21 Октомври 2021четвъртък16:53 ч.

Българската подкрепа за членство на Северна Македония в ЕС ще бъде обвързана с изпълнението на ясни условия, обеща властта след среща при президента

Поставяме условия на Скопие за ЕС

Не е достатъчна воля само от наша страна, трябва и от ваша, реагира Зоран Заев

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 1269

България ще изготви позиция с ясни изисквания и критерии в защита на националния интерес при преговорите за еврочленство със Северна Македония, стана ясно след консултативната среща при президента по темата. Румен Радев свика срещата заради обтегнатите отношения със Скопие и предстоящата лидерска среща на ЕС, на която Македония и Албания очакват покани за започване на преговорите. 

Условията ни към Македония в преговорната рамка касаят промени в учебните програми и текстове с преиначени исторически факти, надписите в музеи и паметни плочи и позициите на обществените медии. 

"Вярвам, че не е достатъчна само воля от наша страна, необходима е воля и от България", заяви македонският премиер Зоран Заев минути след срещата при Радев.

Повод за разговорите са обтегнатите отношения със Скопие и срещата на евролидерите на 17 октомври, на която Македония и Албания очакват да получат покани за започване на преговорите. 

Приемането на Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното и устойчиво развитие и просперитета на Югоизточна Европа и България винаги е отстоявала тази позиция, но поведението на Скопие поражда несигурност и недоверие, заяви Радев след срещата. Той припомни, че сключеният преди две години двустранен Договор за приятелство и добросъседство трябваше да реши наслоените проблеми в отношенията ни и да им даде ново развитие. Липсата обаче на конкретни условия, измерители и срокове в договора доведе до драстично изоставане в неговото изпълнение. Въпреки огромните усилия от българска страна Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси не постигна особени резултати, особено напоследък те са обезпокоителни, смята президентът. 

Правителството се ангажира да изготви условията и критериите в преговорната рамка и те да станат задължително условие за приемане на Македония в ЕС, обяви Радев. Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, текстовете в учебниците, надписите в музеи и паметни плочи и позициите на обществените медии. Основният критерий е да се очертаят "червени линии" като гаранция, че македонската евроинтеграция няма да е за сметка на българската история, език и идентичност. 

Ако "БСП за България" сме удовлетворени от позицията, ще търсим обща декларация на НС, коментира зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин. Той е категоричен, че България не бива да допуска в ЕС страна, която не изпълнява добросъседските ангажименти, но и не бива да има разделение между Македония и Албания.

България ще подкрепи Македония да получи дата за начало на преговорите за ЕС, но ще постави ясни условия да не си играе повече с историята и при необходимост ще я спре по време на преговорния процес, обеща премиерът. Вярвам, че не е достатъчна само воля от наша страна, необходима е воля и от България, заяви македонският премиер Зоран Заев минути по-късно.

„Галъп“: Румен Радев има шанс да спечели на първия тур

автор:Дума

visibility 144

ЦИК успокои: Без зелен сертификат за гласуване

автор:Дума

visibility 177

„Демократична България“ иска КСНС заради COVID кризата

автор:Дума

visibility 147

ЕК призова държавите да махнат данъците върху енергията

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 202

Чуждите инвестиции се сринаха с 60%

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 202

Няма да получим аванс по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 202

"Булгартрансгаз" иска евросубсидия да разшири хранилището си

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 202

Франция удължава зелените пропуски до август 2022-а

автор:Дума

visibility 210

България е четвърта по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 202

ЕК: София и Скопие спешно да разрешат спора си

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 202

Вишеград е срещу ценовата политика на Брюксел

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 202

Харакири

автор:Велиана Христова

visibility 406

/ брой: 202

Все сме трън на всички заради Македония

автор:Христо Георгиев

visibility 519

/ брой: 202

Да дразниш Дракона

visibility 389

/ брой: 202

Спекулативно време

автор:Лозан Такев

visibility 204

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ