Потребители призоваха за една рецепта за салама "Бургас"
При проучване са открити пилешко и сърца в тези колбаси
/ брой: 15
Асоциация "Активни потребители" призовава месопроизводителите да се обединят около една рецепта за популярния у нас шпеков салам тип "Бургас". Причината - проучване на асоциацията какво съдържат саламите с това име, произвеждани от различни фирми у нас, и какво са открили там. Изследването е проведено по метода "таен клиент" в търговската мрежа в страната и резултатите са изненадващи - никъде няма една и съща рецепта за колбаса. Изследвани са 25 марки, съдържащи в наименованието си "Бургас". "По сигнали на потребители ни направи впечатление, че е много трудно да кажеш каква е рецептата за салам "Бургас". Оказа се, че две еднакви няма, дори две близки няма", заяви изпълнителният директор на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. "От 25 салама съставките варират от 7 до 23 броя. Всъщност оригиналната рецепта включва четири съставки - 60% свинско месо, 40% говеждо месо, сол, черен пипер и натриев нитрит", каза Николов пред БТВ.
Този вид салам произхожда от рецепта на някогашния месокомбинат "Бургас" и в момента различни производители се надпреварват да слагат това име на продуктите си, опитвайки се да предизвикат носталгични спомени у потребителите. Днешните колбаси обаче нямат нищо общо с оригиналния, посочи Николов. "В оригинала рецептата е много проста - свинско, телешко, черен пипер, сол и вода. Днес откриваме в саламите с това име пилешко, което е изключително нетипично, както и множество субпродукти - машинно отделено месо, сърца и други. Има и множество растителни компоненти като нишесте, овес, синап, дори целина", каза той пред БНТ. Цялата борба е за цената - за съжаление в България всички производители се надпреварват да постигнат по-ниска цена, защото потребителите гледат основно цената, а не качеството, коментира още Николов. "Имам чувството, че вече сме отвикнали да гледаме съдържанието и по този начин задвижваме тази спирала надолу, вместо нагоре. Направи ми впечатление, че разликата между най-евтиния и най-скъпия салам в тази категория е огромна - от 13 до 39 лева. Ако рецептата е горе-долу близка или е една основна, няма да има тройна разлика в цените", коментира той.
Затова от "Активни потребители" призовават бранша да потърси начин да дефинира рецепта за въпросния салам, за да не се слага името му безразборно на различни продукти и да не навява фалшиви асоциации на потребителите. По думите на Богомил Николов на пазара има шест различни вида салам "Бургас" само от един производител.
Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК --> ТУК <--
Споделяйте нашите публикации.