09 Юли 2020четвъртък13:58 ч.

Пощите с по-високи цени от утре

Писмата за страната поскъпват средно със 7%, за чужбина - с 15 на сто

/ брой: 209

автор:Дума

visibility 1349

"Български пощи" са с нови цени от утре. С близо 7% поскъпват писмата и малките пакети без предимство за страната, съобщиха от дружеството. Цените на писмовните пратки с голям формат се повишават с 15%. За чужбина поскъпването на писмата и малките пратки е около 15%. Цените на препоръчаните пратки за чужбина в голям формат, които са с предимство, се вдигат между 7 и 20%.

Няма промяна в най-масово използваните услуги, като непрепоръчана кореспондентска пратка до 50 грама, откритата пощенска картичка, вътрешните и международни колетни пратки и др. 


Измененията са съгласувани с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Основание за промяна на цените на международните пратки е промяна във възнагражденията за доставка на международни писмовни пратки (крайни такси) на чуждите пощенски администрации, обясняват от държавната компания. "Български пощи" работят с регулирани цени и увеличението е в рамките на инфлацията. Има увеличение на разходите за материали, разходите за амортизации и разходите за възнаграждения. Минималната работна заплата през 2019 г. е увеличена от 510 лв. на 560 лв., казват още оттам.

Няма промяна в най-масово използваните услуги като непрепоръчана кореспондентска пратка "без предимство" до 50 г, откритата пощенска картичка "без предимство", препоръчаните писмовни пратки "с предимство" над 1 кг за чужбина, вътрешните и международните колетни пратки, допълнителната услуга "обявена стойност" за страната и чужбина, цената на услугата "препоръка" за страната, писмовни пратки "с/без предимство" за чужбина, формат P, G и E.

Поскъпват обаче някои от най-масовите услуги на пощите. Това са кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети "с и без предимство" както за страната, така и за чужбина. Поскъпва и допълнителната универсална пощенска услуга "препоръка" за чужбина. Основание за промяна на цените на международните пратки е промяна във възнагражденията за доставка на международни писмовни пратки (крайни такси) на чуждите пощенски администрации, обясняват от държавното дружество.

От "Български пощи" уточняват, че цените са одобрени от КРС и са съобразени с ръста на инфлацията (която е 3%), но въпреки това увеличението на някои услуги е с по-висок от този процент, тъй като цените на други услуги се запазват.

Средното поскъпване при международните пратки - писма, малки пакети и печатни произведения "без предимство", е около 15%, като в тегловите стъпки за пратки над 1 кг цените нямат промяна.

За препоръчаните пратки за чужбина, които са пратки "с предимство" във формат Е изменението на цената е между 7 и 20%. При препоръчаните пратки цените за тегловите стъпки над 1 кг също се запазват.

Променя се цената на допълнителната услуга "препоръка" от 4 лв. на 4,90 лв. Причината затова е увеличението на дължимата стойност за доставка на препоръчана пратка в чужбина, определена във Всемирната пощенска конвенция, са посочили от "Български пощи".

Поскъпват и пратките за страната. Средното изменение на писмовните пратки (писма, малки пакети и печатни произведения) "без предимство" e 6,9%. Поскъпването на писмовните пратки "без предимство" във формат Е (големи) е средно 15%. Същото е и увеличението на цените на писмовните пратки "с предимство и в трите формата.

Прокурори претърсват в Президентството

автор:Дума

visibility 64

Затварят дискотеките и стадионите

автор:Дума

visibility 83

Арестуван е Пламен Бобоков

автор:Дума

visibility 108

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 526

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 195

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 356

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ