25 Май 2020понеделник09:25 ч.

Потенциалът на флашката, или функционалност и стил в едно

Малцина са наясно кога и от кого е измислена преносимата памет, а бройката на тези устройства вече надхвърли общото население на Земята

/ брой: 264

автор:Альона Нейкова

visibility 3507

Съвременният човек, работещ с многобройна и разнообразна информация, вече трудно може да си представи всекидневието си без флашка. Компактното удобно електронно устройство, което по размер понякога е по-малко от кутрето на ръката, лесно се побира в джоба, пренася се от едно място на друго и побира изключително голямо количество важни данни - от текстов файл с автобиография до цели филми. Модерната "памет" на днешните хора вече не учудва почти никого. Тя не само е лесна за употреба, продава се свободно в специализирани магазини или по щандове за компютърна техника, но вече се превърна в необходимост. Хубавото е, че се предлага и в сувенирни бутици, както и в бижутерски ателиета.
Светът буквално е залят от флашки. Бройката им надхвърля дори общото население на Земята, като повсеместната окупация на преносимата памет е осъществена за по-малко от четвърт век.Изобретателят на флашката е Фудзи Масуока от компанията "Toshiba", който през 1984 г. създава първия прототип на днешното устройство за мобилно пренасяне на данни. Наименованието флаш е предложено от неговия колега Сьодзи Ариидзуми въз основата на това, че процесът на изтриване на паметта му напомнил фотосветкавица (на английски: flash).
Любопитен е фактът, че първият комерсиален вариант на флашката става реалност едва 4 години по-късно. Но преди това, щом научават за новото изобретение, от "Intel" забелязват големия му потенциал и вземат няколко екземпляра за по-подробни изследвания. В тази компания за проучването на първообраза на флашката от други отдели биват пренасочени близо 300 специалисти. За сравнение, бащата на преносимата памет - Масуока - работи по проекта едва с петима инженери.
Информацията от флашката може да бъде прочитана неограничен брой пъти, но се правят едва 10 000 презаписа. Причината е, че за извършването на запис е необходимо отначало да се изтрие участъкът от паметта, а той може да издържи тази операция само ограничен брой пъти. Тъй като изтриването става на цели участъци, не е възможно да се замени само един бит или байт, без да се изтрие целият участък.
Някои по-възрастни и по-паметливи читатели ще се сетят, че преди време данните се пренасяха и посредством дискети, които обаче трябваше предварително да се форматират. Ако в днешно време си представим, че записваме някаква информация на флашка поне веднъж дневно, а после я форматираме, ще са ни нужни около 1400 години, за да изхабим тази своеобразна съвременна памет. Всъщност обаче ги използваме доста по-често, като съвременната операционна система не може все още сама да разпределя натоварването равномерно и складира данните предимно в самото начало на устройството. Затова то се изхабява доста по-бързо. За да се избегне този дефект на флашката, са измислени специални файлови системи, като например в Windows това е exFAT.
Мнозина са информирани, а някои вече дори са си служили с интересната съвременна технология като Ready Boost. Тя позволява да се използва флашката за увеличаването на виртуалната памет, което е много важно и полезно за онези, които имат нужда от пространство и скорост в персоналния си компютър. Засега тази технология обаче може да се прилага само в Windows Vista и Windows 7.Флашките са станали толкова популярни, че вече тотално са изместили не само дискетите, но нищо чудно в скоро време да направят същото и спрямо дисковете. Но този факт като че ли не учудва вече почти никого, тъй като съвременните устройства за съхраняване и пренасяне на данни напоследък се правят и в доста необичайни варианти, каквито са например различни играчки и сувенири във вид на предмети от бита (крушки, щипки). Флашките се вграждат дори в часовници, химикалки, бижута и редица други полезни и не чак толкова необходими вещи. Всичко това превръща съвременната памет в чудесен подарък, позволяващ модерното съхраняване и пренасяне на информацията да се осъществява върху оригинални предмети, на пръв поглед необичайни за целта.
Оказва се, че дори такава прозаична и утилитарна вещ, каквато е флашката, може да бъде истинско произведение на изкуството - нещо средно между сувенир и играчка. Сигурно на всеки би му било приятно да притежава нещо подобно и да забелязва възхитено-завистливите погледи на колеги и приятели. (Само с една много малка част от видовете компактна преносима памет е илюстриран този матерал.) Флашките, предназначени за подарък, са доста необичайни, красиви, смешни, модерни, стилни, бляскави, ексклузивни... Най-напред те се различават от обичайните делови устройства за пренасяне на данни с неповторимия си оригинален дизайн, с особения индивидуален стил, подчертаващ уникалния имидж на потенциалния им собственик. Вече е в реда на нещата флашката да се поднася като сувенир на служителите на дадена компания, на приятелите, както и на близки хора, които като че ли си имат всичко.
При избора на това електронно устройство най-напред трябва да се има предвид за кого е предназначено и евентуално с каква цел ще се използва. Флашките може да са чисто делови, от обикновен метал, да са с различна форма, цвят и обем памет, да са изключително забавни или от така наречените детски модели, както и напълно ексклузивни, направени по поръчка като бижу, върху което има скъпоценни камъни и кристали или самата памет да е направена от благороден метал. Така подареното USB, освен че е необходим аксесоар, който върши много полезна и ценна работа, може да се превърне и в чудесен белег на стила, подчертаващ индивидуалността, изтънчеността, значимостта и вкуса на притежателя му. Оригиналният дизайн на някои устройства, допълнен с ювелирни акценти и качествен изящен корпус, са неоспоримите предимства на някои съвременни модели. Подобни устройства заемат лидерски позиции на европейския и американския пазар на сувенирната продукция.
Предлаганият от специализираните магазини асортимент на флашките непрекъснато се променя и се обновява. Съществуват и специални интернет сайтове, на които може да се разгледат и да се поръчат различните видове и модели - не само вече съществуващите, но и създадените по поръчка, според вкуса и финансовата обезпеченост на човека. А някои компании дори разработват свежи, принципно нови технологии, каквато е например инкристалацията, позволяващи върху основата на флашката да се закрепват всякакви материали - от инкрустирани камъни до метали и дърво, както и рисувани лога на фирмите.
Така или иначе, всекидневно хората стават свидетели на това как този малък, вече обичаен за всекидневието ни предмет, се превръща в нещо повече - в стилен аксесоар, в модерен акцент и дори в белег на индивидуалност.

Предимства и недостатъциПредимството на флашката пред RAM и DRAM паметите е нейната енергонезависимост - при изключване на захранването съдържанието на паметта се запазва. Предимството й пък пред твърдите дискове CD-ROM и DVD е отсъствието на движещи се части. Затова флаш-паметта е компактна, евтина (като се отчете стойността на устройствата за четене и запис) и предоставя по-бърз достъп.
Като недостатък в сравнение с твърдите дискове може да се посочи по-високият коефициент, изразяващ съотношението байт/цена.
Благодарение на компактността, ниската цена и липсата на нужда от захранване, флаш-паметта се използва широко във вид на флаш-карти в портативни устройства, работещи с батерии - цифрови фотоапарати и видеокамери, цифрови диктофони, MP3-плейъри, PDA и редица други. Във формата на USB флаш пък се използва за съхранение на информация в компютрите. Вграденото програмно осигуряване в различни мрежови и периферни устройства (рутери, принтери, скенери) също все по-често се записва на този тип памет.
 

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ