15 Юли 2020сряда02:45 ч.

Годишното потребление на плодове и зеленчуци ще достигне 400 милиарда евро

АгроДУМА

Потреблението на плодове и зеленчуци гони 400 млрд. евро

България има потенциал за експорт на дини и боровинки

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 1105

Целогодишното потребление на плодове и зеленчуци ще достигне 400 млрд. евро в следващите 10-12 години. В момента то се равнява на близо 250 млрд. евро, съобщи в Пловдив Николай Вълканов от организацията "ИнтелиАгро" по време на форума "InteliFresh", който среща производители на плодове и зеленчуци с български и международни търговци, преработватели и доставчици. Ръстът се дължи на храни, които досега са били нетрадиционни - ядки, горски плодове, някои видове плодове и зеленчуци. Само авокадото и боровинките за последните 10 години са увеличили международната си търговия пет пъти. През 2018 г. продажбите на български плодове и зеленчуци са нараснали с близо 50 на сто, отчетоха представители на търговските вериги. Нова тенденция на пазара е търсенето на замразени плодове и биологична продукция. "Още през 2012-2013 г. видяхме, че българинът търси основно български плодове и зеленчуци и тази тенденция се развива силно оттогава насам", казва експертът в търговията на дребно Стоян Тачев. "Българинът се ориентира към по-здравословно хранене, внимава какво яде, търси информация как са произведени зеленчуците", допълни той . 

Секторът плодове и зеленчуци у нас се развива с много бързи темпове - площите с овошки нарастват с 9% годишно от 2015 г. насам и надхвърлят 350 000 дка през миналата година. Това е безпрецедентен размер за последните 10 години, изтъкна Вълканов. Площите с череши, сливи и други са нараснали толкова много, че вътрешният пазар е станал тесен за родната продукция. В същото време вносът е много по-голям от износа, изненадан е Ари Фелдхаузен, аташе по земеделието към посолството на Кралство Нидерландия у нас. България има голям потенциал в износа на дини, това е важна ниша на западноевропейския пазар, изтъкна Рейнауд Няуйтен от холандския Център за промоция на вноса. Висок експортен потенциал има и производството на култивирани боровинки, каза Николай Вълканов. Ръстът в световната търговия с горския плод е 35%, а в стойността - 51 на сто, което показва, че търсенето расте по-бързо от предлагането, коментира Вълканов. В САЩ годишната консумация на боровинки е 1,2 кг на човек годишно, докато в Европейския съюз е 150 грама. Тенденцията е до 2026 г. консумацията на европейците да се изравни с тази на американците. Българите консумират едва 40 г боровинки годишно, а в същото време имаме чудесни условия за отглеждането им. В началото на лятото предстои среща за обмяна на опит в отглеждането на боровинки между производители, търговци на посадъчен материал и холандски фирми от бранша.1202

България може да изнася дини в Западна Европа, изтъкна Рейнауд Няуйтен

Съюзът на съдиите застана срещу Гешев

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 133

ЕК подкрепя мирния протест

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 133

Божков пак атакува в социалните мрежи

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 133

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 399

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ