17 Юли 2025четвъртък15:43 ч.

Повече фалшиво сирене произведено у нас

/ брой: 211

автор:Дума

visibility 3493

Повече сирене с растителни мазнини е произведено у нас за деветте месеца на тази година спрямо същия период на миналата, показват данни на Министерството на земеделието и храните. Близо 9800 тона са имитиращите продукти, които сме изяли тази година, докато през миналата те са били 9542 тона. Общо през 2023 г. мандрите са произвели 12 867 тона сирене с растителни мазнини.
Според експерти тези продукти най-често отиват не в търговската мрежа, а в ресторантите и пекарните, като се влагат в банички и други закуски.
В магазините има изискване имитиращите продукти да се продават на отделен щанд и да бъдат пакетирани и ясно обозначени. Не така обаче стои въпросът в ресторантите и закусвалните, които не обозначават дали сиренето в менюто им е истинско или с растителни мазнини.
За деветте месеца на тази година са произведени и 54 100 тона истинско краве сирене, което обаче е по-малко от излязлото от мандрите до септември 2023 г. – 58 440 тона.
Общо мандрите са преработили 533 млн. литра мляко, като от него 502 млн. литра са краве, 19,5 млн. л са овче, а близо 9 млн. литра са козе.

Средствата по ПВУ за саниране са спасени

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 130

Словакия пак блокира санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 130

Джорджеску остава под съдебен контрол

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 130

Париж отменя два официални празника

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 130

Пекин стопля отношенията с Брюксел

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 130

Възможности

автор:Александър Симов

visibility 20

/ брой: 130

Ах, леглото

автор:Аида Паникян

visibility 27

/ брой: 130

Пълен батак при хранилището за ядрени отпадъци

visibility 25

/ брой: 130

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ