Посрещаме Никулден предимно с гръцка риба
Американският сом по-евтин от дунавския
/ брой: 283
На един от най-големите зимни празници Никулден българинът традиционно слага на трапезата си риба. Тази година обаче търговците предлагат предимно внос от Гърция, установи проверка на ДУМА.
Същевременно българската риба се изнася за съседна Румъния. "Каквото уловим, го пращаме на комшиите, защото ни плащат двойно повече", признават рибари и търговци от Търново и Русе. Стотици шарани вече са отплували към румънските трапези. Хитът в северната ни съседка е българската пъстърва. У нас килото върви по 9-12 лв., а оттатък Дунав - по 10 евро. По нашите магазини съседите най-често търсят шаран, сом, толстолоб и каракуда.
Търговците отбелязват, че търсенето на шаран тази година е много по-ниско в сравнение с минали години, въпреки че цената му не е променяна. Люспестата риба се предлага средно по 6 до 7,50 лв. килограма. Най-малките шарани тежат около три, а най-големите достигат до десет килограма. В някои търговски вериги цената му пада и до 5 лв./кг в замразен вид.
Почитателите на морски риби предпочитат пъстърва и скумрия, която в зависимост от това дали е замразена или прясна се предлага между 6,50 и 8,50 лв. В този диапазон може да се намерят още мерлуза (7 лв.), котлет от акула (8,90 лв.), хек (7,50 лв.), щука (8 лв.), сафрид (7,50 лв. ), сом (7 лв.), мряна (7,50 лв.) и филе от толостолоб - по 7 лв./кг.
Любителите на пържената риба могат да изберат между дунавски сом за 12,80 лв. и американски сом за 8,50 лв. за кг. Почитателите на средиземноморските риби имат избор между лаврак за 15-17 лв., ципура за 16-18 лв. и милокоп на цена от 21,80 лв. за кг. По-високи са цените и на моруната (16 лв.), лаврака (до 16 лв.), октопода. Деликатесният калкан е средно по 18 лева. Голямо е търсенето и на филе от бяла риба, което се предлага средно по 12 лв./кг. Паламудът може да се намери за около 14 лв., но той е замразен и е с произход Еквадор. Най-евтино могат да се намерят таваник (2,50 лв.), толсотолоб (2,50-3,50 лв.) и филе от пангалус (5,50 лв.).
Традиционно потреблението на риба у нас е слабо, което ни нареджа сред страните с най-ниска консумация на риба на глава от населението - 5,4 кг на човек годишно. За сравнение за света тази цифра е 18,6 кг на човек годишно, за Европа тя е 22 кг на човек, за Азия - 20,7 кг на човек, а в Северна Америка е 24,1 кг. Най-високо е потреблението на риба в Китай, където годишната консумация на човек възлиза на 31,9 кг.