21 Април 2024неделя18:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Помашкaта карта

Кой и защо продължава да се заиграва с идентичността и езика на българите мохамедани?

/ брой: 51

автор:Борис Данков

visibility 5382

Повече от 20 години в България продължава да се върти една и съща грамофонна плоча, да се повтарят едни и същи измислици и фалшификации, нагли лъжи на "наши и чужди" антрополози и самозвани етнолози, публицисти и лингвисти за произхода, "националната идентичност" и езика на българите мохамедани. Продължава тиражирането на псевдонаучни изследвания и версията за съществуванието на т. нар. помашки етнос. Не спират опитите за "доказване" на...турския произход на българите мохамедани. Безцеремонно се натрапва измислицата за масови "български зверства" срещу нашите сънародници с мюсюлманско вероизповедание. Повтарят се пантюркистките идеи  за някакво "побратимяване" между асимилираните  "помаци" в Турция и българите мохамедани. Натрапва се неоосманската визия за необходимостта от някаква ислямска цивилизация на Балканите, която щяла да донесе спокойствие и благоденствие на всички етноси под скиптъра на "модерна" Турция.
Едновременно с това всеки опит за демаскиране на тези нагли спекулации и манипулации тутакси се представя като националистическа параноя и плиткоумна ограниченост, патриотарско изтрещяване. 

Изобретяване на... нов етнос
  
Още през 1997 г. от т.нар. Институт за източноевропейска хуманитаристика е осъществено "представително" социологическо изследване в Родопите, според което 33% от живеещите там мюсюлмани се самоопределят като "българи", 62% като "други", а 5% като "турци". В 2011 г., пак там, бившата надъхана седесарка проф. Евгения Иванова осъществява ново проучване, според което българите мохамедани са 26%, в графата "други"  се самоопределят 69%, а като "турци" - отново 5%. Върху тези данни професорката-политоложка от Нов български университет прави своите "фундаментални" изводи, публикувани по-късно в съставения от нея сборник "Помаците: версии за произход и съвременна идентичност" (2014).
Според Иванова "се очертава все по-отчетлив процес за обособяване на отделен етнос, обхванал не само елитите, но все по-големи масиви от хора..." Така професорката стига до "откритието", че в Родопите е започнал да се заформя..."помашки етнос". На няколко пъти в своето писание тя  припява мантрата, че това било..."трайна тенденция". Година по-късно, в сборника  "Балкански форум", бр. 2 (2015), Евг. Иванова  уточнява, че войната на интерпретациите върху променливата идентичност на "помаците" водела до..."възникваща тенденция на собствено етническо самосъзнание".
В най-новото си изследване върху "нагласите на мюсюлманите" (2016) тя установява, че "за българоезичните мюсюлмани религията (т.е. ислямът- б.а.) е идентичност и основание за престижност". В интервю за печата (2017), пак върху резултатите от същото изследване,  стига до извода, че "самоопределението на българоезичните мюсюлмани е толкова разнообразно, че е трудно да се намери обединителен термин". Все пак откривателката на "помашкия етнос" предпочита те да са "българоезични", само и само, за да не бъдат...българи. Това лавиране между понятията и термините на известната антроположка съвсем не е случайно, тъй като тя тръгва да доказва своята теза за "обособяващата се отделност, различност и другост" на изобретения от нея "помашки етнос" по презумпция. Имало вече тенденции и нагласи, които "по всяка вероятност"(!) щели да растат,  "пропорционално на апетитите за асимилация от едната или от другата мнозинствени общности" - т.е. на турската и българската страна. Според професорката българите мохамедани в най- западната част на Родопите и в Пиринско се били...самоопределили като турци, макар да е добре известно, че това по-скоро е резултат от антибългарската религиозна и политическа инвазия в този регион. В своето изследване Иванова  представя всички протурски теории, "доказващи"  небългарския произход на "помаците", без да отрони нито дума, че се касае за изконно българско население, ислямизирано от османските завоеватели. Излиза, че днес българи се домогват да...асимилират българи, което е пълен нонсенс. А иначе възниква естественият и логичен въпрос  защо професорката, подобно на врачка, бърза да обяви появата на въпросния "нов етнос"? Заради  самата "научна прецизност", въпиющата неолиберална "модерност", или поради някаква трета, господ знае, каква причина?...

Тора Бора и...Зеленгора

Не, не става дума за митичното скривалище на Осама Бин Ладен, а по-скоро за стоицизма на този тайнствен момък Георги Зеленгора, чието презиме (или псевдоним), по някаква случайност, съвпада с названието на най-високата планина в Босна и Херцеговина. Или по-точно - за упорството, с което той проповядва своите антибългарски тези, като разпалва етническа омраза и фанатично обругаване на нашата страна и парадира с някаква си своя "османистка", във всеки случай,   небългарска национална принадлежност. Доста странна е "научната" кариера на този самозван "етнолог" и проповедник на политическа ненавист и садо-мазохистично българомразие. В края на 90-те години той завършва  история в Софийския университет, след което се посвещава на "научна"  дейност. През 2002 г. защитава докторат върху тема за съдбата на малоазийските българи, но в  2009 г. рязко "променя курса", като започва "теренни проучвания" в нашата южна съседка върху  идентичността и езика на..."турските помаци". Тази тема се оказва истинска "златна находка" за амбициозния "учен". Следват неговите неизброими воаяжи до Турция. Там той "изследва" над 100 селища, като участва в "научни" симпозиуми и дейността на създадената в нашата южна съседка  помашка фондация PODEF. В 2012 г. излиза на български книгата му "Помаците в Турция", която през 2017 г. е издадена на турски език в Турция и определена от тамошните "специалисти" като истинска "победа" за нейния автор. През 2013 г. Зеленгора е сред отявлените привърженици на Европейския институт "Помак" и неосъществения политически проект Партия "Помак", както и главен редактор на електронния сайт "Европомак".
Но неговият "звезден час" са поредицата публикации на "помашка тема", в които той громи българите и българската държава за тяхното... насилие над "помаците". През 2013 г. в сп. "Либерален преглед" излиза статията му "Българи  ли са помаците и куп други въпроси", в която той афишира своята недвусмислена антибългарска теза в "няма как да сме обединени върху принципа  всички сме българи, защото някои не сме...". Според Г. Зеленгора "България за помаците е само техен биологически родител", който ги е изоставил. И още - тя е  "мултикултурна държава, която единствено като такава може да оцелее в бъдещето". Върхът на антибългарската ненавист на автора е неговата статия "Балканската война - масова смърт и етническо прочистване" ("Либерален  преглед", 2013 г.). В нея, върху основата на манипулираната демографска статистика, Г. Зеленгора "доказва", че войната не е никаква "победа" за България, а "едно от най-големите престъпления, които нашата(?!) държава е извършвала". Според него по време на Балканската война страната ни е извършила "масови убийства и принудително изселване на стотици хиляди хора". Тази инсинуация за някакво си "етническо прочистване" той повтаря през 2015 г. на срещата  с активисти на фондация PODEF в Турция и по-късно, на 5 април 2017 г., по време  на организирания от фондацията симпозиум, на който се изнасят доклади за някаква си мнима "българизация на помаците". Тогава е и прожекцията на "документалния" филм на Г. Зеленгора "Помашки сълзи", който е своеобразно повторение на неговите антибългарски мантри. На 3 май 2017 г. в Червената къща в София  е организирана режисирана дискусия върху филма, по време на която, заедно със свои съмишленици, той "доказва" наличието на "помашки етнос" и "помашки език" в България.

Турските  сценарии и стратегии

Колкото до турските сценарии и стратегии  по "помашкия проблем", те са почти непроменени. През 2012 г. в своя скандален доклад, изнесен в Смолян, турският професор Ахмед Гюншен обявява, че "помаците са потомци на хуни, авари, кумани и печенези", които нямат нищо общо с българите. И още, че "те принадлежат на турската история и култура". През 2016 г. в електронния сайт на Центъра за стратегически изследвания Rumeli Balkan е публикуван актуализиран вариант на този пантюркистки опус на Гюншен, в който се твърди, че "помаците били обект на "претенции" от страна на българи, гърци, македонци и сърби". В османските източници нямало информация, че те са българи и пр. Те били само мюсюлмани и "преди всичко - турци". Прочее, подобни тези и хипотези продължават да се тиражират в съседна Турция. Илхан Токсюз например повтаря "откритието", че "турците са дошли на Балканите преди османлиите" и че "помаците" са част от тази етническа вълна, предшестваща "появата на българите и българската държава". Ерхан Девансевар смята, че "помаците са истински турци". Туран Езган повтаря измислицата, че "помашките турци са били подложени на зрелищни убийства и нечовешки зверства".
Псевдонаучните фалшификации и измислици на турските  учени и стратези са ясни. Те не са нищо повече от продължение на пантюркистките амбиции и неоосманските стремежи за възстановяване на мултиетническата, мюсюлманска "хармония" на Балканите. Учудващ е обаче "научният" замах на нашенските антрополози и етнолози. Повече от странни са псевдонаучните метаморфози на изобретателката на "помашкия етнос" Евгения Иванова, които реално обслужват  споменатите амбиции и кроежи  на турските неоосманисти.   Жалък е клиничният садо-мазохизъм на Г. Зеленгора, с който той се стреми на всяка цена да "докаже" българските "зверства" над българите мохамедани по време на Баланската война. Прочее,  в своя фейсбук профил той в някаква степен обяснява своята позиция чрез декларираната си  национална идентичност: "Ние всички сме османци. Гърците и те са османци..." Ако самият Зеленгора е "османлия", пита се в задачката, какво прави в България? Доколкото ни е известно такива като него е имало по българските земи до 1878 г., но годината сега е 2018-а. Така е обаче, когато една държава е разграден двор, а народът й - стадо без кучета. Тъй  близо 20 години неолиберални политолози и ориенталски дервиши си разиграват коня пред очите на родните специални служби, магистрати и управници. Имаме Конституция и закони, а няма кой да ги спазва. Имаме държава, а къде е тя?...


Проф. Евгения Иванова, изобретателката на така наречения "помашки етнос"


Самоопределилият се като "османлия"  д-р Георги Зеленгора, изследовател на българските "зверства" по време на Балканската война
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 950

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 1228

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 1190

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 1045

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 938

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 919

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1095

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 1038

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 950

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ