Последна дупка...
/ брой: 104
Мая ЙОВАНОВСКА
Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България. Преди дни производителите се оплакаха, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена е по-ниска от тази на килограм краставици.
Проблемът не от днес, нито от вчера, нито дори от онзи ден. След промените един от най-пострадалите сектори в икономиката беше аграрният. А специално животновъдството ни се превърна в "последна дупка на кавала". Буквално.
Общата европейска селскостопанска политика винаги дърпаше чергата към големите в ЕС. Но пък поредица от правителства, особено тези на Бойко Борисов, водеха безумна, недалновидна държавна политика в сектора, която го постави на колене. И така, въпреки милиардите от ЕС, нашите животновъди се оказаха на дъното.
Конкретно свиневъдството, по данни на животновъдите, се е стопило от четири милиона отглеждани свине през 90-те години на миналия век на не повече от половин милион сега. Освен кризата, която засегна всичко и всички в икономиката, не трябва да забравяме и големият бич от последните години - африканската чума по свинете. Която "изтри" огромен дял от промишленото ни свиневъдство. Но едно правителство, бившите представители на което сега са много шумни в парламента, проспа доста от необходимите мерки и скорострелно допусна опасната болест на родна територия. Нищо, че изхарчи доста пари за телена ограда по границата, на която ловците буквално се присмиваха и се чудеха как би успяла да предпази от преминаване на наша територия 200-килограмово прасе.
Вдигането на крака на бранша не беше лесно, а сега той търси помощ от държавата заради кризата. За свиневъдството екипът на агроминистерството извоюва повече пари за подпомагане за тази година. Но проблемите са големи и брадясвали с години. Затова възстановяването няма да е лесно. Но е възможно. Ако искаме нашата земя да ни храни, а не да бъдем потребители на евтини и със съмнително качество вносни продукти.