25 Юни 2021петък04:27 ч.

Последен валс...

/ брой: 64

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1309

Явно за безочието дъно няма. Това за пореден път се видя на последното преди изборите правителствено заседание. Очаквано то бе използвано за трибуна, от която пълноводната река от хвалби отново потече. Управляващите пак прекалиха с риск да се удавят в неистините. Помните ли как точно преди година Той и тогавашният му ковчежник Влади Горанов започнаха да подхвърлят едни милиарди, с които уж трябваше да бъдат подпомогнати хората и бизнесът заради настъпващата пандемия. Един път парите бяха 4,5 милиарда лева, друг път 3,5 милиарда, трети път... В зависимост от ситуацията и както на него Му е удобно. В крайна сметка никой тогава не разбра какво точно обещава и какво дава правителството Му. Нямаше как истината да не лъсне. Отиващата си власт призна, че реално само един от многото милиарди, с които явно се е спекулирало, е стигнал за година при хората. 

Борисов и социалният министър Деница Сачева за пореден път се опитаха да донесат от девет дерета вода, за да убедят електората колко много пари раздават. Не липсваха и куриози. За антикризисни мерки бяха включени и съществуващи от години социални привилегии като... безплатните винетки за определени категории хора. Въпреки това "даденото" не успя да стигне 5 милиарда, както "изчисли" наскоро социалният министър.

Миналата година, през първите дни на извънредното положение, бе пропиляно ценно време в спорове как работодателите и държавата да си поделят разходите за осигуровки на хората, които са в принудителен престой. Сега социалният министър претендира пред цяла Европа, че мястото ни по раздадени помощи не било на опашката, а на първите места! Наглост без граници. При втория локдаун от ГЕРБ обявиха, че здравните осигуровки за принудителен неплатен отпуск са отговорност на работещите, въпреки че според Закона за здравното осигуряване в такива случаи плаща този, по чиято вина е отпускът, а работниците и служителите имат най-малко вина, че не могат да работят. По тази тема Борисов не е взел нито веднъж отношение. Иначе за хвалбите равен няма.

Нито дума не се чу на последното преди изборите заседание на кабинета защо в условия на растяща пандемия, която срина икономиките по света рязко и неочаквано както никоя друга криза досега, българското правителство похарчи милиарди извън заложените в бюджета за 2020 г. Те нямаха нищо общо с пандемията или последиците от нея. Модернизация на армията, милиони всеки месец за все по-скъп строеж или ремонт на пътища, 1 милиард лева по линия на новосъздадения ВиК холдинг. Това са само част от парите на данъкоплатците, които можеха да бъдат спестени. За сметка на това бизнесът бе подкрепен единствено с пари за заплати по схемата 60/40, чиито условия първоначално я правеха почти неработеща, както и с по-евтини кредити благодарение на гаранциите, предоставени от Българската банка за развитие. Голяма част от икономическите мерки се оказаха прах в очите на хората, защото основната Му цел е опит да си купи още малко време. За радост и то изтича.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ