21 Май 2022събота08:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Никола Треан, Изпълнителен директор на "Аурубис България":

Помагаме на "зелените" спортове в България

Правим кастинг в Средногорие за набиране таланти за Академията на Лудогорец, обявява френският бизнесмен

/ брой: 71

автор:Дума

visibility 0

Георги Аргиров

Никола Треан има швейцарски и френски произход. Роден e на 7 септември 1971 г. в Понтарлие, Франция. Образованието си завършва в университета за приложни науки  в Лозана, Швейцария, със специалност микротехника. Допълнително специализира в областта на управлението, стратегическия маркетинг и финансите в IMD (Лозана). Професионалната си кариера започва през 1998 г. като инженер в областта на производството на полупроводници в швейцарската компания "Исмека". Малко след това е назначен за мениджър "Проекти" в същата компания, като отговаря за оборудване в областта на микроелектрониката. По-късно продължава развитието си в белгийската компания "Експект", част от "Елекс Груп", локализирана в Швейцария, като глобален мениджър "Обслужване на клиенти за Европа". Година по-късно е назначен за генерален директор на българския клон на компанията. От 2003 до 2007 г. Никола Треан работи в Мелексис България, компания производител на автомобилни микрочипове, като изпълнителен директор. През август 2007 г. се присъединява към Групата Кумерио, а днес "Аурубис", която през 2012 и 2013 г. е обявена за втората по големина компания по обем на приходите в страната и най-печелившата металургична компания в България.

- Г-н Треан, каква е вашата политика за подпомагане спорта в България?
- "Аурубис" е компания, известна със своята политика да подпомага "зелени" спортове, сред които колоездене, плуване, футбол, волейбол, лека атлетика, карате както на регионално, така и на национално ниво. Подкрепата на различни спортове е важен приоритет на социалната ни програма, а основен фокус за нас е развитието на младите български спортни таланти и спортсменския дух.
- Кои спортове в България подпомагате освен колоездачната Обиколка на България?
- Факт е, че за пета поредна година ще бъдем генерален спонсор на Международната колоездачна обиколка на България. Отново в сферата на този спорт миналата година България бе избрана за старта на Freedom Challenge - международен велопоход, който цели да популяризира проблема с трафика на хора на европейско ниво, а събитието се осъществи благодарение отново на нашата подкрепа. Традиционно от 2010 г. насам компанията подкрепя плувния маратон, в лицето на единадесеткратния носител на Световната купа по плувен маратон и бивш служебен спортен министър Петър Стойчев. Не сме забравили и младия му последовател Цветан Йорданов, който през сезона ще участва с наша помощ във всички 8 етапа от Световната купа на FINA. Както е известно, нашата компания е позиционирана в Пирдоп и Златица. От тази година сме партньор на Детско-юношеската академия на ПФК Лудогорец, Реализираме общ проект и през март 2014 г. в региона на Средногорието организирахме кастинги за подбор на местни млади футболисти. Тези, които покажат възможности, ще имат шанса да се присъединят към ДЮШ на двукратния български шампион.
- Подпомагате ли чрез други инициативи българския спорт?
- Като част от дългосрочните планове за подкрепа на българския спорт "Аурубис България" реализира ред инициативи в областта на спорта на регионално ниво като например изграждане на спортни площадки, оборудване на спортни клубове, подкрепа на турнири и създаване на условия за развитие на спорта. Социалната програма на компанията обхваща освен спортни инициативи също така и дейности, насочени към подпомагане на образованието, на талантливи деца, както и на редица културни прояви. На регионално ниво изградихме специална велоалея между градовете Пирдоп и Златица, с което искаме да стимулираме не само спортистите, но и местните жители да спортуват повече и да живеят по-здравословно.       
- Какво е развитието на спорта на местно ниво? Има ли изявени отбори в различни спортове, развива ли се детско-юношеският спорт в града и региона?
- В Средногорието една от най-изявените спортистки е Диляна Минкина от клуб по лека атлетика "Средногорски атлет" Пирдоп, която стана шампионка при девойките на България в бягането на 1500 м в зала. Тя премина дистанцията в зала "Добротица" в Добрич за 4:49.21 мин и заслужи титлата. Диляна завърши осма на Световното първенство по планинско бягане. През настоящата година "Аурубис България" е спонсор на Диляна в подготовката й за всички състезания. Пожелаваме още много бъдещи успехи на младата състезателка в дългите и планински бягания.
  - Имате ли съвместни спортни инициативи с местната власт в лицето на кмет и Общински съвет?
- По линия на партньорски програми за развитие с общините Пирдоп и Златица към учебните заведения в региона изградихме спортни терени с изкуствено покритие. Съвместно с община Пирдоп по-рано направихме и мултифункционално игрище и сега там редовно се провеждат различни турнири, отворени за всички жители от региона, включително и за нашите служители. Зная, че тези центрове за спорт активно се ползват от деца и младежи в свободното им време. Всичко това е показателно за политиката, която провеждаме в областта на спорта. Освен тази подкрепа редовно участваме като спонсори на турнири, организирани от спортните клубове в двата града, както и на учебните заведения. Стана вече традиционен турнирът по волейбол в СОУ "Саво Савов" - Пирдоп за Купа "Аурубис", в който участват отбори от средните учебни заведения в региона.
- Защо решихте да стартирате нова инициатива в областта на спорта и подкрепата на млади таланти, при това съвместно с шампиона на България Лудогорец?
- За "Аурубис е" гордост да бъде партньор на екип като Лудогорец, който бележи последователно и устойчиво подобни успехи. За първи път на футболните срещи на тима успях да видя пълен стадион "Васил Левски", а съм сигурен, че никой скоро не го беше изживявал. Огромната емоция на последните срещи, специално с отбора на Лацио - постиженията са фантастични и върнаха вярата в българския футбол. Също за много от нас бе голям шанс да видят тук големи отбори от Европа като Базел, Лацио, Валенсия. Вярваме, че Детско-юношеската академия на ПФК Лудогорец е един изключително успешен проект, а резултатите от него вече се виждат и на международно равнище. Ето защо това партньорство е важна част от социалната програма на "Аурубис България" през тази година. Желанието ни е футболни дарования от района на Средногорието също да имат шанс да доразвият своите спортни умения, обучавайки се в академията.
- Какво ще представляват тези кастинги? Във всеки град в района на Средногорието ли ще се организират? Колко дни ще продължат? Насрочени ли са дати за провеждането им?
- Кастингът ще се проведе на 29 март с начален час 11,00 часа на игрището с изкуствено покритие на Спортен комплекс "Пирдоп". Очакваме на него да се явят млади футболни таланти от всички общини в региона. Традиции в развитието на футбола има и в Златица, и в Пирдоп, а и в община Мирково, където има формирани два тима - представителен, който участва в състава на ОФГ "Изток" на Софийска област, и на ветераните. Смятаме, че има потенциал за създаване и на младежка или детска формация. Проверката на кандидатите за включване във футболната школа на ПФК Лудогорец, ще е само един ден и предвижда покриване на определени изисквания по специална програма, валидна за всички деца и юноши, които желаят да продължат своето развитие като футболисти в академията на шампиона на България. Специалистите са дали описание на задачите, които записалите се ще изпълняват - това са  спринт, скок от място, т. нар. тест "Илинойс" и др. 
- Какви футболни специалисти сте ангажирали за проекта? Отделно от средите на вашите партньори от ПФК Лудогорец?
- Както вече сме обявили, кандидатства се за включване в Академията на ПФК Лудогорец-Разград и е напълно естествено изпитът да се провежда от специалисти, които работят и се занимават с децата там. От района, няма съмнение, също ще присъстват спортни деятели от училищата - преподаватели и треньори, на които младите футболни таланти имат доверие и могат да разчитат за съвет и наставления. Естествено, не се съмнявам, че много близо до кандидатите ще бъдат и техните родители. Иначе не сме ангажирали специално други специалисти, защото това не е необходимо и изборът на таланти не зависи от нас, а от представителите на ДЮШ Лудогорец.
- Каква е очакваната приблизителна бройка на децата, които ще могат да тренират на базата на българския шампион?
- Нека не се забравя, че кастингът се провежда за първи път в Средногорието и е напълно логично да има известно притеснение у децата и техните родители. Имам предвид, че ще се провежда специфичен изпит, за който едва ли някой е работил с кандидатите, за да ги подготви. Кастингът ще бъде тест не само за избиране на футболни таланти, но и за спортните деятели в района, които, забелязвайки сред своите възпитаници потенциал да се развиват като футболисти, ще могат да ги насочват и подпомагат, за да бъдат готови за следващи подобни изпити, на които да имат успех. Говорили сме си със специалистите от Академията на ПФК Лудогорец и мога да заявя, че сега поставяме началото.
- Могат ли спечелилите кастингите да се смятат за нови членове на ДЮШ на Лудогорец?
- Това ще кажат специалистите от академията, които ще имат решаващата дума при избора на млади футболни таланти. Надявам се да има, и в бъдеще да се говори за деца и младежи, които успешно продължават развитието на футболните си умения и знания в най-добрата школа в България в момента. Нека не се забравя, че изискванията са високи, а авторитетът на клуба не позволява да се правят компромиси. Ще бъдат записани само най-добрите и показалите безспорен талант на футболисти.
- Смятате ли тази ваша инициатива да я превърнете в традиционна?
- "Аурубис България" вече години наред подкрепя различни спортове и организира разнообразни, не само спортни инициативи в региона на Средногорието. Това, наред с активната социална програма към служителите на компанията, е един изключително важен приоритет за нас. Цялостната подкрепа на развитието на здравословния начин на живот, спортният дух и даването на шанс за реализация на талантите на България е дългосрочна стратегия за устойчиво развитие на бъдещите поколения.

Заради едното его

автор:Марин Милашки

visibility 716

/ брой: 94

Когато хепатитът се развилнее

автор:Аида Паникян

visibility 577

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ