабските българи в Молдова настояваме той да запази досегашния си статут или да се превърне в част от Русенския университет.

Ние от Младежкото обединение в БСП заставаме плътно зад нашите сънародници от Молдова. Приканваме българската държава и правителство да се застъпи и да направи всичко възможно за запазването на Тараклийския университет или това той да бъде превърнат във филиал на Русенския университет и в никакъв случай да не позволява той да бъде затворен. Вярваме, че Молдова като страна-кандидат член на Европейския съюз не би нарушила споразуменията си с държава член на съюза в лицето на България и би осигурила равноправие на всички свои общности, включително и тяхната свобода на образование. Ние вярваме, че българската общност в Молдова ще премине и през това премеждие, за да можем заедно да продължим своя общ поглед към бъдещето!

Финансовият министър не очаква бюджетен излишък

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 158

Стойността на банкнотите в обращение се е увеличила над 12,67%

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 158

Инвестициите се свиха с 11% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 158

Политически реваншизъм и в Патентното ведомство

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 158

Запорожката АЕЦ пред спиране

автор:Дума

visibility 689

/ брой: 157

Кисинджър: САЩ са пред война с Русия и Китай

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 157

Сред боклука

автор:Деси Велева

visibility 235

/ брой: 158

Невиждана от 500 години суша мори Европа

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 158

Вузовете в надпревара с модерни магистратури

автор:Деси Велева

visibility 357

/ брой: 158

В Пещера отбелязват Успение на Пресвета Богородица

автор:Дума

visibility 344

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ