04 Август 2020вторник12:15 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Посланик Макаров: България не е заплаха за Русия

автор:Дума

visibility 808

От България не идва заплаха за Русия, споделяме една азбука – кирилицата, която вие сте ни донесли в Русия. Това е мнението на руския посланик Анатолий Макаров, който участва в конференцията „Примаковски четения“ в чест на акад. Евгений Примаков, на която се обсъждаха актуални геополитически въпроси.
Не виждаме заплаха за националните интереси на Русия, която да идва от Балканите, подчерта посланик Макаров и добави, че в Москва наблюдават процесите в региона на Югоизточна Европа, предаде БГНЕС. Дипломатът изрази тревогата си от разширяването на НАТО и предстоящото включване на Северна Македония в него.
Разширяването на Северноатлантическия алианс, който си поставя за цел противопоставянето с Русия, не може да не ни тревожи. Но като цяло бих казал, че не виждам никаква заплаха за Русия от страна на България, подчерта руският посланик.
Макаров добави, че в Русия все още гледат на България като „държава на духа“, както я беше определил големият руски учен акад. Дмитрий Лихачов. „Като държава на духа – да. Като държава, държаща на думата си – надявам се, че всички споразумения, които има между нашите две страни ще бъдат реализирани“, продължи посланикът. Той припомни, че сред нещата, които ни свързват е общата азбука.
Москва отделя сериозно внимание на своите балкански партньори, уточни Макаров. Посланик съм вече от три години и правя всичко, за да могат нашите взаимоотношение да получат ново развитие. Знам, че и останалите руски посланици, които са акредитирани в другите балкански страни, правят същото, категоричен бе дипломатът.

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 116

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 147

Земевладелците: Нов налог за земята може да доведе до фалити

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 358

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 351

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ