17 Януари 2022понеделник04:08 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Помощ за музеите!

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 350

Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА


Помощ от държавата заради увеличените цени на електроенергията и природния газ поискаха бизнесът, електропреносните дружества и потребителите на природен газ. В отговор правителството обяви, че се подготвят компенсации за 1,5 млрд. лв. По същата причина проблеми възникват и пред културните институти, особено пред музеите и галериите, които стопанисват и поддържат огромни сгради и зали с безценни експонати. Те изискват специално осветление, постоянна подходяща температура, поддържане на охладителни инсталации и т.н. 

Държавата осигурява известна закрила на културното наследство и основно финансиране на музеите и галериите. Но в продължение на две години тези културни институти са пропуснали редица възможности за пълен достъп и дейности в тях заради КОВИД-кризата и ограниченията, свързани с нея. Претърпели са и значителни загуби на допълнителни финансови постъпления - от входни билети, продажба на печатни издания и сувенири в своите магазини и т.н. Тревожна е статистиката за 2020 г. - 3 119 000 посетители по-малко и 5 713 000 лева пропуснати приходи. Може да се очакват подобни резултати и за 2021 г. Това е една от причините от Сдружението "Български музеи" да изпратят преди дни писмо до държавни институции с искането за адекватно финансиране във връзка със ситуацията.

Ролята на музеите и галериите е безценна с това, че съхраняват, опазват и обогатяват националната и родовата историческа и културна памет. Но днес те са не просто безмълвни пазители на българските съкровища, а одухотворени пространства, в които музите си дават среща. В тях се организират литературни четения, концерти, открити уроци, филмови прожекции, художествени и занаятчийски ателиета, тематични дискусии. Всъщност това са културни средища с много широк обхват на дейности, които привличат най-разнообразна аудитория. А специалните програми за деца и ученици, предлагани от тях, по уникален начин допринасят за образованието и възпитанието на младото поколение българи. Така че грижата на държавата за културните институти е израз и на отговорност за съхраняването на националната ни памет и достойнство.

С 22% поскъпнаха храните на едро

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 10

Проверяват и работещите от вкъщи

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 10

Пак ремонт на ремонта на "Графа"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 10

Предлагат извънредна ваканция за учениците

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 10

Земеделският министър: Борим се за 150 млн. лв. компенсации

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 10

8,7% ръст на цените на жилищата у нас

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 10

Уволнен е бордът на "Напоителни системи"

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 10

Отстраняват от електронната система "виртуалните" овце

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 10

Конгресмен заговори за санкции срещу България

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 10

САЩ: Русия подготвя фалшива операция в Украйна

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 10

Важен референдум в Сърбия

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 10

Безкрайните ремонти

автор:Деси Велева

visibility 40

/ брой: 10

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 10

Истинските битки на БСП

автор:Александър Симов

visibility 91

/ брой: 10

Пътникът Цацаров

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 10

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ