19 Август 2022петък20:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Експерти на "Алианц":

Повечето български домове са без застраховка на имущество

Застраховането на дома е по-достъпно отвсякога

/ брой: 144

автор:Мара Трифонова

visibility 1901

Има разходи от семейния бюджет, които можем да отложим и дори да пренебрегнем, но когато притежаваме собствено жилище, застраховката му не е сред от тях. Въпросът e по-скоро не дали, а срещу какви рискове да се застраховаме. За разлика от "Гражданската отговорност" за автомобила застраховането на дома в България не е задължително. Отговорността за това е лична - ние преценяваме дали да застраховаме дома си или да "спестим" някой лев. Най-общо подобно решение е свързано със склонността ни да отделим определена сума, защитавайки се от непредвидени разходи.
"Застраховка на жилището и на най-ценните ни вещи е абсолютна необходимост. За съжаление обаче рядко си даваме сметка за това. В редица случаи тя може да се окаже решаваща, тъй като понякога щетите от природно бедствие са толкова големи, че е непосилно за едно семейство да посрещне разходите за ремонт. С климатичните промени природните бедствия зачестяват и причиняват все по-големи щети върху имуществото - домове, земеделски земи, бизнес сгради, което нарушава нормалния ритъм на живот на немалко хора и фирми. В подобни ситуации застраховката е единственият начин да можем адекватно да възстановим загубите от щетите, без това да наруши семейния бюджет и да се налага да търсим помощ от приятели и роднини", коментира Стилиян Миланов, заместник изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България".

Лесно и удобно

Застраховането на имуществото - къщата, апартамента и движимите вещи, не е сложно, същевременно не е задължително да бъде скъпо. Вариантите на имуществените застраховки, разбира се, са различни в зависимост от продуктите, които предлагат застрахователните компании. Например застраховка "Моят дом" на "Алианц България" застрахова апартаменти, къщи и движимите вещи в тях, без да е необходим предварителен опис и като изберете сами комбинация от покрития. Полицата може да се сключи за всеки дом с разгърната застроена площ до 160 кв.м. Ако застрахователната сума е над 40 хил. лв., няма самоучастие на клиента. Това означава, че при щета ще получите пълното обезщетение.

От какво ще ме защитава

Застраховката "Моят дом" покрива щети вследствие на пожар, природни бедствия, кражба чрез взлом и други събития, довели до унищожаване или увреждане на имуществото. "Алианц България" дава възможност да изберете застрахователна сума до 120 хил. лв., като това на практика обхваща по-голяма част от жилищата в България. Сключването на имуществената застраховка става бързо и лесно. В общия случай се попълва формуляр с необходимите данни, включително описание и стойност на имуществото, и избран вариант за застрахователно покритие. Основното покритие по правило съдържа пожар, природни бедствия, включително наводнение и градушка, и тръбопроводна вода. В допълнение може да се включи покритие за земетресение, злоумишлени действия, кражба с взлом и др. 

7 ст. на ден или имуществена застраховка за всеки дом

Брокери коментираха, че въпреки всеобщото мнение застраховките за дома са напълно достъпни за всеки. Има различни видове продукти - по-евтини и по-скъпи с по-високи лимити на отговорност, в зависимост от потребностите и бюджета, с който разполага клиентът. Например цената на полица в "Алианц България" с включени рискове наводнение, природни бедствия, пожар и земетресение започва от 27 лв. годишно, а това са 7 седем стотинки на ден.
Добрата застраховка се оценява единствено при наличие на щета. Затова при сключването на имуществена полица предварително трябва да обърнем внимание на условията, покритите рискове и обслужването, предлагано от компаниите, съветват експертите. По тази причина обслужването, заедно с навременното и коректно изплащане на обезщетение, придобива все по-голяма тежест при избора на застраховател. "Да разчиташ на съдействие в критичен момент, да получиш своевременна подкрепа и да надхвърлиш очакванията за обслужване е това, което търсят клиентите. "Алианц България" се е доказала като надежден партньор при преодоляване на неблагоприятните последици. Ежегодните проучвания, които правим, показват, че клиентите ни предпочитат именно заради качествените продукти, които предлагаме, и обслужването, което получават, настъпване на щета", допълни Миланов.
Темата за застрахователната култура е особено актуална у нас. По последни данни до 10% от жилищата в България са застраховани. Пътят към подобряване на застрахователната култура обаче минава през последиците. Никой не може да бъде сигурен какво ще му поднесе утрешният ден. Трудно е да си представим какво е да останеш без дома, в който си вложил много труд, средства и грижа, но понякога, съвсем неочаквано, се случва. Заради това не трябва да се подценяват рисковете, повечето от които не зависят пряко от нас. Само от нас обаче зависи дали ще изберем да защитим имуществото си като го застраховаме.

Шефът на ДКК: Правителството върши беззакония

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 161

Златни заварки на газовата връзка

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 161

Ексшеф на Патентното ведомство ще обжалва уволнението си

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 161

Очакват с 50% повече туристи това лято

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 161

Газът в нашия дом

автор:Боян Бойчев

visibility 162

/ брой: 161

Накъде?

автор:Деси Велева

visibility 127

/ брой: 161

Наглост

автор:Юри Михалков

visibility 120

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ