17 Януари 2022понеделник03:44 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Помощ до 250 лв. на мегаватчас за бизнеса от януари

Предприемачите били успокоени, че ще се запазят рабтни места

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 547

Бизнесът и премиерът Кирил Петков се договориха за повишаване на компенсациите за небитовите потребители на електроенергия и таванът на помощта ще е до 250 лв./МВтч за периода януари-март, стана ясно след онлайн среща на правителството с представители на работодателските организации - председателите на Българската стопанска камара Добри Митев и на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Търговци на електроенергия алармираха, че все още клиентите им не могат да получат отпуснатите им средства за декември, защото от Министерството на енергетиката не са предоставени парите. След като се изчерпаха отделените от бюджета и свръхпечалби на АЕЦ "Козлодуй" 450 млн. лв. за помощта от 110 млн./МВтч за октомври и ноември, компенсациите бяха удължени и през декември в размер на 129 лв.

Първоначално обявените намерения на правителството за помощта през януари-март 2022 г. бяха да се изплаща 75 на сто от разликата в прогнозната цена на борсовия ток, приета от енергийния регулатор от 1 юли 2021 г., която е 119 лв./МВтч, и реално постигнатата за съответния час на борсовата търговия, но не повече от 30 процента от последната. След дискусия в парламента миналата седмица финансовият министър обясни, че има наличен ресурс таванът на компенсацията да се вдигне на 35 и дори 40 на сто от борсовата цена. Сега споразумението е за първото тримесечие на следващата година да има таван от 250 лв., който се постига при цена на борсата за ток от порядъка на 520 лв,/МВтч, като надеждите са този таван да не се достига, става ясно от думите на Васил Велев.

Бизнесът се договори за по-високи компенсиции за цената на тока и това носи известно успокоение, че ще се запазят работни места, ще се реализират инвестиционните намерения и няма просто да се оцелява, коментира пред БНР председателят на УС на БСК Добри Митрев. "Диалогът се проведе и от него се роди по-добро и справедливо решение за всички неботови потребители на електрическа енергия", каза Митрев. Ако в бъдеще има нови сътресения на пазара на срещата е договорено да се вземат последващи мерки.

Според Митрев компенсациите по същество са връщане на част от надвзетото, което поради системните грешки на българската енергийна система са отишли като свръхпечалба от енергийните дружества. Това е относителна справедливост за всичко, което се случи на енергийните пазари. 

С 22% поскъпнаха храните на едро

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 10

Проверяват и работещите от вкъщи

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 10

Пак ремонт на ремонта на "Графа"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 10

Предлагат извънредна ваканция за учениците

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 10

Земеделският министър: Борим се за 150 млн. лв. компенсации

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 10

8,7% ръст на цените на жилищата у нас

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 10

Уволнен е бордът на "Напоителни системи"

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 10

Отстраняват от електронната система "виртуалните" овце

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 10

Конгресмен заговори за санкции срещу България

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 10

САЩ: Русия подготвя фалшива операция в Украйна

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 10

Важен референдум в Сърбия

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 10

Безкрайните ремонти

автор:Деси Велева

visibility 40

/ брой: 10

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 10

Истинските битки на БСП

автор:Александър Симов

visibility 91

/ брой: 10

Пътникът Цацаров

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 10

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ