16 Май 2021неделя16:24 ч.

ГЛОБУС

Посланикът на Сърбия доц. Желко Йович: Много повече неща ни обединяват, отколкото разединяват

Имаме един и същ проблем - недоволството на младите, които напускат родните си държави, казва дипломатът

/ брой: 234

автор:Зорница Илиева

visibility 1657

- Съвпаднаха ли предварителните Ви представи за България с това, което виждате в страната ни, след като започна мисията Ви на посланик в София?

- За съжаление, никога не съм бил в България, но първите ми впечатления са наистина фантастични. Оказа се, че България за моите деца, за цялото ми семейство и за мен е много интересно и хубаво място за живот и работа. Много съм доволен и макар исторически и културологично да съм доста информиран, чак сега разбрах колко сме близки и по колко много неща си приличаме. Разбрах колко много време сме загубили и какво можахме да постигнем заедно. А не сме.

- При всяка официална среща напоследък президентът Александър Вучич и нашият премиер подчертават, че отношенията между Сърбия и България никога не са били на толкова високо ниво, както днес. В какво според Вас се изразяват тези приятелски отношения?

- Не е трудно да бъдеш посланик в страната, където на ръководно ниво съществува силна лична връзка с политическия елит на моята държава. В този смисъл моята отговорност е далече по-голяма, както и посветеността ми към всекидневните задачи. Ще припомня, че президентът Вучич беше първото чуждестранно официално лице, което веднага след първата вълна на коронавируса посети България и, че именно по време на това посещение  бе показана близостта, за която говорих, както и посветеността за реализацията на съвместните проекти, преди всичко енергийното и транспортното свързване на двете държави. Никога в по-новата история не сме имали такава висока степен на сътрудничество и взаимното уважение. Аз съм политолог, но в своето политическо мислене наблягам на икономиката, защото смятам, че само чрез нея и чрез укрепването на икономическата основа на обществото може да се постигне напредък и в останалите области, особено когато говорим за отношенията между двете балкански държави. 

- Преди време между София и Белград прехвърчаха искри. Отшумяха ли тежи напрегнати моменти? Все пак историята ни е пълна с доста сложни събития. 

- В дипломацията е напълно нормално от време на време да "прехвърчат  искрите", а нашата работа е именно да не позволим тези искри да предизвикват по-голям пожар. Някои проблематични ситуации от миналата година ние бързо превъзмогнахме. Няма последици за нашите отношения. Това, което аз постоянно посочвам в почти всеки разговор със своите събеседници в България е, че Сърбия и България имат общата вековна история и в тази история е имало и болезнени, грозни моменти, но и много повече хубави, плодотворни, общи мигове. За съжаление и едните, и другите сме по-склонни повече да се сещаме за грозните и болезнените моменти. Или не знаем, или пренебрегваме хубавото. 

Не трябва да позволим на лошата история 

да бъде водещ фактор към бъдещето. Много повече неща ни съединяват, отколкото разединяват и само с благоразумие, ум и любов, присъщи на топлината на нашето общо православно християнство, можем по-нататък да вървим. Да вървим заедно напред към по-хубаво бъдеще, което без хармония няма да се получи. В противен случай ще бъде много мрачно. Съгласно официалните анализи само след 70-100 години в нашите две държави ще останат около 3,5 милиона сърби и 3,5 милиона българи. Ако не се обърнем едни към други, ако с братските усилия не градим по-добро общество, по-добри условия да младите хора, ако няма просперитет за по-добър живот, няма да се радваме на онова, което идва.

- Какви цели за постигане сте си поставили като посланик в София, за да се развиват отношенията във възходяща посока? 

- Уважавайки оказаното ми гостоприемство тук, държа като посланик последователно да провеждам външната политика на Република Сърбия, чиито ключови принципи са добросъседството, откритостта, регионалната стабилност, уважаване на всичките международно признати принципи и законите, ясна и недвусмислена ориентация към ЕС, но и партньорство с всички други държави и народи, споделящи същите ценности, включително и силната връзка и конструктивно отношение с великите сили и на Изток,и на Запад. Също така, искам да оставя и личния си печат. С личен пример да покажа, колко е важно да бъдеш добър човек, във всеки смисъл. Аз искам със своето лично отношение към вашите политици, към обикновения човек, към вашите институции, да покажа сръбската широта и братство. Надявам се да получа същия отговор. Искам по време на моя мандат със своята работа да допринеса за развитието на политическите отношения, за укрепването на културните и икономическите връзки, които са предварителното условие за нашия съвместен напредък. 

- Считате ли, че геополитическите битки за влияние в нашия регион на водещите световни играчи могат да усложнят ситуацията и да създадат нови напрежения между съседите, включително между нашите две страни?

- Да се живее на Балканите е вдъхновяващо, но никога не е било лесно или просто. Една от причините е именно геополитическото положение на полуострова, което предизвиква огромната заинтересованост на великите сили. Убеден съм, че с такава външна политика, каквато водят както Сърбия, така и България, с мъдри, премерени и мирни стъпки, ще успеем да запазим своето национално достойнство, независимостта и свободата. А от друга страна, със своята работа, усилия и преди всичко с идеите, би трябвало да използваме заинтересоваността на великите сили в положителното направление чрез привличане на техните инвестиции, с което бихме осъществили нашия ключов регионален интерес - мирен, стабилен, благоденствуващ и перспективен регион.

- Позволявам да попитам какво става с болезнения за Сърбия т.н. косовски въпрос. Особено след последните общи инициативи на Албания и Косово, които някои определиха като възраждане на идеята за "Велика Албания".

- Когато става дума за сръбската политика към онази част на територията, която смятаме не само за своята съставна част, 

а и за своята душа, 

нашата позиция е напълно ясна. Ние не приемаме независимостта на самопровъзгласилата се държава "Косово". Но именно съгласно усилията за окончателната стабилност на региона, за обръщането с лице към свързването и развитието, а не към конфликтите, Република Сърбия, президентът Вучич преди всичко, гражданите на Сърбия, искрено и непоколебимо сме посветени на диалога, готови за компромис. Осъзнаваме факта, че който и да е конфликт в региона може да значи пълната пропаст за всички нас. Не само за сърби и българи, а и за всички останали народи на Балканите, включително за албанци, които демографски са едни от най-силните народи тук. Имаме един и същ проблем - недоволството на младите хора и напускане на  родните държави. Всеки най-малък конфликт би допълнително би подсилил тяхното недоволство. 

- Вие сте известен като значим експерт в областта на сигурността. Какво, според Вас, могат да направят Белград и София, за да няма опасения за ескалация на напрежение в региона поради нерешените проблеми, включително исторически, териториални, етнически и дори религиозни между отделните страни на Балканите? 

- Както вече споменах, няма бъдеще нито един народ на Балканите без мир, политическа стабилност и без така желания икономически напредък. Колко още време е нужно хората в нашия регион да схванат важността на нормалния живот, важността на уреденото общество и икономическия просперитет? Това са днес искания на нашите млади поколения. Идващите след нас искат да живеят спокойно, мирно, нормално и от своя труд. Ако ние не им сътворим условията за това, те ще ги търсят на Запад, в САЩ, Германия, Великобритания, Испания, Австралия. Всички те са прекрасни страни, хубави и благоденствуващи, но мен, като баща, като патриот, не ме радва факта, че моите деца, че нашите деца ще живеят и работят на хиляди километри далече от своята родна страна, докато ние стари и бедни ще чакаме тяхното видео обаждане, ще искаме да видим децата и внуците си, съжалявайки, че не сме имали силата и волята 

да уредим нашите Балкани по тяхната воля и очакванията.

- Успяхте ли вече да обиколите България и да спечелите нови приятели сред българите? Къде най-много Ви хареса и какво бихте препоръчали на близките си в Сърбия да видят на всяка цена? 

- И на своите предишни длъжности аз съм бил известен като много темпераментен и активен. Тази моята характеристика важи и в България, може би повече, отколкото по-рано, защото всичко ми е ново и частично непознато. Наистина, със семейството се наслаждавам в София, на Витоша, преди всичко, въпреки че не ми е чужда разходка в различните части на града, някои от които неудържимо напомнят на моя любим Белград и моята Сърбия. Обаче, аз съм привърженик на теорията, че не можеш да бъдеш добър посланик, фокусирайки се само върху столицата. Аз еднакво се наслаждавам и в другите части на България. На вашата прекрасна природа, на вашите планини, езера, реки, църкви и манастири. Като бившия активен спортист особено се наслаждавам от планинарството. През януари покорих Мусала, а през септември Вихрен, двата от трите най-високи балкански върхове. Като стрелец с лък, се наслаждавах на тренирането в открития център във Вакарел, а като страстен ловец със своето ловно куче вече имах възможността да ловя на територията на Плевен, Ихтиман и другите части на България. Също така, досега, официално посетих общините Банско, Добрич, Варна, Бургас, Созопол, Видин, Благоевград, Пловдив, Сандански и Елин Пелин. Целта бе в директния контакт с местното ръководство и с гражданите да изградя колкото се може 

по-голям брой мостове с моята страна. 

Миналата година прекарах прекрасни моменти със своите български приятели в Самоков и на Боровец, както и в другия ваш планински център в Банско. Това лято обиколих чудесното черноморското крайбрежие и по моята препоръка в разгара на коронавирус в България пребиваваха 15 сръбски семейства, мои лични приятели. Те напуснаха България с най-хубави впечатления, твърдо решени пак да дойдат. 

- В рамките на шегата мога ли да попитам дали да се притесняваме, че след "Панцир" ще купувате и безпилотниците "Байрактар", както заяви преди дни президентът Вучич? Питам, защото по цял свят текат подобни процеси. 

- Добронамерените хора и приятелите на Сърбия не трябва да се страхуват и да треперят поради нашето въоръжаване. Всяка нова доставка е насочена само от отбранителни съображения. Вече напомних, че основната външнополитическата ориентация на президента на Република Сърбия, на правителството и народа е мирна. Обаче тенденцията е въоръжаването, това е напълно легитимно и необходимо, когато сме изправени пред редица нови предизвикателства, рискове и заплахи на глобалното ниво.

- Какво ще споделите за новото сръбско правителство? 

- И президентът Вучич, и цялото правителство, многократно са доказали, че сме максимално открити и кооперативни. Умеем да изслушаме критиката, но и аргументирано да кажем и онова, за което не сме съгласни, да защитаваме нашата позиция без лъжливото угодничене. Нашата външна и вътрешна политика я водим сами, без влияние отстрани. Тя се цени и на Изток, и на Запад именно поради тази откритост и зачитането на постигнатите договори.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 1000

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 687

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 640

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 693

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ