26 Юли 2021понеделник20:07 ч.

Тарек Даниш:

Потисничеството не прави хората по-добри

Хората забравят Хосни Мубарак и се съсредоточават върху страната, казва членът на Комисията по външна политика на Египетската социалдемократическа партия

/ брой: 106

автор:Искра Милева

visibility 1879

"Революцията извади на показ всички лоши неща, които режимите са пазели в тайна от обществото "

- Г-н Даниш, революциите, които се случиха в Тунис, Египет и Либия, постигнаха ли целите си, които бяха заложени първоначално?
- Нека ви кажа, че много хора смятат, че революциите, които се случиха в Либия, в Тунис и в Египет, са по-скоро катастрофални като резултат, отколкото да допринесоха нещо добро за обществото. Същевременно няма да бъде изцяло справедливо да кажа, че последствията са само катастрофални, защото народите в тези страни дълго време живееха в режим на потисничество. Това със сигурност не прави хората по-добри. Всъщност революцията извади на показ всичките лоши неща, които са били в обществото и дълго време са се пазели в тайна от съответните режими в страните.
- Защо в Тунис бе началото?
- Хората там са били буквално на ръба, те са били готови и затова революцията е избухнала първо там.
- Как се случиха нещата в Египет? Като че ли имаше много силна подготовка в интернет...
- Революцията в Тунис даде надежда на хората в Египет, че те могат да свалят диктатора от власт и че това изобщо е възможно. Но заради мащаба на протестите в Египет това се случи по-бързо, отколкото в Тунис.
- В Либия нещата се развиха най-бавно...
- Там нещата се забавиха и нещата станаха по-бавно, защото революцията буквално не е идвала от обществото, от самите хора. Едни от тях са поддържали революцията, но много други са били за статуквото. И в сравнение с Египет, когато човек види, че 30 милиона души са излезли по улиците, се вижда ясно, че в Египет революцията е дошла от самото общество.
- Оттук нататък какво се случва с диктаторите?
- По отношение на Египет може да се каже, че ние не сме изправили Хосни Мубарак на съд заради престъпления, свързани с политическа корупция, а заради такива, свързани с финансова корупция. Затова много хора сигурно ще решат, че той ще си прекара няколко години в затвора и след това ще бъде пуснат на свобода. Честно казано хората в Египет са забравили. Сега акцентът и вниманието са към самата страна, тъй като през цялата 2011 г. тя беше в хаос. Въпреки че системата се промени, ние искаме тя да бъде демократична.
- Днес се провеждат парламентарни избори в Сирия (б.р. - вчера). Дали в страната ще се случи същото като в Тунис, Египет и Либия, защото повечето коментари са, че този вот е лицемерен опит на Башар Асад да се задържи на власт?
- Това наистина са показни избори. В момента в Сирия има доста тираничен и потиснически режим. Това се дължи на факта, че хората там са все още разделени. Също така в Сирия съществува явлението "държава в държавата". Същият модел съществува и в Турция. Това означава, че има интереси на мафията, разузнаването, на военните, които искат да задържат статуквото. В Египет също имаме "държава в държавата", но се опитваме да се борим с нея.

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ