08 Юли 2020сряда04:04 ч.

Поръчката на БДЖ за 16 нови мотриси пак е блокирана

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 482

Обществената поръчка на БДЖ "Пътнически превози" за доставка на 16 нови мотриси пак е блокирана в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Обединение "Консорциум Щадлер" - един от тримата участници, които се състезават в поръчката, е подало жалба срещу решението на превозвача от 17 юни, с което допуска и трите компании на следващ етап от процедурата - да предоставят първоначални оферти.

В протокола, на базата на който е взето решението, се отбелязва, че и от трите дружества - ДЗЗД "СТБ Трейнс" с членове Сименс Мобилити Австрия и Сименс Мобилити ЕООД, Алстом и "Консорциум Щадлер" с членове Щадлер Полска, Щадлер Буснанг, Щадлер Сървис АГ, е искана допълнителна информация, която е предоставена и неяснотите по документацията са отстранени. Комисията, която разглежда документите, заключава, че всички кандидати отговарят на обявените изисквания към личното състояние и критерии за подбор и не са налице основания никой от тях да бъде отстранен.

Заявленията за участие в поръчката за 16-те мотриси с прогнозна стойност почти 247 млн. лева бяха отворени на 1 юни. Процедурата е най-мащабната, откакто бяха доставени 25 нови мотриси "Сименс" по време на управлението на НДСВ и ДПС. Предвижда се новите мотриси да обслужват бързите влакове по основните жп маршрути в страната на дълги разстояния. Основни критерии за избор на доставчик са цената и разходите за поддръжка и превоз на един пътник.

Поръчката вече беше стопирана веднъж от жалба на "Шкода транспортейшън" А.С., която стигна и до Върховния административен съд (ВАС). Съдът обаче заключи, че след като компанията не е платила дължимите съдебни такси, няма да разглежда делото. Междувременно БДЖ избра "Сименс Мобилити" да достави 10 локомотива до май 2021 г. по друга обществена поръчка. Алстом пък подписа договор за ремонт и поддръжка на електрическите и дизеловите мотриси "Сименс" за срок от 5 години на стойност 137 млн. лева.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ