15 Юли 2020сряда02:25 ч.

Поредна измама

/ брой: 101

автор:Евгени Гаврилов

visibility 688

Либерализацията на пазара е една от мантрите в енергетиката, налагана от ЕС. И като истински "йесмени" управниците у нас се стремят по всякакъв начин да угодят на чиновниците в Брюксел. Доказват го и последните промени в Закона за енергетиката, според които от октомври всички фирми в страната трябва да купуват ток от свободния пазар. Внесените поправки са коренно различни от намеренията, обявени през февруари. Предлаганите от ГЕРБ тогава промени предвиждаха от 1 юли 2020 г. около 58 хиляди стопански и битови потребители да бъдат принудени да излязат на свободния пазар на електроенергия, без право да се върнат на защитените цени. Тогавашната идея беше от регулирания пазар да се изведат всички стопански потребители, чиито обекти са присъединени на 30 и повече киловата, и битовите абонати с присъединена мощност 50 и повече киловата. Изчислено бе, че това ще прелее 12 процента от регулирания пазар към свободния, където цените се определят от борсата. Сега обаче властниците сменят подхода и реално либерализацията на пазара ще е далеч по-шокова и ще обхване много повече клиенти.  

Проблемът е, че в България едва ли има човек, който знае какво точно се крие зад тази обща фраза и какво ще последва от нея. Ясно е едно - задава се поредният токов удар за граждани и фирми. Либерализацията предполага право на избор - всеки абонат сам да определя доставчика си - кеф ти ЧЕЗ, кеф ти ЕВН, които ще се конкурират да предлагат по-ниски цени и по-качествени услуги. Само не е ясно как софийският доставчик ЧЕЗ ще пусне пловдивския ЕВН да му краде от бизнеса. Вероятно в играта ще се включи и енергийната борса. За краткото си съществуване тя доказа своята неефективност, след като се появиха основателни подозрения за ценови манипулации, които грубо изкривяват пазара. А зад думите на енергийния министър, че какафонията, пардон, либерлизацията на пазара ще е полезна за потребителите, прозира поредната измама.   

Съюзът на съдиите застана срещу Гешев

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 133

ЕК подкрепя мирния протест

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 133

Божков пак атакува в социалните мрежи

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 133

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 399

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ