01 Август 2021неделя20:12 ч.

Потискащо безалтернативно

/ брой: 186

автор:Ева Костова

visibility 1336

Предлагат се "потискащо безалтернативни" алтернативи, бяха категорични вчера хора с увреждания, които даже се бяха пременили, така както се чувстват в милата ни Родина - в затворнически дрехи. Даже и да приемем идеята им за хитроумен начин да обърнат вниманието към себе си, пак върши работа. Защото те искаха да кажат на висок глас нещо, което и много от нас, "нормалните", си го мислят. А именно, че царят е гол, дори и облечен с европарите на тази или онази социална програма. Не че хората, които проявяват милосърдие и ни дават тези пари, правят нещо лошо - напротив, но харченето им на родна почва е неефективно. Това искаха да ни кажат хората с увреждания, събрали се вчера на своеобразен жив протест точно пред Агенцията за социално подпомагане.
Те заявиха, че и с предлагания нов проект за алтернативни услуги с личен асистент няма да ги направи по-социално включени. Дори да се изхарчат определените за това 35 милиона - повечето от Европейския социален фонд. Защото средата у нас като цяло е враждебна за тях. Даже за елементарно придвижване сред забързани и нервни хора и улици. Парите трябва да подпомогнат девет хиляди безработни за година и половина, които да се грижат за хора с увреждания срещу два лева на час, максимум 160 часа на месец.
От Центъра за независим живот обаче възразяват, защото парите пак щели, така "на калпак", да се изхарчат неефективно. Според тях всеки човек с увреждане трябва да получи личен бюджет според нуждите си и с парите да си наеме личен асистент, който да обучи за своите специфични нужди.
Те предлагат и още няколко съвсем конкретни начини и подходи за усвояването на европарите, за да се уважи повече волята на данъкоплатците, които ги дават в помощ на онеправданите хора у нас. За да може личният асистент да замени натоварените с грижата за близките роднини в семейството, които да започнат евентуално и работа.
В същото време "хората без близки са обречени или да не станат от леглата си, или да влязат в социални домове", прави тъжната констатация Капка Панайотова, която сама изпитва на гърба си трудностите на това да бъдеш "различен".
Преди година от организацията са внесли в парламента законопроект, включващ тези предложения, но до момента няма развитие.
Те са готови да сигнализират Европейската мрежа за независим живот, Европейската комисия и ръководството на Европейския социален фонд за това какво става с парите на европейските данъкоплатци в България. Но от Агенцията за социално подпомагане вече имат отговор, че на този етап няма как "Алтернативи" да се предоговори с Европейската комисия.
Потискащо безалтернативно, нали?

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 0

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 16

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 45

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 47

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 809

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 931

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 868

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1271

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 1595

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 690

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 1349

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ