04 Юни 2023неделя11:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Актуално

Постите и лошите думи

Да помним Владимир Димитров - Майстора: "Ние имаме бащи пророци и майки светици"

/ брой: 79

автор:Петра Ташева

visibility 1153

Великденският пост тази година започна на 10 март и продължава 7 седмици, 40 дни или до 27 април включително, и приключва на Великден. Той е най-важният от четирите постни периода през годината и символизира 40-те дни, които Христос прекарва в пустинята, подготвяйки душата и тялото си за саможертвата. Ето защо по време на пости се смята, че трябва да пречистим не само организма, но и душата си, да станем по-умерени и по-добри в мислите и действията си. Не бива да се караме, да се гневим. Не бива да лъжем, да клеветим. Трябва да сме естествени, а не фалшиви. Важното е човек да се смири, да не прави лошо никому. И ако се спазват постите, но не се спазва човещината, няма никакъв смисъл. Защото целта е да станем по-добри, по-отзивчиви към страдащите, към бедните, към децата и родителите си. Да си спомним  Вазовата молитва: 

    Дядо Господи, прости ме,

    моля ти се от душа.

    С ум и разум надари ме

    да не мога да греша.

    Запази ми ти сърцето

    от зли мисли и неща!

Спазваме ли днес тези християнски изисквания? Мнозина показно ходят в църквата и постят не заради вярата, а за да влязат в нормата на килограмите си. Има и такива, които постят заради здравословното хранене. И така да е - пак е полезно! Греховни са тези, които не стават по-добри, защото злобеят, казват лоши думи на близките си, на децата си, обиждат и огорчават старите си родители и дедите си. Заради всичките си неблагополучия, които им се стоварват в живота, отправят вината към най-обичаните си хора, които са около тях. В живота ни има много яд, ненавист, мъст и агресия. Не е добра действителността ни, все по-трудно ни е, имаме много проблеми, а управниците не виждат и не чуват народните страдания, не разбират бедността, не се грижат за народа, не милеят за болните, за старите хора. По празниците подхвърлят трохи на бедните. Като индулгенция за своята ненаситност и високомерие. Нищо, че  живеят в лукс и не се страхуват от наказания заради греховете си. 

Постите ще изчистят ли техните души? Ще поправят ли пренебрежителното им отношение към нас, обикновените? От тях най-често чуваме лоши думи. Те дават лош пример, корупцията започва от тях. От главата, от най-високите държавни кресла започва омразата един към друг. Всеки ден от парламента чуваме отровни думи, които ни настройват отмъстително. От екрана на телевизорите се лее омраза, чуват се мерзки слова! В много от вестниците също се четат злобни думи. И няма забрани и наказания за тези, които замърсяват не само езика ни, но и душите ни. Човек бе убит във влак само заради една забележка към шумни пасажери! Това е морално падение, бандитизъм без граници.

Звучи шаблонно, но добротата трябва е влезе в морала ни. Душите ни се нуждаят от човещина, жадуват за истинска християнска милост! Не само по празниците, а най-вече в трудното ни всекидневие. Срещу което всеки ден протестите стават по-многобройни и сред всички наистина работещи българи. И няма да спрат, ако самите ние не спрем бента, през който изтича националното ни самочувствие и парите на всички ни.

Да си припомним как живя и твори големият наш художник Владимир Димитров - Майстора, когото наричали "Дядо Боже". Той ни остави прекрасни картини, светещи с красотата си, но и ни завеща уроци по човещина, пълни с обич към родината, с любов и преданост към нашата природа и хората. Когато неговият меценат и благодетел Джон Крейн го кани да поживее в САЩ, там да твори на спокойствие, той отива в Ню Йорк. Но само след два месеца се завръща и заявява, че не може да диша и да рисува без България, без нейните планини, равнини, без българите, без красивите български жени, които той остави в платната си като незабравими мадони. И казва: "Ние имаме бащи пророци и майки светици!" Тези слова на Майстора трябва да ги знаем, да ги помним всички и най-вече да ги имат предвид нашите управници и политици! Почит, уважение, преклонение и достойно отношение пред бащи, майки и деди трябва да имаме винаги.  

На това ни учи християнският пост!

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ