15 Ноември 2019петък16:49 ч.

Българската подкрепа за членство на Северна Македония в ЕС ще бъде обвързана с изпълнението на ясни условия, обеща властта след среща при президента

Поставяме условия на Скопие за ЕС

Не е достатъчна воля само от наша страна, трябва и от ваша, реагира Зоран Заев

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 517

България ще изготви позиция с ясни изисквания и критерии в защита на националния интерес при преговорите за еврочленство със Северна Македония, стана ясно след консултативната среща при президента по темата. Румен Радев свика срещата заради обтегнатите отношения със Скопие и предстоящата лидерска среща на ЕС, на която Македония и Албания очакват покани за започване на преговорите. 

Условията ни към Македония в преговорната рамка касаят промени в учебните програми и текстове с преиначени исторически факти, надписите в музеи и паметни плочи и позициите на обществените медии. 

"Вярвам, че не е достатъчна само воля от наша страна, необходима е воля и от България", заяви македонският премиер Зоран Заев минути след срещата при Радев.

Повод за разговорите са обтегнатите отношения със Скопие и срещата на евролидерите на 17 октомври, на която Македония и Албания очакват да получат покани за започване на преговорите. 

Приемането на Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното и устойчиво развитие и просперитета на Югоизточна Европа и България винаги е отстоявала тази позиция, но поведението на Скопие поражда несигурност и недоверие, заяви Радев след срещата. Той припомни, че сключеният преди две години двустранен Договор за приятелство и добросъседство трябваше да реши наслоените проблеми в отношенията ни и да им даде ново развитие. Липсата обаче на конкретни условия, измерители и срокове в договора доведе до драстично изоставане в неговото изпълнение. Въпреки огромните усилия от българска страна Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси не постигна особени резултати, особено напоследък те са обезпокоителни, смята президентът. 

Правителството се ангажира да изготви условията и критериите в преговорната рамка и те да станат задължително условие за приемане на Македония в ЕС, обяви Радев. Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, текстовете в учебниците, надписите в музеи и паметни плочи и позициите на обществените медии. Основният критерий е да се очертаят "червени линии" като гаранция, че македонската евроинтеграция няма да е за сметка на българската история, език и идентичност. 

Ако "БСП за България" сме удовлетворени от позицията, ще търсим обща декларация на НС, коментира зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин. Той е категоричен, че България не бива да допуска в ЕС страна, която не изпълнява добросъседските ангажименти, но и не бива да има разделение между Македония и Албания.

България ще подкрепи Македония да получи дата за начало на преговорите за ЕС, но ще постави ясни условия да не си играе повече с историята и при необходимост ще я спре по време на преговорния процес, обеща премиерът. Вярвам, че не е достатъчна само воля от наша страна, необходима е воля и от България, заяви македонският премиер Зоран Заев минути по-късно.

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 271

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 238

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 404

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 211

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ