05 Юни 2020петък01:07 ч.

Хлебопроизводители:

Поскпъването на хляба не е спекулация

/ брой: 29

автор:Дума

visibility 89

Политическите партии да спрат да използват хляба за предизборните си битки - за това призова в ефира на Дарик председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева.
По думите на Кукушева растат цените на суровините, на енергийните разходи и това е растеж, който българският производител няма как да контролира. В хлебопроизводството и сладкарството растежът на цените не е спекулативен. В момента цената на основната суровина - брашното, достига 60% от ценообразуването на хляба.
Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев обаче няма зърнена криза. България е сериозен производител на зърно по отношение между количеството, което произвежда, и количеството, което консумира, заяви той. Само 25% от зърното, което произвеждаме, консумираме вътре в страната. По неговите думи резервът е пълен, имаме свободни около 500 000 тона, дори може да изнесем още 900 000 тона. Зърненият баланс е абсолютно вързан. Той обясни, че зърното се намира в пет производителя, в техните бункери. Затова според него може да се зададе въпроса: има ли спекула. Според Стойчев спекула има, но българският народ трябва да разбере, че думата не е незаконна, не е грешна. Спекула се върши по всички стокови и фондови борси, заяви той. Според него хлебопроизводителите излизат на всички дебати с лицето си, а един друг бранш, който в момента плаща глоби - производителите на олио, обещава, че няма да има никакво повишение на цените, а след това тихомълком олиото расте. Сега олиото на едро в България започна да става по-скъпо, отколкото олиото в Германия на дребно, допълни той.
 

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ