24 Октомври 2020събота10:10 ч.

Повтаряща се новост

/ брой: 49

автор:Велин Георгиев

visibility 1395

Тези думи "повтаряща се новост" в настоящото експозе ги срещнах в едно от есетата в новата книга "Пробудени мисли" на писателката Лидия Николова. Към тази авторка насочи вниманието ми преди време чудесният ми приятел писателят Григор Чернев. И ето сега, след като Гришата вече не е на този свят, чувствам се задължен да заема и неговото място по отношение на състудентката му, впечатлила го още някога с дарбата си.
Тринадесетата книга на моята гостенка във Файтона е с жизнерадостна пъстра корица, макар пробудените мисли на писателката да говорят за мъките при подреждането на думите в изречения, т.е. в слово, трудния писателски труд. В предговора печеният редактор Георги Й. Георгиев е разказал за сътворяването на тази книга, в която той е и подбудител, и персонаж. Имам чувството, че той е подкокоросал авторката към поредното й изпитание, а тя е приела това като предизвикателство и се е заканила, че ще се справи. Сянката на нейния настойник през целия процес на творческо горене е на крачка от амбициозната душа. Той дори получава всяко новородено есе по пощата и потрива радостно ръце от сбъдването на книгата. Това е така, защото Лидия я води вътрешното й убеждение, че само ние, хората, можем да имаме щастливи мигновения в краткия си живот и това е превъзходството ни над белобрадите алпийски първенци, които не знаят какво да правят с вечността... Затова Лидия Николова е приела предизвикателството в себе си - да покаже какво може и трябва да прави в малката отсечка време от вечността и да събуди особените, дремещи мисли в своята природа, да сътвори повтарящата се новост. И резултатът е налице...
Тази книга възприех като лирика в проза, като философска поезия. Текстовете в нея са групирани в четири цикъла със заглавия: "Размисли...", "Спомени...", "Монолози..." Изповеди...". Този път Лидия е обърнала погледа си изцяло навътре в себе си. Предишните й пътешествия и странствания по света като съпруга на дипломат и писателка с признание са биография с незатворена страница. Тъкмо отвореният навътре прозорец се е превърнал в геоложка сонда за извличане на дремещите у нея думи и мисли за човешката същност и предназначение. И пробудените й мисли бавно - нощ след ден и ден след нощ, се превръщат в онова друго нещо от дълбините на душата, родеещо се с най-ценния кристал - солта.
Eто тази повтаряща се новост открих и в картината "Вдъхновение" на художничката Мария Близнакова, поставена на корицата на есеистичната книга на Лидия Николова. Тя ще бъде представена в НЛС "Старинният файтон" на 13 март от 18 ч.

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 80

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 92

Леглата за ковид пациенти се запълват за минути

автор:Дума

visibility 208

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 619

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 871

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 405

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ