02 Юли 2020четвъртък21:42 ч.

Кодираният надпис

Мистерии

Пореден опит за дешифриране на надписа от Шагбъро

За целта британски и австралийски лингвисти ще използват свръхмощен компютър

/ брой: 27

автор:Зора Богданова

visibility 2099

Британски и австралийски лингвисти и компютърни специалисти ще опитат в началото на април т.г. да дешифрират мистериозен надпис върху паметник, датиращ отпреди три столетия. Техен помощник ще е свръхмощен компютър. Учените се надяват на успех, с който не можаха да се похвалят досега стотици мераклии, чиято заветна цел бе да разберат и да покажат на света какво съобщава споменатата реликва. 

В британското градче Шагбъро, графство Стафордшър, на територията на старо имение, принадлежащо на граф Личфийлд, известен с опърничавия си нрав и огромния си интерес към окултизма и религията, е разположен монумент от средата на XVIII в. На него е изобразено копие на втория вариант на картината на Никола Пусен "Пастирите от Аркадия" в огледално отражение, под който е изписано ET IN ARCADIA EGO - "В Аркадия съм". Непосредствено под този надпис са гравирани буквите O.U.O.S.V.A.V.V, пред които - неизвестно защо, има едно D и след които, неизвестно защо, стои едно M. Наборът от букви представлява някакъв код, чиято дешифровка продължава безуспешно повече от 250 години. Някои ентусиасти, сред които и доста умни глави - например Чарлз Дикенс и Чарлз Дарвин, предполагат, че буквите са указание от Ордена на тамплиерите за местонахождението на Светия граал. Те се трудят години наред, за да разкодират странния надпис, но ядец - удрят на камък.

Самоличността на автора на тайнствения код остава загадка. Много историци твърдят, че той е високопоставена особа от знаменития Орден на тамплиерите. Според тях този човек съобщава с голяма точност - чрез шифрования текст - къде се намира Светият граал, кой и защо го е скрил на това място и какви (по професия) ще са хората, които ще го открият след време. 

Специално внимание експертите отделят на  картината на Пусен, която изобразява овчари, разглеждащи малка гробница, върху която е изписан латинският надпис ET IN ARCADIA EGO. В превода му те тълкуват думата "съм" като смърт. Според една хипотеза цитираният израз припомня на простосмъртните, че смъртта е неизбежна. Друга хипотеза гласи, че латинската фраза е анаграма, която съвсем недвусмислено сочи местонахождението на Светия граал.

Британският изкуствовед Антъни Блънт и негови колеги смятат, че платното на Пусен, възпроизведено на паметника, не е нищо друго, освен плод на развинтеното въображение на художника. Но през 70-те години на миналия век е открит гроб, досущ като изобразения на картината. Интересното в случая е, че двата гроба се намират в една и съща местност, имат еднакви размери, еднакви пропорции и еднаква форма и са обрасли с една и съща растителност. Доста странно съвпадение...

По думите на италианския историк и любител на тайнствените кодове Франческо Виати, латинският надпис ET IN ARCADIA EGO е гравиран и върху мистериозните човешки фигури на Великденския остров, чиито майстор и предназначение не са известни. Фантазията на Виати отива още по-далече: по думите му в основата на египетските пирамиди били издълбани абсолютно същите думи. "Това е работа на извънземните, кацнали на планетата ни преди около 3500 години", пише италианецът в една от монографиите си, посветени на пирамидите. Обаче всеки може да даде воля на въображението си, а малцина могат да докажат твърденията си. А досега Виати не е доказал нищо.

През май 2018 г. германски, шведски и канадски лингвисти и историци се упражняваха с мощен компютър върху набора от букви O.U.O.S.V.A.V.V. Преди началото на експеримента те заявиха пред няколко телевизионни канала, че са амбицирани непременно да го дешифрират и да докажат, че той е указание за местонахождението на Светия граал. Но доказаха само, че са доста амбициозни.

Дано техните колеги от Великобритания и Австралия имат по-голям късмет тази година.  

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 38

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 50

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 767

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ